1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Ønsker oppskrift på et pilslignende øl ved bruk av overgjær

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av steinhu, 15 Feb 2011.

  1. steinhu

    steinhu
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Vestfossen
    Er det noen som har en allgrain oppskrift som gir ca 25 liter ved bruk av overgjær som kan minne litt om pils? Har ikke kjølemulighet og har lyst å lage noe som er ganske likt pils i smak (hvis det er mulig da?)
     
  2. Sabeltann

    Sabeltann
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Kragerø
    Hei.

    Håper du får noen gode vettuge svar, for dette syns jeg hørtes mer enn intresant ut.

    Sabeltann
     
  3. Bjarte H

    Bjarte H
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Stavanger
    Kölsch!  :skitbra:
     
  4. Kjetil S

    Kjetil S
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Det er vel bare å ta en pils-oppskrift, skifte ut lagergjæren med en nøytral ale-gjær som US-05/WLP001/WY1056, og gjære på forholdsvis lav temperatur. US-05 klarer fint å gjære på 15 °C. En kölsch-gjær er også et alternativ.
     
  5. Sabeltann

    Sabeltann
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Kragerø
    Hei.

    Jeg tenkte også Kölsch med engang, men er litt grønn på egne oppskrifter så var usikker på om det faktisk var så enkelt.

    Sabeltann
     
  6. Brede

    Brede
    Expand Collapse
    Fylkesleder

    BeerSmith Recipe Printout - http://www.beersmith.com Recipe: 2# Kokkens Kølsh
    Brewer: Brede Venås
    Asst Brewer:
    Style: Kolsch
    TYPE: All Grain
    Taste: (35,0)

    Recipe Specifications
    --------------------------
    Batch Size: 52,00 L     
    Boil Size: 61,50 L
    Estimated OG: 1,049 SG
    Estimated Color: 9,6 EBC
    Estimated IBU: 26,7 IBU
    Brewhouse Efficiency: 84,00 %
    Boil Time: 60 Minutes

    Ingredients:
    ------------
    Amount        Item                                      Type        % or IBU     
    8,50 kg      Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC)            Grain        85,00 %     
    1,00 kg      Wheat Malt, Bel (3,9 EBC)                Grain        10,00 %     
    0,25 kg      Caravienne Malt (43,3 EBC)                Grain        2,50 %       
    0,25 kg      Munich I (Weyermann) (14,0 EBC)          Grain        2,50 %       
    50,00 gm      Select Spalt [4,30 %]  (90 min) (First WorHops        3,9 IBU     
    50,00 gm      Hallertauer Mittelfrueh [4,30 %]  (90 min)FWHHops        3,9 IBU     
    100,00 gm    Hallertauer Mittelfrueh [4,30 %]  (60 min)Hops        18,4 IBU     
    50,00 gm      Hallertauer Mittelfrueh [4,30 %]  (1 min) Hops        0,4 IBU     
    5,00 gm      Chalk (Mash 60,0 min)                    Misc                     
    5,00 gm      Gypsum (Calcium Sulfate) (Mash 60,0 min)  Misc                     
    5,20 gm      Yeast Nutrient (Boil 15,0 min)            Misc                     
    6,00 gm      Salt (Mash 60,0 min)                      Misc                     
    10,00 gm      Klar urt (Boil 15,0 min)                  Misc                     
    2 Pkgs        Kolsch Yeast (Wyeast Labs #2565) [Starter Yeast-Ale                 


    Mash Schedule: Temperature Mash, 2 Step, Light Body
    Total Grain Weight: 10,00 kg
    ----------------------------
    Temperature Mash, 2 Step, Light Body
    Step Time    Name              Description                        Step Temp   
    60 min        mash in            Add 50,00 L of water at 62,9 C      60,0 C       
    60 min        Saccharification  Heat to 70,0 C over 15 min          70,0 C       
    10 min        Mash Out          Heat to 78,0 C over 10 min          78,0 C       


    Notes:
    ------
    Brygget i 2009 Mistet data men har papir i permen
    Fikk 33,5 poeng i NM og 7 plass i lys ale. Hadde nok blitt litt i eldste laget da.
    Meget god og ren kolch. Kunne vært mere humle og aroma, men ganske typeriktig. Litt lite skum. Kanskje enstegsmesk?

