Oppskrifter til mine bryllupsøl, pale ale og belgisk blonde. Innspill?

I august så er jeg heldig som skal gifte meg. I den forbindelse skal jeg lage 80 liter øl til bryllupet.

Planen er en pale ale og en belgisk blonde.

pale wedding:
12,00 kg Pale Malt, Maris Otter (5,9 EBC) Grain 1 84,5 %
1,10 kg Caramel/Crystal Malt -120L (236,4 EBC) Grain 2 7,7 %
1,10 kg Caramunich Malt (110,3 EBC) Grain 3 7,7 %
40,00 g Chinook [13,00 %] - Boil 60,0 min Hop 4 25,6 IBUs
40,00 g Cascade [5,50 %] - Boil 20,0 min Hop 5 6,6 IBUs
40,00 g Cascade [5,50 %] - Boil 15,0 min Hop 6 5,4 IBUs
2,00 tsp Yeast Nutrient (Boil 15,0 mins) Other 7 -
2,00 tsp Irish Moss (Boil 10,0 mins) Fining 8 -
50,00 g Amarillo [9,20 %] - Boil 5,0 min Hop 9 4,5 IBUs
50,00 g Amarillo [9,20 %] - Boil 0,0 min Hop 10 0,0 IBUs
40,00 g Amarillo [9,20 %] - Dry Hop 12,0 Days Hop 11 0,0 IBUs
40,00 g Centennial [10,00 %] - Dry Hop 10,0 Days Hop 12 0,0 IBUs
40,00 g Centennial [10,00 %] - Dry Hop 7,0 Days Hop 13 0,0 IBUs
40,00 g Cascade [5,50 %] - Dry Hop 5,0 Days Hop 14 0,0 IBUs
2,0 pkg California Ale (White Labs #WLP001) [35,49 ml] Yeast 11 -

IBU: 42
ABV: 6.5%
EBC: 36

Belgian blonde wedding:
10,00 kg Pilsner (2 Row) UK (2,0 EBC) Grain 1 83,3 %
1,00 kg Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC) Grain 2 8,3 %
1,00 kg Oats, Flaked (2,0 EBC) Grain 3 8,3 %
50,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,00 %] - Boil 60,0 min Hop 4 10,8 IBUs
70,00 g Citra [12,00 %] - Boil 10,0 min Hop 5 16,4 IBUs
100,00 g Citra [12,00 %] - Boil 0,0 min Hop 6 0,0 IBUs
2,0 pkg Belgian Wit Ale (White Labs #WLP400) [35,49 ml] Yeast 7

IBU: 27
ABV: 5.4%
EBC: 5. :p

Tørrhumlingsskjemaet for IPAen har jeg brukt før, med meget godt resultat. Planen er 40-50 liter av hver, servert til rundt 70 gjester. Det er noen ølhunder der, men de fleste er pils- og vindrekkere. Derfor er tanken en mildere Pale ale(har tidligere erfart at de fleste liker litt humlete øl så lenge det ikke blir for bittert) og en blonde som et lysere alternativ. :D
 
Skal det være Blonde ville jeg droppa Oats dratt ned på Carapils, evt hatt i litt hvete. Bort med Citra, evt bare brukt litt på 60 min for bitterhet. Bare 50-60 gr hallertauer på 15min evt droppe humle på 0 min. Da får du en øl for de som ikke digger IPA-style. Gjæren funker sikkert, alternativt prøvd Wlp 500, 530, 550 eller lignende. IBU på 27 er glimrende.

Det er ut fra mine 7-8 Blondebryggerfaringer.

Elling
 
Enig med elling ang de seene tilsetningene på blonden. Virker som om du prøver å lage en blonde-ipa. Ikke at det er noe galt med det men kan bli i overkant. Bruk kun bitterhumle og noe humle mot 15-20 min og la gjæren gjøre resten på blonden.
 
På en blond ville jeg egentlig ha lagt meg på 100% pale malt eventuelt 3-4% lys cara i tillegg, eventuelt en skvett hvetemalt. Deretter ville jeg gått for en amerikansk humletype for å få litt fruktighet i det.
 
Takk for tipsene. Fikk smake første flaska i går av en batch med belgisk blonde som jeg lagde for ikke så lenge siden. Den ble humledominert som bare faen og ganske så smakfull for min gane, men jeg tror at den kan være for humledominert for de "vanlige". Kommer nok til å gå kraftig ned på humlemengden, både for klarhet og aroma. Gjærmessig går jeg for wlp400 som jeg har gjort fra før fordi jeg føler at den produserer et rent og smakfullt øl med fin aroma og ikke for fruktig esterprofil som andre belgiske gjærtyper har en tendens til å gjøre. :)
 
Dey viktigste her er vel at du skal gifte deg, gratulerer! Og så lager du vel øl du selv synes er godt! Det er din og din tilkommendes dag, så hvorfor please alle andre? Lag det beste ølet du kan tenke deg, så får de jo bare nyte det. :)
 
Går jo an å ta med noen IPAer som du kan kose deg med selv også da. Støtter for øvrig de foreslåtte endringene. Jeg har gode erfaringer med pils, vienna og hvete, med wlp530 og wlp400 og hallertau @ 60 min.
 
Gratulerer! Skal det være øl til maten eller mest bare til festen?
Til mitt bryllup laget jeg 3 øl og ga kokken utfordringen med å lage 3 retters meny ut ifra dette. Noen tanker hadde jeg med forskjellige øltyper og mat på forhånd. Kokken brukte også to av ølene som ingredienser i maten med stort hell.

Vi hadde noen flasker vin i bakhånd, men disse ble aldri åpnet..

Sent fra min GT-I9505 via Tapatalk
 
Det blir øl til maten for det meste, og de som vil drikke det til festen, skal såklart få lov til det. Vi skal ha en gigantisk buffé med all slags mat. Det blir servert både hvit- og rødvin i tillegg. Skal brygge Pale ale pr søndag, rundt 25 ibu og nydelig humlearoma. Den blir klassisk og jeg veit av erfaring at øljomfruer liker denne fra før.

Takk for alle tips hittil. De har absolutt hjulpet meg på vei. :D
 
Tilbake
Topp