1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Overføring fra kokekjel til gjærkar uten å først la verten klårne.

En tråd i 'Brygging' startet av Oddvar Demmo, 14 Jul 2018.

  1. Oddvar Demmo

    Oddvar Demmo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Med ny Zchiller og pumpe lurer jeg litt på hvordan jeg skal angripe kjøling og overføring til gjærkaret, til nå har jeg alltid kjølt ned vørten og så latt den klårne før overføring.
    Men med den nye kjøleren kan jeg overføre verten rett etter kok slik leverandøren mener men da følger trub med eller skal jeg la den varme verten stå en stund før overføring ? vanskelig og legge om vanen etter 18 år og jeg liker ikke tanken på det med en pils.
    Hva mener dere bryggere om det ?
     
  2. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Smak og behag og hva du selv vil. Jeg liker ikke trub i bøtta, men det er fordi jeg ikke kan dumpe det. Mindre trub = renere smak synes jeg. Mange er uenige.
     
    Morten Jensen og Oddvar Demmo liker dette.
  3. Oddvar Demmo

    Oddvar Demmo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    dette ender vel med at jeg må kjøpe en konetank, da blir black frida kjøleren dy allikevel
     
  4. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Tja, uten å ha testet det selv? Det å teste det kan spare deg for mange kroner.
     
    Oddvar Demmo liker dette.
  5. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Artig problemstilling. Jeg er helt enig med @Miguel i at trub ikke hører hjemme i gjæringskaret - om ikke annet så av praktiske grunner, sjøl om jeg tror det er gunstig for smaken på ølet å kvitte seg med det, også.

    Men kan du ikke bare kjøre vørteren tilbake i kjelen, da? Så kan den få stå og bunnfelle seg på vanlig måte etter at du har fått kjølt den dit du vil, hvoretter du tapper den ut gjennom krana, uten trubet. Eller er det noe jeg ikke forstår? (Vil ikke være første gangen:p.)
     
    Oddvar Demmo liker dette.
  6. Oddvar Demmo

    Oddvar Demmo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Har gjort som du sier hittill, resirkulerer til kokekjel, men så var det dette med å kutte det ut, sparer en time spå det.
     
  7. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    hehe - ser den.

    Jeg veit ikke hvor mye som bunnfeller seg i vørter på 90 grader. Det kan jo ikke være veldig effektivt overfor cold break'et - som jo ikke begynner å dannes før du kommer ned rundt 70 grader, tror jeg. Men du kan sikkert bli kvitt en god del av hot break-materialet.

    Men å la vørteren stå før du begynner å kjøle, vil jo påvirke effekten av humlinga, og så har du argumentet om at det dannes DMS.

    Det er jo plenty av vitnemål på fora rundt omkring fra folk som hiver alt i kokekjelen over i gjæringskaret, og forteller at de får verdens beste og klareste øl. Teorien sier nå likevel at det ikke er bra, og jeg tror på at det ikke er det - om enn forskjellene i praksis antakelig er små. Dette exbeerimentet ser ut til å bekrefte det, og med unntak av at det er mer tåke i det ølet som ikke hadde med bunnfallet, er det forskjeller som virker rimelige. Det ser ut til at ølet med bunnfall blir litt mer fenolsk (?) - men det var altså noe noen likte.

    Egentlig er slike eksperimenter totalt verdiløse, både fordi metoden er åpenbart håpløs, og fordi det er et enkeltstående forsøk. Om det ble gjentatt av flere andre, uavhengig av hverandre, med samme resultat, og med en bedre metode, ville det veid tyngre. Likevel; det som er helt uimotsigelig, er at det i dette enkeltstående tilfellet ble godt øl også når bunnfallet ble tatt med.

    Den praktiske innvendinga jeg har, er at bunnfallet tar opp plass (=> mindre øl:(), og at gjæren må vaskes om den skal gjenbrukes.

    Men om jeg hadde handla inn en sånn Zchiller, og gjerne ville spare en time, hadde jeg sikkert gitt F og kjørt på:).

    Noe som vil redusere mengden hot break-materiale en god del, er å skumme når du koker opp. Og det er hot break-materialet som i følge teorien skal være mest skadelig for smaken, så vidt jeg veit.



     
    Oddvar Demmo liker dette.
  8. BryggePer

    BryggePer
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Arna, Bergen
    Hva med å kjøre vørteren gjennom kjøleren og direkte i en stor dunk eller flere og la det bunnfall der. Så overføre til gjæringskaret uten sedimentene.
     
