Så til spørsmålet om en oppskrift på vikingøl. For det første er det såvidt jeg vet ingen som har en autorativ oppskrift og for det andre vet vi sikkert at det var mange ulike varianter. Vikingtiden er en temmelig lang periode preget av omskiftninger og utveksling av teknologi og skikker. Ikke minst opererte vikingene i en verden som bestod av mange ulike kulturer og folkeslag - som sikkert hadde sine egne tradisjoner for hvordan øl skulle brygges.
Malten kunne være tørket på ovn, som kunne gjøre det både røykfullt og hardt tørket og brent. Merk at ikke all malt i samme batch fikk samme behandling, så en batch med malt tørket på gamlemåten ville kanskje tilsvare en malt-miks av den typen man idag bruker en i mørk bitter - mest pale, endel mellommørk malt, ørlite svartbrent, og alle varianter mellom. Dermed er ikke bare maltingsteknikken, men også malteren viktig. Andre steder kunne man tørke malt oppunder taket i stua, så det ble røkt, men fremdeles ble svært lyst. Eller man kunne soltørke malt og fikk da et lyst og røykfritt øl, men med 'solsmak' hva det nå enn var.
Humle ble nok ikke brukt. Det er en tysk eller nord-fransk ide som riktig nok brer seg i vikingtiden, men som vikingene neppe brukte selv. Pors, ryllik, ølkong og et hav av andre urter er det mer sannsynlig at de har brukt. Eller man har kort og godt ikke brukt noe krydder, men satset på høy alkohol eller at det skulle drikkes ferskt. Mange refererer til lyng-øl og referansene til det peker gjerne til Skottland, men jeg stusser på om skottene har eller har hatt en dobbeltbetydning av sitt 'ling' som vi har av 'lyng' i Norge - altså et ord som enten kan referere til en konkret plante (røsslyng) eller som kan brukes som et generisk ord for planter med en generell vekstform. Dersom det er korrekt, kan 'ling-ale' kanskje være en referanse til pors-øl som vi fra tallrike kilder vet var vanlig rundt hele Nordsjøen.
Mjød er hva skaldene har diktet om, men det var neppe hverdagskost i vikingetid, og i den grad man brukte honning var det kanskje heller som tilsetning enn som hovedbasis for gjæring.
Ølet kunne vært sterkt, og det var en måte å lage et holdbart øl på - eller det kan tenkes at det som virker som oppskrifter på kruttsterkt øl egentlig bare tar høyde for ineffektivt korn. Det kunne drikkes ferskt, eller det kunne stå og klarne, og ville da trolig pådra seg ulike infeksjoner etter hvor lenge det stod og hvor sterkt det var.
Ølet var kanskje ikke kokt, eller det var kun gitt et raskt oppkok. Om det var kokt, kunne det tenkes at man brukte kok-stein. Det kunne ta til seg et utall smaker fra utstyr som ble brukt, fra einer, strå, kvister og annet som ble brukt som meskefilter, til eikefat som ølet ble modnet på.
Generelt er det vel ingen som kan si eksakt hvordan ølet deres smakte. Noen som har forsøkt er Lofotr vikingemuseum på Borg i Lofoten, som driver det de kaller eksperimentell arkeologi.
Om du ønsker å skape et vikingøl, er kanskje den beste fremgangsmåten å lese deg opp på referanser og historie, og forsøke å sette sammen din egen oppskrift basert på hva ulike kilder og forfattere mener har vært i bruk, samtidig som du holde tunga rett i munnen og forsøker å unngå å blande elementer som sannsynligvis ikke har vært brukt i ett og samme øl, på én og samme tid eller på ett og samme sted.