1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Ønsker tilbakemelding på oppskrift

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av hkroed, 1 Mai 2016.

  1. hkroed

    hkroed
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Sarpsborg
    Hei!
    Ønsker å brygge en lys sommepils, og har funnet en oppskrift på dette. Har tilpasset denne til vår brygger, og ønsker en tilbakemld på om dette ser OK ut

    Malt
    5,40 kg Swaen pilsner
    0,60 kg Swaen hvete
    2,00 kg Flaket mais
    1,00 kg Swaen Vienna

    Humle
    60 min 30,0 g Tettnanger
    10 min 30,0 g Saaz
    5 min 30,0 g Saaz
    0 min 30,0 g Saaz
    0 min 8,0 g Limeskall

    Gjær
    WLP940 - Mexican Lager. Tot ca 650 mrd celler til ca 33 liter vørter.

    Mesk:
    15 min på 55C
    45 min på 66C
    10 min på 78C

    Kok
    90 min

    Gjæring
    11C i 17 dager
    15C i 2 dager
    4C i 2 dager

    Karbonering
    15C i 7 dager
    4C i 21 dager
     
  2. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Ser du planlegger en diacetyl-hvile. Å gjøre det etter 17 dager er sannsynligvis meningsløst. Du må øke temperaturen mens gjæren enda jobber, ellers har det ikke så mye for seg. Jeg pleier å kjøre opp tempen når utgjæringen er 75% på vei. Du oppgir ikke forventet OG og FG, men et eksempel:

    OG: 1.050
    FG: 1.012
    Diacetyl-hvile: (50-12)/4 + 12 ~= 1.021

    Altså bør du da kjøre opp tempen når SG er rundt 1.021. For å treffe må du måle. For meg skjer dette typisk rundt dag 4-6.

    Når dette er sagt så er det ikke gitt at du trenger en diacetyl-hvile, men om du er usikker så gjør den liten skade, så kjør på.
     
  3. hkroed

    hkroed
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Sarpsborg
    Er kanskje ikke nødvendig med diacetyl-rest? Gjære på 11 grader i 3 uker bør kanskje holde siden det tilsettes nok gjær....? Eller har ikke det så mye å si?
     
  4. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Når du brygger undergjæret øl, er det nok viktig. Det er visst ikke så kritisk når du brygger ales.
     
  5. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Det er viktig hvis gjæren har produsert for mye diacetyl :) dette finner du ut ved å smake. Hvis du synes det er vanskelig å plukke opp så kan du enten la det være ettersom du da antageligvis ikke plukker det opp i ferdig øl heller, eller du kan gjøre som jeg foreslo i forrige post.
     
  6. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    En tommelfingerregel for diacetylrast er vel to tredjedeler ut i gjæringen. Men det er jo mange skoler i verden :) Jeg har gjæret ca 10 batcher undergjært med det forløpet du legger opp til her, og aldri kjent noe diacetylsmaker ;) Mexican kan forøvrig godt gjære lavere og de fire første. Jeg har da hatt den på 8 grader, før jeg har satt den opp til 10. Med tre dager diacetylrast på 16 før ned igjen på 10.

    Edit: "Klargjort" gjæringsforløpet.
     
    #6 1Morten, 2 Mai 2016
    Sist redigert: 3 Mai 2016
  7. Aasbrygg

    Aasbrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Følling
    Når du da hever temperaturen etter 4-6 dager opp til f.eks. 16 grader, gjærer du da ferdig på den temperaturen, eller senker du den igjen til 9-10?
     
  8. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Gjærer ferdig. Senker så temperatur for lagering.
     
  9. Aasbrygg

    Aasbrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Følling
    Akkurat, da blir det ikke lange tiden en undergjæret øl gjæres på lav temp, kun 4-6 dager, og resten på ale-temp. Men det er jo i starten mye skjer så det er vel forklaringen.
     
  10. Egil Berntzen

    Egil Berntzen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Gamme tråd men lurer på ett par ting.
    Jeg har en coronaklone til gjæring og oppskriften sier 12c i 2 uker (M84)
    Er det for å få frem estere/rundere smak?

    Og i «brygg mer øl» s131 er det en mexican lager oppskrift som også sier 12c
    Men da for å øke temperaturen til 20c ved SG1024 og løpet ut
    Er det noen som kan gi noen råd eller har smakserfaringer her?

