Oksidering

thomaslm

Norbrygg-medlem
Hei
Jeg brygga 60 liter påskeøl, basert på belgisk gjær og uten tørrhumling. Jeg tappet først 40 liter på fat, det var helt strålende.
Rutinene mine er å fylle fatene med starsan, blåse ut starsan med CO2, det gjorde jeg på de 2 første fatene. På det siste fatet tenkte jeg å spare noen liter Co2 og purget bare fatet, jeg fyllte også fatet helt fullt, men se resultatet nederst, samme øl! Oksidasjon. Er det mulig? Hvor lite oksygen skal til for å oksidere 20 liter øl som ikke er tørrhumlet?

bilde.png
Sykt kjipt da jeg ga bort 20 liter og har tømt 20 liter selv, de siste 20 står igjen men har nok oksidert seg skikkelig og går nok rett i toalettet.
 
Etter 2 uker på fermzilla. Tappet faktisk bunnrester av fra fermzilla i dag og fortsatt frisk i fargen. Så jeg er rimelig klar på at det er oksidering som skyldes at jeg purget fat istede for å fylle med starsannvanm og dytte ut med co2.
Jeg mente hvor lenge er det siden du tappet den på fat?
 
Etter 2 uker på fermzilla. Tappet faktisk bunnrester av fra fermzilla i dag og fortsatt frisk i fargen. Så jeg er rimelig klar på at det er oksidering som skyldes at jeg purget fat istede for å fylle med starsannvanm og dytte ut med co2.
Har litt vanskelig for å tro at oksideringen ene og alene kommer av at du ikke dyttet ut starsan med CO2. Jeg har fatet alt fra saison til pale ale(tørrhumlet) rett på fat med lokket av, og kun purget headspace etter fating.

Nå er det selvfølgelig relevant hvor lenge ølet har stått på fat, for alt øl vil bli oksidert på et eller annet tidspunkt. Kan det være andre grunne til at nettopp det fatet ble oksidert?

Kan også legge til at siden du har en fermzilla kan du dytte ut starsan med gjæringen. Jeg har gjort det en stund nå, det fungerer ypperlig og er gratis :)
 
Har litt vanskelig for å tro at oksideringen ene og alene kommer av at du ikke dyttet ut starsan med CO2. Jeg har fatet alt fra saison til pale ale(tørrhumlet) rett på fat med lokket av, og kun purget headspace etter fating.

Nå er det selvfølgelig relevant hvor lenge ølet har stått på fat, for alt øl vil bli oksidert på et eller annet tidspunkt. Kan det være andre grunne til at nettopp det fatet ble oksidert?

Kan også legge til at siden du har en fermzilla kan du dytte ut starsan med gjæringen. Jeg har gjort det en stund nå, det fungerer ypperlig og er gratis :)
Takk for tips med femzilla under gjæring. Det skal jeg prøve. Øl ca 4 uker på fat. Hva annet kunne det vært, bruker lukket overføring. Jeg tenker risikoen for oksidering må ligge i selve fatet i og med at jeg fyller fra fermzilla i lukket system?
Ser liksom ikke hvor det kunne gått galt. Rengjorde fermzilla i går og presset ut ett glass øl, den var strågul og god som bilde viser.
 
Takk for tips med femzilla under gjæring. Det skal jeg prøve. Øl ca 4 uker på fat. Hva annet kunne det vært, bruker lukket overføring. Jeg tenker risikoen for oksidering må ligge i selve fatet i og med at jeg fyller fra fermzilla i lukket system?
Ser liksom ikke hvor det kunne gått galt. Rengjorde fermzilla i går og presset ut ett glass øl, den var strågul og god som bilde viser.
4 uker bare ja, da må det ha skjedd noe annet vil jeg tro, hva det kan være blir jo umulig for meg å si, men jeg har fatet mange øl rett i fatet, med lokket av og uten purging av noen slag og aldri opplevd en så heftig og rask oksidering, men jeg er enig i at det har skjedd i fatet.

