Oppsett i Beersmith

Mc.

Norbrygg-medlem
Bruker Beersmith til å skalere oppskrifter slik at de passer til mini oppsettet jeg har. Bruker en kjele på 10 liter(skal snart oppgradere til 15).

Men er litt usikker på hva de forskjellige postene betyr når du går inn på edit equipment.

Kan noen forklare hva de forskjellige postene betyr ?

Mash Tun Vol = Antall liter meskevann ?
Mash Tun Weight= Antall kg Malt ?
Tun Specific Heat= ???
Tun deadspace = ???
Kettle top up= Skyllevann ???
Boil Volum = Liter vørter til kok .
Boil Time = Koketid
Boil off = fordamping pr. time
Post boil Volume = Liter etter koking
Cooling shrinkage = Krymping p.g.a. temperaturfall
Cooling Loss = Tap i liter p.g.a. temperaturfal
Hop Util = ???
Trub Loss = Bunnfall som ligger igjenn i kjelen etter at vørteren er hatt over i gjæringskaret.
Top up Water = ??? Ev. vann for å tynne ut vørteren til rett OG ?
Batch Volum = Volum i gjæringskar
Fermenter Loss = Bunnfall somblir igjenn i gjæringskar ved tapping.

De fleste postene er jo greie, men de med spørsmålstegn bak er jeg usikker på.
Hvordan legger dere inn oppskriften ? Begynner dere øverst og fyller ut nedover ?

Det ser også ut til at effektiviteten Beersmith oppgir er beregnet etter hvor mange liter du setter til gjæring. Stemmer det ?

Trond
 
Sist redigert:
Bruker Beersmith til å skalere oppskrifter slik at de passer til mini oppsettet jeg har. Bruker en kjele på 10 liter(skal snart oppgradere til 15).

Men er litt usikker på hva de forskjellige postene betyr når du går inn på edit equipment.

Kan noen forklare hva de forskjellige postene betyr ?

Mash Tun Vol = totalt volum meske-beholder
Mash Tun Weight= vekt på meske-beholderen (relevant i forhold til punktet under)
Tun Specific Heat= kommer an på materialet i meske-beholderen (det står hva man skal bruke for forskjellige materialer Stål = 0.12)
Tun deadspace = volum under falskbunn e.l.
Kettle top up= Evt. vann tilsatt før kok (ikke skyllevann, dette ligger i meskeprofilen)
Boil Volum = Liter vørter til kok .
Boil Time = Koketid
Boil off = fordamping pr. time
Post boil Volume = Liter etter koking
Cooling shrinkage = Krymping p.g.a. temperaturfall
Cooling Loss = Tap i liter p.g.a. temperaturfal
Hop Util = Denne står også forklart. skal være 100% for alt under 76 liter. Dersom du mener at du i ditt oppsett utnytter humlen dårligere/bedre kan du justere denne
Trub Loss = Bunnfall som ligger igjenn i kjelen etter at vørteren er hatt over i gjæringskaret.
Top up Water = Evt. tilsatt vann etter kok.
Batch Volum = Volum i gjæringskar
Fermenter Loss = Bunnfall somblir igjenn i gjæringskar ved tapping.

De fleste postene er jo greie, men de med spørsmålstegn bak er jeg usikker på.
Hvordan legger dere inn oppskriften ? Begynner dere øverst og fyller ut nedover ?

Det ser også ut til at effektiviteten Beersmith oppgir er beregnet etter hvor mange liter du setter til gjæring. Stemmer det ?

Trond

Jeg legger inn oppskrift, så justerer jeg utstyrsprofilen for å passe til oppskriften (koketid og top up water justeres oftes). Så justerer jeg oppskriften med adjust gravity og adjust bitterness for å nå riktig OG og IBU i forhold til mitt oppsett.

Beersmith opererer med brew-house efficiency, og kalkulerer de andre effektivitetene utifra denne. Så ja, det stemmer.
 
Mash Tun Vol = Antall liter meskekjelen kan romme.
Mash Tun Weight= Vekt på meskekjelen.
Tun Specific Heat= usikker
Tun deadspace = Dødvolum under tappekran.
Kettle top up= Hvis du fyller i meir vatn til koking.
Boil Volum = Liter vørter til kok .
Boil Time = Koketid
Boil off = fordamping pr. time
Post boil Volume = Liter etter koking
Cooling shrinkage = Krymping p.g.a. temperaturfall i %
Cooling Loss = Tap i liter Ved kjøling.
Hop Util = 100%
Trub Loss = Bunnfall som humle proteiner osv som ligger igjen i kjelen etter kok.
Top up Water = Ev. Vann for å tynne ut vørteren til rett OG
Batch Volum = Volum i gjæringskar
Fermenter Loss = Bunnfall som blir igjenn i gjæringskar ved tapping.
 
Mash Tun Vol = Antall liter meskekjelen kan romme.
Mash Tun Weight= Vekt på meskekjelen.
Tun Specific Heat= usikker
Tun deadspace = Dødvolum under tappekran.
Kettle top up= Hvis du fyller i meir vatn til koking.
Boil Volum = Liter vørter til kok .
Boil Time = Koketid
Boil off = fordamping pr. time
Post boil Volume = Liter etter koking
Cooling shrinkage = Krymping p.g.a. temperaturfall i %
Cooling Loss = Tap i liter Ved kjøling.
Hop Util = 100%
Trub Loss = Bunnfall som humle proteiner osv som ligger igjen i kjelen etter kok.
Top up Water = Ev. Vann for å tynne ut vørteren til rett OG
Batch Volum = Volum i gjæringskar
Fermenter Loss = Bunnfall som blir igjenn i gjæringskar ved tapping.
Aaah..
Da er jeg litt klokere. Trodde mash tun weight var tyngden på malten. Da lærte jeg at tun antagelig er kjele.
Takk for svar alle sammen.
 
Tilbake
Topp