    Det startet fint å gjære ved 12c og stått siden søndag.Gjæringen startet mandag.Ris og mais og malt.

    Og hvis jeg vil ha en diasetylrast på denne,senker jeg til 12c igjen etter 2 dager på 20c?

    Kun brygget hurtiglager med stort hell men måtte prøve å starte på 12c og nå trenger jeg noen råd for å fullføre:)
     
  11. Egil Berntzen

    Egil Berntzen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Og sorry for å bruke denne tråden men var det nærmeste jeg kom emnet.
     
  12. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Du trenger ikke sette den så høyt som 20. 16 skulle holde. Sett den opp når 3/4 av veien ned til forventet FG er unnagjort. La den stå der til gjæringen er ferdig. Gi den gjerne ei uke, så er du sikker på at gjæren har gjort seg grundig ferdig med å feie i alle krokene. (Palmers modell for gjæring av lagere. Det er som kjent mer enn en måte å flå en rev på. Palmer er ikke en Moses, med bud gitt av Gud hugget i stein:).)

    Det er vel ikke noe poeng i å sette den ned til 12 igjen? Nå er lagering neste punkt. Jeg flasker først, karbonerer i romtemperatur, og så setter jeg dem kaldere, og til slutt i kjøleskap. Det ser ut til å funke greit, det også. Men ellers skal du jo egentlig senke temperaturen til ned mot null, og la dunken stå der 2-4 uker, før du tapper over på fat. (Det er vel flere modeller for dette.)
     
  13. Egil Berntzen

    Egil Berntzen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Takk Finn

    Enig i teorien om at det ikke er nødvendig å sette ned til 12 igjen.Det er jo egentlig i strid med alle gjæringsforløp å senke temperaturen?
    Også har jeg samme prosedyre for tapping, lagring og karbonering som deg som funker fint.
    Har du noen formening om gjæring på 12 fra start kontra 10 eller også gjerne 8c ?
     
  14. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Lavere er bedre, er min erfaring. 12 er i grenseland. Jeg har prøvd meg på 13-14, og det blei bare halvgodt. Men det er vel avhengig av gjærtype. Skjønt den jeg gjæra på 13-14, var satt på w-34/70, som skal være veldig tolerant. @Sarge driver nå og herjer med den på 20 grader - men det tror jeg er bare på pur f... :p.
     
    erikraude liker dette.
  15. Egil Berntzen

    Egil Berntzen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Veldig beskjedent «avvik»med 12 grader da skjønner jeg :)
    Leste bare masse negativt om M84 her så det blei jubel i stua når den var igang allerede dagen etter.Nå er det bare om den holder helt ut.
     
    Finn Berger liker dette.
  16. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Altså, det er været som er pur f... Det skal jo ikke være slike temperaturer i mai! o_O Målet mitt var å holde den under 18 grader, godt hjulpet av normale mai-temperaturer.

    Gjæringsskapet mitt står i garasjen, om noen skulle lure.
     
    Finn Berger liker dette.
  17. Daggis

    Daggis
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Lenge leve hus halvt nedsenket i jord. Da holder kjellertemp seg fint selv om sommer
     
    Sarge og Finn Berger liker dette.
  18. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    mao.: Grav deg ned i tide! Skal prøve en siste lagerøl på kjellergulvet nå, en kellerbier (pling!) på Dahlsgjær. Vil nok ligge på 10-11 grader. Ellers er det utmerkede forhold for kølsch og altbier og sånt som kan gjæres på 12-15 grader om jeg setter dunkene litt høyere.
     
    Daggis og Sarge liker dette.
  19. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Kjelleren i huset (og dermed garasjen) ER halvt nedsenket i jord. Dessverre er det så varmt ute nå at selv denne varmes opp gjennom garasjeporten. Hadde jeg IKKE hatt garasjen kunne vi jo fort snakket temperaturer opp mot 30 grader. Nå er den jo "bare" 20.

    Mulig jeg kjører kveik på samtlige brygg fram til oktober igjen. :p
     
    Daggis liker dette.
  20. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hva om du laget et isolert kammer innerst - om det er plass? Kunne det funke? 60 x 60 indre mål - og plass til flere i høyden - og det ville jo bli flere temperatursoner, også, antakelig.
     

Del denne siden