Oppskrift på øl med IPA-aktig smak, men med mindre alkohol

Jeg og mine bryggekompiser har brygget en Imperial IPA som ble utrolig god. Dette til tross for at vi brukte alt for mye skyllevann og endte opp med 26 liter i gjæringsdunken.

Oppskriften sa vi skulle ende på 1.076, men vi endte vel opp med 1.055 isteden.

Nå har jeg lyst å lage noe lignende av dette ølet igjen, men jeg vil helst kunne drikke noen halvlitere av dette uten å bli full (for fort). Ønsker derfor alkoholprosent på mellom 4-5% maks.

Noen som har en oppskrift på noe som jeg kan prøve å brygge? Skal på fat, så ferdig mengde kan gjerne være på ca 19Liter.

Tar imot alle innspill og kommentarer med takk :skitbra:
Er forøvrig interessant om det er flere enn meg som er interessert i brygging av såkalte "Session-beers", altså øl som man kan drikke litt av og fortsatt kunne dra på jobb dagen etterpå.
 
Sjekk ut oppskriften på Lervig Lucky Jack

http://forum.norbrygg.no/index.php/topic,10798.0.html
 
Juster ned maltmengden (og evt. humle) i oppskriften din i et bryggeprogram til du når ønsket OG og IBU. Det har jeg gjort med stort hell (synes jeg) på Kinns Vestkyst. Min ble rundt 5% og en IBU på ca. 80
 
Mine to siste brygg har vært ordinary bitter på 3,5%

Typisk session øl. Med lav alkohol, lite kullsyre og forholdsvis høy serveringstemperatur, er dette øl en kan bøtte ned uten å bli for skakk :biersmile:
 
Hva er du ute etter? Bitterhet eller humlesmak/aroma? Som SindreW nevner over her, anbefaler en best bitter hvis det er bitterhet du er ute etter. Ikke mer enn 4% heller. Veldig god altså.
 
Hei,
Hva med Brewdog sin Dead Pony Club? Veier inn på 3,8%.
Ikke ekstremtkraftig humlet, men jeg har i hvert fall veldig sansen for den.

A
 
Jeg laget en Session-IPA for en måned siden. Fatet er nesten tomt.

Lysberg's Session IPA

OG 1.034
FG 1.008
ABV 3,4%
36 IBU
19 EBC

59,5% Pale Ale Malt
26,5% Hvetemalt
6,6% Carapils
6,6% Caramel/Crystalmalt 120EBC
0,8% Roasted Barley

Mesk på 67 grader.

60min - Putt hvilken som helst humle her. 60min tilsetningen er kun for å justere bitterheten egentlig. (Jeg brukte 5g Hallertauer Mittelfruh)
Denne tilsetningen kan sikkert sløyfes om man tilsetter mer 10min humle.
Her er hvor smaken kommer fra:
10min - 21g Simcoe, 21g Citra og 21g Amarillo
00min - 28g Simcoe, 28g Citra og 28g Amarillo
Tørrhumle - 25g Simcoe, 25g Citra og 25g Amarillo

Gjær på 18-20 grader med WLP001.

Jeg karbonerte kunstig til ca. 2.3 vol.

Likner litt på Dead Pony Club, selv om den har en litt annen humleprofil.
 
Hallstein skrev:
Jeg laget en Session-IPA for en måned siden. Fatet er nesten tomt.

Lysberg's Session IPA

OG 1.034
FG 1.008
ABV 3,4%
36 IBU
19 EBC

59,5% Pale Ale Malt
26,5% Hvetemalt
6,6% Carapils
6,6% Caramel/Crystalmalt 120EBC
0,8% Roasted Barley

Mesk på 67 grader.

60min - Putt hvilken som helst humle her. 60min tilsetningen er kun for å justere bitterheten egentlig. (Jeg brukte 5g Hallertauer Mittelfruh)
Denne tilsetningen kan sikkert sløyfes om man tilsetter mer 10min humle.
Her er hvor smaken kommer fra:
10min - 21g Simcoe, 21g Citra og 21g Amarillo
00min - 28g Simcoe, 28g Citra og 28g Amarillo
Tørrhumle - 25g Simcoe, 25g Citra og 25g Amarillo

Gjær på 18-20 grader med WLP001.

Jeg karbonerte kunstig til ca. 2.3 vol.

Likner litt på Dead Pony Club, selv om den har en litt annen humleprofil.

Mye bra i denne tråden, takker for innspill!

Denne oppskriften har jeg veldig lyst å prøve. Men jeg har ikke vært borti oppskrifter med % som enhet. Har du mengdene (vekt) du brukte av de forskjellige malt-sortene?
 
Fordelen med prosenter er vel at oppskriften allerede er skalert opp mot kapasiteten på ditt eget utstyr?  ie du trenger ikke regne om fra en annen størrelse - bare ta utgangspunkt i egen kapasitet og del inn maltmengden ihht. prosentene.
 
Sjakkt skrev:
Fordelen med prosenter er vel at oppskriften allerede er skalert opp mot kapasiteten på ditt eget utstyr?  ie du trenger ikke regne om fra en annen størrelse - bare ta utgangspunkt i egen kapasitet og del inn maltmengden ihht. prosentene.

Eh.. Sikkert opplagt for dere som er erfarne bryggere, men for meg er det vanskelig å regne meg frem til hvor mange kg en prosentandel utgjør når jeg ikke vet hvor mange kg malt det skal være totalt.
 
Jeg angir alltid maltmengder i %, da vannmengder, effektivitet og slikt varierer VILT fra brygger til brygger.

