1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Øl/cider hybrid

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av GingerNinja, 21 Mar 2019.

  1. GingerNinja

    GingerNinja
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Kabelvåg
    har lenge gått med en tanke i magen om å lage en slags hybrid mellom øl og cider. Planen er å lage en vørter for så å blande den med eplejuice av aller billigste sort.
    Tenker dette blir noen tester, men aller først ser jeg for meg et slags 50/50 forhold der en batch gjæres med typ us-05 og den andre med enten cidergjær eller champagnegjær.
    Tenker å holde lav humleprofil (ordspill!), der nelson sauvin og hallertau blanc brukes.

    Nå vet jeg jo egentlig at man bør bruke eplejuice av høyeste kvalitet, men siden dette for min del er relativt uprøvd, håper jeg det skal funke med noe first price-greier. Ser på forumet at mange er happy med cider på dette.

    Noen som har innspill på blandingsforhold/gjærtype/humleprofil eller øvrige tips?
    Og bare for å være sikker: juice fra konsentrat bør ikke være et problem?
     
  2. GingerNinja

    GingerNinja
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Kabelvåg
    Ser nå at det finnes en hybrid som heter graf eller graff. Dette virker dog som en litt humla og maltet sider.
     
  3. Anders-

    Anders-
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Tveita, Oslo
    Har selv laget blanding av eplejuice(first price/eldrorado) og 10% vørter av krystallmalt.
    Grunnen til dette var at jeg syns eplecideren fort kan bli litt tynn og smakløs alene, ihvertfall de som er laget av billigjuice.
    Syns det funka bra, men skulle jeg gjort det igjen hadde jeg brukt en større andel vørter, kanskje ikke 50/50 som du nevner, men 25-35% vørter avhengig av maltbasen.
    Selv har jeg gjæret cider og graff med både us05 og nottingham. Ble nok mest fornøyd med us05-resultatet.
    Humle har jeg aldri brukt i noen av mine så det kan jeg ikke si noe om.
     
  4. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    At hjulet allerede er funnet opp, er jo en stor fordel for den som har oppdaget at han trenger en sånn rund sak som kan monteres under tunge ting som skal flyttes langt;). Det ligger en god del stoff ute på nettet, og det er et par tråder her på forumet, også.

    Enn så lenge har ikke BJCP slått kloa i denne drikken, så bare fantasien setter grenser for hva du kan gjøre:p. Jeg har lenge hatt planer om å brygge en batch til sommer'n, men det var det der med gapet mellom å ønske/ville det og å gjøre det. Ser for meg 3/4 eplejuice fra First Price, og 1/4 halvmørk vørter. Tror jeg skal være forsiktig med å bruke noe særlig røstet malt, men heller fylle godt opp med f.eks. Caramunich I. Poenget må være å få mest mulig sødme, og minst mulig gjærbarhet.

    Humla skal vel ikke være overtydelig. Jeg har tenkt på en passende mengde Saaz, bare akkurat nok til at den pirker deg på skulderen og hvisker "hei, jeg er her".

    Når det gjelder gjær, vil jeg gå for en som lar det være igjen litt restsødme i form av uspist maltose. Det blir sikkert ikke mye, men kanskje akkurat nok til å runde av litt? Jeg kunne godt tenke meg å prøve med wyeast 1318 London Ale III, som jeg bruker mye ellers. Den kan bidra med en del estere, også, om en ikke gjærer den lavt. Eller gi et nokså nøytralt resultat om en går ned på 17/18 grader.

    En annen ide: Jeg har nettopp satt en altbier med wlp036 Düsseldorf Alt Ale Yeast, og kunne bruke en bit av kaka fra den. Den gjærer kanskje enda dårligere ut enn 1318. Fra produsenten: "A traditional altbier-style yeast from Düsseldorf, Germany. It produces clean, malty German brown and amber ales. This strain keeps the contribution of hop bitterness in the background while promoting sweet malt notes." Et tørrgjæralternativ til 036 er Safale K-97.
     
    #4 Finn Berger, 21 Mar 2019
    Sist redigert: 21 Mar 2019
    GingerNinja og Julian Høstan liker dette.
  5. GingerNinja

    GingerNinja
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Kabelvåg
    Takk for raskt svar! Hvilken maltbase bruker du? Er det snakk om en vørter med noe som helt basemalt eller er det bare spesialmalt for kropp og sødme?
    Tenker jeg kjører en test ganske snart basert på svarene fra denne tråden med Us-05 og en pittelitt humle fra fryseren.
     
  6. GingerNinja

    GingerNinja
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Kabelvåg
    Gode tanker her! I utgangspunktet tenkte jeg å lage en vørter som jeg ville gjort på en moderne lager eller en lys pale ale. Men ser jo poenget med kraftigere vørter, og støtter forslaget om Caramunich 1. Nå har jeg aldri smakt et slikt brygg som dette, så jeg er nyskjerrig: Hvorfor vil du gå for så mye som 3/4 eplejuice?

    Et veldig subtilt humlepreg og en nøytral gjær tror jeg også er veien og gå. Nå har jeg forøvrig både Saaz og relativt mye Us-05 liggende. Eplejuice skulle vel ikke være så problematisk å få tak i. Da blir det testbrygg etterhvert (Med en gang jeg finner den optimale mengden Vørter/eplejuice, samt maltbase) :) TAkk for godt innspill!
     