    -------------------------------------------------------------------------------------
    Her er en jeg var ganske fornøyd med. Mange synetes den var god og lignet pils
     
  7. steinhu

    steinhu
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Vestfossen
    tusen takk for svar. Da har jeg litt mer oversikt hvilken retning jeg skal gå  :)
     
  8. Erlendso

    Erlendso
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Trondheim
    Du kan også prøve deg på en Cream-ale. Det er i virkeligheten en overgjæret øl med omtrent samme grainbill som en amerikansk lys lager.
    Denne har jeg laget et par ganger, og fungerer utmerket som et leskende sommerøl eller et alternativ til ølofobe venner.

    Jeg har gode erfaringer med bruk av Uncle-Bens hurtigris i mesken, som i praksis er flaket ris i "riskorn-form". De sier sukker er en god erstatning, men jeg er ikke 100% overbevist om at sukker kan erstatte flaket ris. Når man mesker flaket ris sies det at mesteparten av stivelsen blir konvertert til maltose; Ikke enkle sukkerarter som vanlig rørsukker.

    Cream of 2 crops
    --------------------------------------------------------------------------

    General
    --------------------------------------------------------------------------
                        Category: Light Hybrid Beer
                    Subcategory: Cream Ale
                    Recipe Type: All Grain
                      Batch Size: 27.5 liters
                  Volume Boiled: 32 liters
                Mash Efficiency: 82 %
            Total Grain/Extract: 5.20 kg.
       
    Ingredients
    --------------------------------------------------------------------------
              4.7 kg. Pilsner-malt
              0.5 kg. Uncle Bens hurtigris (kvernes i maltmølle)
                30 g. Hallertau Mittelfruh (Pellets, 4.50 %AA) boiled 60 minutes.
                18 g. Hallertau Mittelfruh (Pellets, 4.50 %AA) boiled 5 minutes.
                Yeast: White Labs WLP029 German Ale/Kölsch (4 liter simple starter)

    Notes
    --------------------------------------------------------------------------
    Meskes i 90 min. på 65*C
    Gjæres på 15-18 grader i 2 uker, deretter kald-lagring i 4 uker.

    Vital Statistics
    --------------------------------------------------------------------------
      Original Gravity: 1.045
      Terminal Gravity: 1.008
                Color: 2.64 SRM
            Bitterness: 17.6 IBU
    Alcohol (%volume): 4.9 %
     
  9. Shea-Arne

    Shea-Arne
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hehe, veldig interresant med uncle bens hurtigris. Det er noe jeg absolutt ikke hadde tenkt på å bruke i bryggingen.. Hvor leste du at hurtigrisen er så godt som flaket ris? Hva er egentlig hensikten med det - man får maltose gjennom byggmalten... hva mer gir risen som du er ute etter?
     
  10. Erlendso

    Erlendso
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Trondheim
    Jeg fant ut på homebrewtalk.com en gang i tiden at såkalt "minute-rice" er et bedre alternativ enn flaket ris i brygging, med tanke på tilgjengelighet, pris, og kvalitet. Flaket ris, og særlig flaket mais er kjent for å lett ta opp lukt & smak fra omgivelsene. Kvalitetsmessig tenker jeg at hurtigris kan være bedre fordi den da er fersk fra butikken.

    Det er helt riktig som du sier; Man får maltose i bøtter og spann gjennom byggmalten. Men også en del maltsmak, uansett hvor lys malten er. Hensikten med flaket ris slik jeg ser det er å lette smaken og kroppen, uten å konverteres til  altfor lett forgjærbare sukkerarter som vanlig rørsukker. Hadde man brukt sukker istedet, tenker jeg meg at resultatet kunne blitt litt tørt og endimensjonalt på en Cream Ale eller en Amerikansk Lager. Sukker fungerer imidlertid utmerket (og bør brukes i en eller annen grad) på enkelte øltyper som fks. Belgisk trippel, belgisk dubbel, og Belgisk Blond.