I mitt bryggeri stemmer dette:

72% effektivitet:
Preboil gravity 1.028 (gravity før kok)
Original Gravity 1.034 (gravity etter kok)
28 Liter før kok
23 Liter etter kok

2110g Pale Ale Malt
940g hvetemalt
234g carapils
234g caramel 60 malt
28g roasted barley

Dine resultater vil nok være annerledes/variere.
Har du 80% utbytte i bryggeriet ditt, vil dette være for mye malt, og du vil få høyere gravity og dermed ett annet øl enn det jeg brygget.

Skaff deg et dataprogram for oppskrifter. Selv bruker jeg Beeralchemy for mac.
 
Hallstein skrev:
Jeg angir alltid maltmengder i %, da vannmengder, effektivitet og slikt varierer VILT fra brygger til brygger.

I mitt bryggeri stemmer dette:

72% effektivitet:
Preboil gravity 1.028 (gravity før kok)
Original Gravity 1.034 (gravity etter kok)
28 Liter før kok
23 Liter etter kok

2110g Pale Ale Malt
940g hvetemalt
234g carapils
234g caramel 60 malt
28g roasted barley

Dine resultater vil nok være annerledes/variere.
Har du 80% utbytte i bryggeriet ditt, vil dette være for mye malt, og du vil få høyere gravity og dermed ett annet øl enn det jeg brygget.

Skaff deg et dataprogram for oppskrifter. Selv bruker jeg Beeralchemy for mac.

Takker for det. Prøvde å legge den inn i BeerSmith, noen av navnene var litt annerledes, men regner med dette blir bra
:

Lysbergs Session IPA

American IPA (14 B)


Type: All Grain
Batch Size: 19,00 l
Boil Size: 27,92 l
Boil Time: 60 min
End of Boil Vol: 23,07 l
Final Bottling Vol: 17,60 l
Fermentation: Ale, Single Stage
Date: 28 Mar 2014
Brewer:
Asst Brewer:
Equipment: Electric Urn (10 Gal/40 L) - BIAB
Efficiency: 70,00 %
Est Mash Efficiency: 81,7 %
Taste Rating: 30,0
Taste Notes:
Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
2,11 kg Pale Malt (2 Row) US (2,0 SRM) Grain 1 59,5 %
0,94 kg Wheat Malt, Ger (2,0 SRM) Grain 2 26,5 %
0,23 kg Cara-Pils/Dextrine (2,0 SRM) Grain 3 6,6 %
0,23 kg Caramel/Crystal Malt - 60L (60,0 SRM) Grain 4 6,6 %
0,03 kg Roasted Barley (300,0 SRM) Grain 5 0,8 %
28,00 g Simcoe [13,00 %] - Boil 60,0 min Hop 6 48,9 IBUs
5,00 g Cascade [5,50 %] - Boil 60,0 min Hop 7 3,7 IBUs
21,00 g Amarillo [9,20 %] - Boil 10,0 min Hop 8 9,4 IBUs
21,00 g Citra [12,00 %] - Boil 10,0 min Hop 9 12,3 IBUs
1,00 g Simcoe [13,00 %] - Boil 10,0 min Hop 10 0,6 IBUs
28,00 g Amarillo [9,20 %] - Boil 0,0 min Hop 11 0,0 IBUs
28,00 g Citra [12,00 %] - Boil 0,0 min Hop 12 0,0 IBUs
1,0 pkg California Ale (White Labs #WLP001) [35,49 ml] Yeast 13 -
Gravity, Alcohol Content and Color

Est Original Gravity: 1,040 SG
Est Final Gravity: 1,009 SG
Estimated Alcohol by Vol: 4,0 %
Bitterness: 75,0 IBUs
Est Color: 7,7 SRM
Measured Original Gravity: 1,046 SG
Measured Final Gravity: 1,010 SG
Actual Alcohol by Vol: 4,7 %
Calories: 427,1 kcal/l
Mash Profile

Mash Name: Single Infusion, Light Body, Batch Sparge
Sparge Water: 22,22 l
Sparge Temperature: 75,6 C
Adjust Temp for Equipment: FALSE
Total Grain Weight: 3,55 kg
Grain Temperature: 22,2 C
Tun Temperature: 22,2 C
Mash PH: 5,20
Mash Steps
Name Description Step Temperature Step Time
Mash In Add 9,25 l of water at 73,5 C 67,0 C 60 min

Sparge: Batch sparge with 2 steps (8,26l, 13,96l) of 75,6 C water
Mash Notes: Simple single infusion mash for use with most modern well modified grains (about 95% of the time).
Carbonation and Storage

Carbonation Type: Keg
Pressure/Weight: 12,54 PSI
Keg/Bottling Temperature: 7,2 C
Fermentation: Ale, Single Stage
Volumes of CO2: 2,3
Carbonation Used: Keg with 12,54 PSI
Age for: 30,00 days
Storage Temperature: 18,3 C
Notes

Created with BeerSmith
 
Lervig Johnny Low var faktisk veldig god. 2.5% ABV. Cascade, Simcoe og Citra er hundetypene i følge etiketten. Pilsner og Crystal Malt. Denne skulle jeg gjerne ha full oppskrift på.

Sent from my GT-P7500 using Tapatalk
 
Duckboot skrev:
Lervig Johnny Low var faktisk veldig god. 2.5% ABV. Cascade, Simcoe og Citra er hundetypene i følge etiketten. Pilsner og Crystal Malt. Denne skulle jeg gjerne ha full oppskrift på.

Sent from my GT-P7500 using Tapatalk

Men hvilke humletyper bruker de?
 
Tilbake
Topp