    Finn Berger liker dette.
  7. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg har jo ikke brygga det før, men tror 3+1 er noe mange har brukt. Ellers er tanken at jeg egentlig ville hatt en cider, men det er vanskelig å unngå at det blir en knastørr lett-eplevin. Så jeg vil ikke gå for langt i retning øl, slik at jeg drukner eplene i det, bare bruke akkurat så mye humla vørter at jeg får litt fylde og rundhet av det,
     
    GingerNinja liker dette.
  8. Anders-

    Anders-
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Tveita, Oslo
    Har kun brukt spesialmalt. Dark crystal eller noe lignende for å unngå at den blir for tynn og gjærer for langt ned, men ville nok blandet oppi noe basemalt også hvis jeg skulle økt mengden.
     
    Finn Berger liker dette.
  9. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Denne artikkelen er vel den jeg har støtta meg mest på: How to Make Graf: A Cider-Beer Hybrid | American Homebrewers Association

    Nå var jeg akkurat ute og handla, og dro med meg hjem 16 liter firstpricejuice - så nå må jeg jo gjøre alvor av dette. Jeg får toppe det opp med 5 liter vørter, tenker jeg. Så hvis jeg tenker meg at jeg brygger vel 20 liter sterk bitter med 5 kg malt, så ville jeg kanskje hatt så mye som 10% krystallmalt, altså en halvkilo. Så hvis jeg fordeler det 50/50 på Caramalt 30, som jeg tror kanskje er det som gir mest søthet, og Caramunich 1 100 EBC, som gir godt med maltkarakter, så skulle det begynne å ligne noe. Men så vil jeg at basismaltet skal bidra godt med smak, også, så da bruker jeg uproporsjonalt mye av det, sånn at jeg drar opp OG noe i forhold til en cider på 100% firspricejuice, som vel vil ligge på 1.044. En kilo ser ikke dramatisk ut, og for å få litt ekstra med maltsødme ut av det, går jeg for 50/50 pale malt og lyst münchnermalt.

    Meskeeffektiviteten på det der blir vel dårlig, så mengden malt bør nok økes tilsvarende.

    Noen få gram bitterhumle, og så 20 gram Saaz i whirlpool (15 min på 75-71 grader).
     
    erikraude liker dette.
  10. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Ja! Vi må alltid gjøre alvor av ideene våre! Det er den eneste veien framover! :)
     
    Finn Berger liker dette.
  11. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg har nå alltid kjent meg litt som Svante i Benny Anderssons "Svantes viser": "Min gangart består af tilbageskrit":). Og det å blande øl og cider er nok en gammel ide; jeg tror ikke Stephen King kom på det der sånn helt av seg selv. Så altså: Jeg gjør tilbakeskritt:p.
     
    erikraude liker dette.
  12. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    I mange tilfeller er et skritt tilbake den eneste riktige veien framover. :)
     
    Finn Berger liker dette.
  13. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Korsom er; dette tilbakeskrittet må vente på at et annet tilbakeskritt - for det må man vel kunne kalle en altbier? - blir fullført, sånn at det kan overta gjærpinnen i denne stafetten i revers:). Tror wlp036 er en gjær som kler dette brygget.

    I morra er det dog det moderne framskrittet som gjelder; da lar jeg humlene suse og brygger en blond og blåøyd amerikansk kjekkas smekkfull av brautende sitrusaromaer. Et skikkelig Trump-øl.
     
    #13 Finn Berger, 22 Mar 2019
    Sist redigert: 22 Mar 2019
    erikraude liker dette.
  14. Oberstbräu

    Oberstbräu
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hmm, kanskje dette er løsningen for gradvis omvending av svigersønn som liker cider men ikke øl....
     
    Anders- og Finn Berger liker dette.
  15. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Brygg en serie der du gradvis øker øl-delen:p.
     
    Oberstbräu liker dette.
  16. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Har du prøvd med liberale doser skam?
     
    Daniel ellingsen og Oberstbräu liker dette.
  17. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Pryl er tingen...
     
  18. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hadde Thor oppdratt dattera skikkelig, hadde hun ikke kommet trekkende med en cider only-type. Han kan skylde seg sjøl:).
     
  19. Oberstbräu

    Oberstbräu
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Julekalender!


    Nei, er ikke så god til å begrense meg.


    Spørs om resultatet hadde blitt at jeg hadde slutta å drikke øl.


    Så sant, tidenes nederlag det der.
     
  20. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Oversatt til en forståelig oppskrift, med litt økt volum:

    Malt til 5 liter vørter:
    600 gr pale malt
    600 gr lyst münchnermalt
    300 gr Caramalt 30 EBC
    300 gr Caramunich 100 EBC
    Humle:
    5 gr Perle @ 60
    20 gr Saaz @ 5 (dropper ideen om wp)

    => 5liter vørter blandes med 18 liter eplejuice
    Gjær
    WLP036 Düsseldorf Alt Ale Yeast

    Så nå står en solid mengde bunnhøstet gjær fra nylig tappet altbier på rører'n for å rustes opp til ny innsats. Blir vel graf-brygging om et par dager, da. (036 bruker en halv evighet på å bunnfelle seg.)
     
    erikraude liker dette.

Del denne siden