Lukket overføring er jo supert når fatet har minimalt med O2, men hvordan blir det med trykk? Jeg regner med du har forskjellig farge på ball lockene så da tenker jeg at du ikke har fylt fatet på gass siden.

Syns det er ganske så merkelig må jeg si :)
 
4 uker bare ja, da må det ha skjedd noe annet vil jeg tro, hva det kan være blir jo umulig for meg å si, men jeg har fatet mange øl rett i fatet, med lokket av og uten purging av noen slag og aldri opplevd en så heftig og rask oksidering, men jeg er enig i at det har skjedd i fatet.

Lukket overføring er jo supert når fatet har minimalt med O2, men hvordan blir det med trykk? Jeg regner med du har forskjellig farge på ball lockene så da tenker jeg at du ikke har fylt fatet på gass siden.

Syns det er ganske så merkelig må jeg si :)
Merkelig ja, derfor jeg skriver det her på forumet. Har farger på ballock og kan ikke ha gjort feil der. Jeg har opplevd å få NEIPA oksidert tidligere, men ikke ved lukket overføring og ved starsan ut med co2 metoden. Følte jeg tok en snarvei når jeg nå prøvde uten å dytte ut med co2. Kan hende jeg purget for dårlig? Jeg bar fatet 10 meter fra tapperom til kjøl og da skvulpet det nok endel, kan hende jeg ikke hadde fått ut all oksygen. Det er min teori, men jeg trodde ikke det skulle så lite til for å oksidere ett brygg som ikke var tørrhumlet, men man lærer hele tiden :)
 
Merkelig ja, derfor jeg skriver det her på forumet. Har farger på ballock og kan ikke ha gjort feil der. Jeg har opplevd å få NEIPA oksidert tidligere, men ikke ved lukket overføring og ved starsan ut med co2 metoden. Følte jeg tok en snarvei når jeg nå prøvde uten å dytte ut med co2. Kan hende jeg purget for dårlig? Jeg bar fatet 10 meter fra tapperom til kjøl og da skvulpet det nok endel, kan hende jeg ikke hadde fått ut all oksygen. Det er min teori, men jeg trodde ikke det skulle så lite til for å oksidere ett brygg som ikke var tørrhumlet, men man lærer hele tiden :)
Ja det kan nok hende den skvulpingen hjalp godt på, men tenker at purgingen av fat ved kun bruk av CO2 koster flesk om du ikke dytter ut starsan eller evt. bruker fatet mellom fermzilla og blow off et helt gjæringsforløp.

Uansett, du har jo fermzilla og starsan purgingen er jo veldig effektivt og det kan du gjøre helt gratis hver gang du gjærer et øl, så jeg foreslår å bare legge det inn som en rutine, er ikke mange timene det tar å tømme et fat med starsan under gjæring :)

Lite tips, husk å vente til du er sikker på at headspace i fermzillaen er fri for O2 før du dytter starsan, husk også å purge slangen mellom fermzilla og fat(med å bare la det bygge seg opp litt trykk i fermzillaen og slangen, trykke inn pinnen i ball lock, og gjenta 2-3 ganger til du tenker at den er O2 fri) før du kobler den på fatet.

En siste ting, starsan er kjent for å skumme og øke trykket litt, så koble på ut før den mellom fermzilla og inn, så ikke starsan slår tilbake i fermzillaen :p
 
Jeg snakket om å bruke gjæringen til å dytte starsan ut av fat :)
Når jeg bruker co2 fra gjæringen for å tømme StarSan ut av fat, venter jeg ca et døgn etter påstartet gjæring. Det er mye bevegelse i headspace som kontinuerlig blander gjenværende o2 og co2, så det vil ta litt tid å få tynnet ut o2 i headspace. Kobler du på for tidlig, inneholder gassen potensielt en del o2
 
Tilbake
Topp