    Mange industripilsnere bruker også flaket ris i mesken. Blandt annet San Miguel og Heineken.
     
  11. Dag

    Dag
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Asker
    Høres fornuftig ut! I utgangspunktet ville jeg tenkt at sukker er OK, men sukker og flaket ris har nok litt forskjellig funksjon, ja. Men hvordan oppfører onkel Ben seg i mesken, blir det noe gjennomstrømming eller blir det risgrøt?
     
  12. Erlendso

    Erlendso
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Trondheim
    Det går helt fint. Man bruker som regel ikke så mye i kontrast til byggmalt, så da går det bra. Hurtigrisen er langkornet, og kleber ikke slik som fks. sushi-ris. Etter konvertering ser gjerne ris-kornene ut som uthulede maggots.
    Noen av gangene jeg har brukt hurtigris har jeg fått ekstremt bra utbytte, og har måttet økt volumet litt for å få riktig preboil-OG.
     
  13. Dag

    Dag
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Asker
    :idea: Aha, maggots!!  ;D
     
  14. Gahr

    Gahr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Her er min Kölsch.

    Andrimne Kölsch
    22,5 liter
    OG: 1051
    FG: 1010
    IBU: 30 (Noonan)

    3,9 kg Global pilsnermalt
    200 g Weyermann vienna malt
    200 g Weyermann hvetemalt
    59 g Hallertauer Mittelfrüh, pellets, 4 % AA, 60 min.
    20 g Hallertauer Mittelfrüh, pellets, 15 min.
    5 g Klar Urt, 15 min.
    1/2 ts Wyeast gjærnæring, 15 min.
    White Labs WLP029, starter per Jamil Zainasheffs kalkulator

    Mesking 90 min. på 65 C. Koking 90 min. Gjæring på 16 C. Justerer vannet med 1 g CaSO4 og 2 g CaCl2 per 10 liter.

    Jeg er ikke ute etter noe særlig humlearoma eller fruktighet. Etter min mening er en god kölsch ganske lik en myk pils, men med en mild fruktighet i tillegg. Kjølig gjæring og nok gjær er viktig her, men det bør være uproblematisk å gjære på en noe høyere temp enn 16 C, det avhenger bare hva du er ute etter. Det er også viktig å passe på at gjæren får jobbet seg helt ferdig før man skrur temperaturen ned mot lagring. I et såpass lett øl vil acetaldehyd og diacetyl som eventuelt er igjen i ølet svært lett skinne gjennom. Neste gang jeg brygger denne vil jeg sannsynligvis legge OG litt lavere, rundt 1.048, tenker jeg, og mulighens senke bitterheten til ca. 25 IBU.
     
    Per_Inge og francisr liker dette.
  15. Henning1

    Henning1
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Tranby, Lier
    = fluelarver (?)
     
  16. Martin E

    Martin E
    Expand Collapse
    Dommerkomitemedlem

    Bosted:
    Oslo
    Takk, Gahr! Den skal prøves. :)
     
  17. Trond.A

    Trond.A
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Mo i Rana
    Hiver meg med på den! :yes:
    Den skal prøves her og.
     
  18. steinhu

    steinhu
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Vestfossen
     
  19. Tomas O

    Tomas O
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Oslo
    Gahr: Vil denne bli signifikant anderledes om jeg benytter WY1056 i stedet? Tenkte jeg kunne prøve denne til uken, men må evt bestille noe nytt gjær om den ikke kan brukes...
     
  20. Gahr

    Gahr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Tja... Den blir annerledes, men ikke så voldsomt. Kanskje litt tørrere og muligens litt mer fruktig. Tipper humleprofilen også blir noe mer markant. Men du vil uansett få et friskt, tørt og lettdrikkelig øl. Kjør på!
     

Del denne siden