    Oddvar Demmo liker dette.
  9. Oddvar Demmo

    Oddvar Demmo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Å kjøle med senkbar kjøler eller resirkulering gir klar og fin vørt og vil nok være det jeg fortsetter med, og da vet jeg også temperaturen på verten når den overføres, det skal jo skje på 8, 16 eller 18 grader, uten resirk må det experimjenteres gjennom 1 år med de forskjellige temperaturer for å vite hva temperaturen i gjæringskaret blir.
    Han får si hva han vil representanten hos NN jeg kjører dont change a winning team.
    Tror også veldi mange, kanskje flere resirkulerer til kokekar først hvis de bruker motstrøms kjøler.
    Dessuten er ikke 1 time spart så viktig.

    Det ene vitenskapelig forsøket så sli ut:

    kjølevannstemperatur er 9 grader
    Temperaturføleren, DS 18S20, ligger i et kobberrør,
    dermed er oppdateringen litt treg og tempen
    er lavere enn oppgitt til de aktuelle tider.

    80 liter vørt.
    Dato klokkeslett Koketemp
    25.06.2018 15.07 99.9
    Starter Chugger Max sammen med Z-Chiller
    25.06.2018 15.08 100,4
    25.06.2018 15.09 97.4
    25.06.2018 15.10 90,1
    25.06.2018 15.11 81,8
    25.06.2018 15.12 73,8
    25.06.2018 15.13 66,3
    25.06.2018 15.14 58,8
    25.06.2018 15.15 52,2
    25.06.2018 15.16 46,5
    25.06.2018 15.17 41,8
    25.06.2018 15.18 37,2
    25.06.2018 15.19 33.5
    25.06.2018 15.20 30.4
    25.06.2018 15.21 27.7
    25.06.2018 15.22 25.4
    25.06.2018 15.23 23.2
    25.06.2018 15.24 21.3
    25.06.2018 15.25 19.6
    25.06.2018 15.26 18.3
    pumpe stoppet.
    25.06.2018 15.27 17.6
    25.06.2018 15.28 17.3
    25.06.2018 15.29 17.2
    25.06.2018 15.30 17.1
    25.06.2018 15.31 17.1
    25.06.2018 15.32 17
     
    Finn Berger liker dette.
  10. Oddvar Demmo

    Oddvar Demmo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    En av grunnene til mitt opplegg er å ikke styre så my med vørte for å holde den ren.
    Nå slipper jeg dra ut en dryppende dyppkjøler med griseriet det medfører.
    Nå kobler jeg til en pumpe og kjøler og lar den stå til bryggedagen er over, det eneste utenom det er å koble til pumpeledningen for overføring til gjæringsrommet.
     
    Finn Berger liker dette.
  11. Bjørnar E

    Bjørnar E
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Sørfoll
    Kan du bruke et filter etter kjølen.Jeg bruker et slik det skal ikke brukes over 65g
     

    Vedlagte filer:

    Oddvar Demmo liker dette.
  12. Oddvar Demmo

    Oddvar Demmo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Har helt glemt at det finnes filter, Brewshop har det og så får vurdere.
     
  13. Bjørnar E

    Bjørnar E
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Sørfoll
    Det er der jeg kjøpte det og jeg har det fine og grove til filterhuset.
     
    Oddvar Demmo liker dette.
  14. TorfinnS

    TorfinnS
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Båtsfjord
    Vi bruker to spiral dyppkjølere i kjelen. I tillegg har vi en hjemmelagd rørkjøler (rør i rør) av kobber. Dette kjøres via pumpeog tilbake i kjelen. Inntaket er langt nede mot bunnen av kjelen. Når temperaturen har kommet ned til rundt 50 grader kjører vi fra pumpa via kjøleren og rett til gjæringskar. Konisk. Utløpet fra kjøleren ligger da som regel under 20 grader. Vi får nok med endel trub, men vi sparer ganske mye tid på gjøre det på denne måten. Blir som regel ca 4 liter grums (humle osv) igjen i bunnen av kjelen. Vi lager batcher på rundt 90 liter.
     
    Oddvar Demmo liker dette.
  15. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Hva slags micron bruker du på det?
     
    Oddvar Demmo liker dette.
  16. Bjørnar E

    Bjørnar E
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Sørfoll
    Har brukt det på 915microns og det var bra til å ta tub
     
  17. Oddvar Demmo

    Oddvar Demmo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    og hvor mye vørt kan kjøres gjennom før det er tett
     
  18. Oddvar Demmo

    Oddvar Demmo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Vi kan vel kjøle til 60 grader og ta en hop stand der i en halvtimes tid eller hva @Miquel
     
  19. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Er litt fønny at dette er andre eller tredje gangen du prøver å tagge meg med feil stavelse av nicket mitt :)

    Men ja, det er ca der jeg gjør det og synes det funker knallbra. Er omtrent ikke vits i å tørrhumle hvis man gjærer raskt nok.
     
  20. Oddvar Demmo

    Oddvar Demmo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det er stavekontrollen som isåfall ikke liker njcket ditt, beklager. Men jeg liker selv helst det rette navnet. :)
     

Del denne siden