Oppskrifter med maltekstrakt vs spraymalt

Hei

Fulgte en oppskrift i helgen der man skulle bruke lys og mørk uhumletmaltekstrakt, men hadde kun tilgang på lys og mørk spraymalt. Brukte samme mengde av spraymalten som det i stod i oppskriften. Spørsmålet er da; er det forskjell på å bruke flytende maltekstrakt og spraymalt?
 
Det går fint å bruke spraymalt (DME) istedet for flytende ekstrakt.
Men DME er mye mer konsentrert en den flytende, så du trenger ikke like mye.
Husker ikke helt forholdet, men du kan jo legge inn oppskriften i her: http://www.haandbryg.dk/cgi-bin/beercalc.cgi
 
Denne basisregelen fant jeg på www.brewplus.com:

1kg of sugar/dextrose is equivalent to 1.25Kg of DME (dried malt extract) and 1.5Kg of liquid malt extract
.

Så da vet du forholdet mellom disse to maltekstrakttypene. ;)

Velkommen på forumet forresten  :skaal2:
 
Hei hei!

Takk skal du ha.
Da kan jeg vel bare konstantere at brygget blir fullkomment -ødelagt :D
Klarte nemlig å benytte smaksmalt på feil måte også. Kokte den i vel en time, samt trykket og presset litt på posen den lå i. Leste litt for sent at smaksmalt kun skal være i kokevannet før det koker, og at man ikke må presse og klemme det da dette vil kunne gi ølet uheldig bismak...

Ja, man lærer så lenge man lever, og en plass må man starte osv ;)

Men takk for svar og info.
 
Det trenger ikke bli misslykket da, det kan godt hende at garvestoffens smak ligger innenfor grensen du synes er akseptabel, samt at koking av delmalt også foregår hos noen store bryggerier (dekoksjonsmesking). Så ikke gi opp håpet ;D.
 
Vi kan jo håpe :)
En litt annen ting: når vi målte OG viste denne for høy verdi (1060, og vi leste at porter, som dette brygget er, skal ligge på mellom 1040-1050), vi fylte da bare på med mere vann (kokt og nedkjølt) og OG havnet på ønskelig nivå. Er dette vanlig prosedyre for å havne på ønskelig OG?
 
Ja, det er en bra måte å gjøre det på. Hvis man vanner ut ølet før gjæring kan man med hell også bruke rent kaldt springvann uten koking. Kokt og nedkjølt vann er noe man også kan bruke etter gjæring, slik gjøres det i de fleste store bryggeriene som brygger 'high gravity'.
 
Hvis du klasifiserer porteren din som "Robust Porter" skal du i følge BeerTools ha OG mellom 1048-1065. Og i en oppskrift jeg fikk av Kjetil på Nøgne Ø skulle OG være på 1066.
Skriver en med liten erfaring, men med stor leselyst.
:beershove:
 
Tilbake
Topp