1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

OG fra 1.050 til 1.020 på 2 dager?

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av Thornbridge, 11 Jul 2018.

 1. Thornbridge

  Thornbridge
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Jeg målte OG til 1.050 da jeg satte brygget til gjæring. Nå, etter 2 dager måler jeg 1.020. Dette kan da ikke være riktig, går det virkelig så fort nedover?
   
  #1 Thornbridge, 11 Jul 2018
  Sist redigert: 11 Jul 2018
 2. Bob Hugo

  Bob Hugo
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Var raskt det da, og du sier ikke noe om type øl, gjær, forventet FG eller gjæringstemperatur, men ikke uvanlig at det går ned 2/3 i løpet av stormgjæringen. Plopping i gjærlåsen er ikke noe sikkert tegn da fatet kan lekke andre steder. Bør uansett få stå minimum 7-10 dager til slik at det får gjære helt ut og gjæren får tid til å rydde opp etter seg. Blir nok øl!!
   
 3. Thornbridge

  Thornbridge
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Manglende plopping kom av at lokket ikke satt på, rakk ikke å redigere før du starte. Forventet FG er 1.014 og gjær er Safale us 05, gjærer på 21 grader. Dag sitrus pale ale fra Ægir.
   
 4. Bob Hugo

  Bob Hugo
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Manglende plopping kommer jo vanligvis av den slags ja! Hvor godt du traff mesketemperaturen vil også innvirke på utgjæringen. 05 er jo en arbeidsvillig gjær med relativt vidt temperaturspenn. Vet ikke om 21 gr er omgivelsestemperatur eller i gjæringskaret? Er det omgivelsestemp kan vel dette være med på å forklare den raske gjæringen. Har ikke oppskriften foran meg, men dette er litt høyere temp enn j vanligvis gjærer med 05. Begynner vanligvis på 17-18 gr på mine pale ales med 05, men høyere temp kan vel gi et fruktigere preg som kanskje er meningen her. Du får gi den noe mer tid og satse på den går litt lenger ned! Ellers får du en «grei» gressklipperøl i styrke!
   
  Thornbridge liker dette.
 5. Thornbridge

  Thornbridge
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Det bobler som bare juling nå.
  Ble så overraska over at SG sank så fort!
   
 6. Bob Hugo

  Bob Hugo
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Ja, stormgjæringen er nok ikke helt over! Går seg til dette! Blir sikkert godt! Lykke til!
   
 7. Grevling

  Grevling
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Lørenskog
  Jeg har tilsvarende på gang nå. Brygget en pale ale på søndag, som pr. i går onsdag hadde gått fra 1.051 til 1.017. Startet gjæringen på 18 grader og har økt den gradvis opp til drøyt 20. Forventet FG på 1.012. Gjær WLP007 dyrket opp fra restene av en starter jeg lagde i februar.

  Denne skal tørrhumles også, og i og med at dette nå går såpass fort er det vel dags for å humle allerede nå (dag 3-4). Blir nok nødt til å tappe denne på dag 10 i så fall.
   
 8. Thornbridge

  Thornbridge
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Er du sikker på at den skal tørrhumles dag 3-4? Har ikke oppskriften her, men mener jeg leste "tørrhumles i 4 dager"?
   
 9. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Jeg har hatt både en bitter og en porter nå som begge har gjæret til 1.020 fra 1.050 på 2 dager, med en blanding av wlp013 og Wyeast 1318. Og begge kunne flaskes etter 10 dager. Jeg starter gjæring på 17 og lar dem stige gradvis opp til 20/21 over to-tre dager.
   
 10. Grevling

  Grevling
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Lørenskog
  Nei, jeg uttrykte meg litt klønete ser jeg. Brygger ikke samme oppskrift, men en jeg har komponert selv. Poenget var egentlig at min også gjæret veldig fort ned (fortere enn tidligere). Jeg har vanligvis pleid å tørrhumle på dag 6-7 på denne (da har den vært nær ferdig utgjæret), men nå er den på samme stadiet i prosessen etter 3 dager. Bakgrunnen for å tørrhumle tidlig er at det da fortsatt er noen poeng igjen å gjære ned, og på den måten får jeg tvunget ut mye av oksygenet som slippes inn når jeg heller i humlen. Samtidig vil jeg ikke la humlen ligge i karet mer enn 5-6 dager for å unngå litt gressaktig smak som kan oppstå om den ligger for lenge. Derfor blir det trolig tapping på dag 10 ca.
   

Del denne siden