1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Oregonian oppskrift

En tråd i 'Brygging' startet av SveinB, 12 Jun 2018.

  1. SveinB

    SveinB
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det ligger en oppskrift uten mengdeangivelser på forumet - den er fra 2014. Jeg kan ikke bruke den ettersom jeg må ha mengdeangivelser for å brygge. Er det noen som kan hjelpe med en oppskrift - gjerne en som er utprøvet og med godt resultat?
     
  2. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Link til den da?
     
  3. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hva er meskeeffektiviteten din, og hvor mye ønsker du til gjæring?
     
  4. SveinB

    SveinB
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

  5. SveinB

    SveinB
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Har ikke god oversikt over meskeeffektiviteten. Brygger på Speidel 25. Med 7 kg malt i røret ender jeg som regel med 25 l til gjæring, og hadde tenkt å brygge en oregonian på denne lesten.
     
  6. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Si ca 75% da, og hva skal SG være? 50?
     
  7. SveinB

    SveinB
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    50+ er et godt utgangspunkt!
     
  8. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Og hvor mange liter max tar Speidelen til kok?
     
  9. SveinB

    SveinB
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    27
     
  10. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ok.....
    Max i Speidelen: 27 liter
    3 liter tap i avdamping på 1 times kok
    2 liter tap til trub igjen i kjele
    22 liter til gjæring
    OG 60
    75% meskeeffektivitet
    Pale ale: 5,89 kg
    Vienna: 0,26 kg
    Munic: 0,26 kg
    3liter/kg meskevann --> 19-ish liter
    Regner 0,8 liter opptak/kg malt
    Skyllevann --> 13-ish liter

    Husk at humletilsetninger må beregnes inkl. trub i kjelen, dvs i dette tilfellet for 24 liter.
    Så kan det jo hende at du bare har normalt 1 liter trub igjen, og da blir det 23 liter til gjæring. Har du virkelig så lite tap til trub og avdamping at du får 25 liter til gjæring på en 27 liters kok?
     
    #10 YngveKL, 12 Jun 2018
    Sist redigert: 12 Jun 2018
  11. SveinB

    SveinB
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Dette er supert! Brygging neste uke - jeg skal gi et ord om hvordan det går. Takk for god hjelp!!
     
  12. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Humletilsetninger...
    Northern Brewer 6g @ 60 min. --> 5,49 IBU
    Cascade 20g @ 10 min --> 4,05 IBU
    Citra 85g @10 min --> 37,68 IBU
    Total IBU --> 47-ish
    (Jeg har her angitt 85g Citra @10 min. Oppskriften sier @ WP, men jeg er usikker på utnyttelsesgraden ved denne, samt at man må ha mye mer humle. Brukes (eller ikke) på egen risiko) :)

    Tørrhumling Citra 1,8g/liter @ 5 dager igjen.
     
  13. SveinB

    SveinB
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Flott - mange mange takk!!
     
  14. Tom Nordstrand

    Tom Nordstrand
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Dette er en fantastisk god øl, bare for å ha sagt det:)

    Selv tilsatte jeg citra som hop stand, kjøle til 80ish grader, og la den trekke i ca 30 min før nedkjøling av vørter.
     
    YngveKL liker dette.
  15. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

  16. SveinB

    SveinB
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg brygget denne forleden. Brukte US Safale 04 (2 pakker), koketid 60 minutter. Den gjærer fint og jevnt, og vørteren smakte bra og hadde fin farge.
    Skal gi et ord når det ferdige produktet kan skjenkes.
     
    YngveKL liker dette.
  17. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hvordan gjorde du det med humla?
     
  18. SveinB

    SveinB
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg er på fjellet nå, skal gi et ord når jeg er tilbake.
     
  19. SveinB

    SveinB
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Er fremdeles på fjellet, men kan bekrefte at det brygget vi nå har døpt «Yngves Oregonian» er et supert sommerøl - helt herlig!!
     
    YngveKL liker dette.
  20. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Oi! For en ære! :) Men jeg vet ikke helt om jeg har gjort meg fortjent til det da :eek: Hyggelig at det smakte :)
     

Del denne siden