1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Overgjæret Pilsner

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av Bjorf, 12 Okt 2009.

  1. Bjorf

    Bjorf
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Sola
    Det skal visst være flere som har brygget "Pilsner"-øl ved bruk av overgjær.
    Er det noen som har erfaring/oppskrift til slikt brygg?

    mvh
    Bjorf
     
  2. Brede

    Brede
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det som ligger nærmest er vel california common og kolch.
    oppskrift på kolch
    BeerSmith Recipe Printout - http://www.beersmith.com Recipe: #2 Bredes Kolsch
    Brewer: Brede Venås
    Asst Brewer:
    Style: Kolsch
    TYPE: All Grain
    Taste: (35,0)

    Recipe Specifications
    --------------------------
    Batch Size: 52,00 L     
    Boil Size: 64,15 L
    Estimated OG: 1,052 SG
    Estimated Color: 9,8 EBC
    Estimated IBU: 26,5 IBU
    Brewhouse Efficiency: 84,80 %
    Boil Time: 90 Minutes

    Ingredients:
    ------------
    Amount        Item                                      Type        % or IBU     
    8,50 kg      Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC)            Grain        81,75 %     
    1,00 kg      Wheat Malt, Bel (3,0 EBC)                Grain        9,59 %       
    0,25 kg      Munich Malt (20,0 EBC)                    Grain        2,40 %       
    0,25 kg      Vienna Caramalt (50,0 EBC)                Grain        2,40 %       
    50,00 gm      Select Spalt [4,30 %]  (90 min) (First WorHops        3,4 IBU     
    100,00 gm    Hallertauer Mittelfrueh [4,30 %]  (90 min)Hops        19,4 IBU     
    50,00 gm      Hallertauer Mittelfrueh [4,30 %]  (90 min)Hops        3,4 IBU     
    50,00 gm      Hallertauer Mittelfrueh [4,30 %]  (1 min) Hops        0,4 IBU     
    5,00 gm      Chalk CACO3 kalsiumkarbonat (Mash 60,0 minMisc                     
    5,00 gm      Gypsum (Calcium Sulfate)CASO4 (Mash 60,0 mMisc                     
    5,00 gm      Yeast Nutrient (Boil 15,0 min)            Misc                     
    6,00 gm      Salt (Mash 60,0 min)                      Misc                     
    10,00 gm      Klar urt (Boil 15,0 min)                  Misc                     
    0,40 kg      Sugar, Priming (2,0 EBC)                  Sugar        3,85 %       
    2 Pkgs        Kolsch Yeast (Wyeast Labs #2565) [Starter Yeast-Ale                 


    Mash Schedule: Bredes god utgjæring medium body
    Total Grain Weight: 10,00 kg


    ----------------------------
    Bredes god utgjæring medium body
    Step Time    Name              Description                        Step Temp   
    60 min        mash in            Add 49,97 L of water at 63,0 C      60,0 C       
    60 min        Saccharification  Heat to 70,0 C over 15 min          70,0 C       
    10 min        Mash Out          Add 0,02 L of water and heat to 76,076,0 C       


    Gjær på ca 16 grader i ølet og du vil få et øl som minner om pils, men ikke helt
     
  3. Kjetil S

    Kjetil S
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Eller en amerikansk cream ale?

    Jeg brygget en gang noe slikt, med Safale S-04 og Hallertau Mittelfrüh (eller var det Saaz?) som aromahumle. Den ble altfor fruktig, og jeg likte den ikke noe særlig  før det bare var én flaske igjen. Da hadde fruktigheten endret seg, og den var i grunnen ganske nydelig. Med en mer nøytral gjær bør det gå fint.
     
  4. Fei

    Fei
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jeg brygget en tilsvarende diacetylbombe nå for noen uker siden, brygget med saflager s-23. Har til nå smakt og syns den både smaker smør og fruktig. Jeg håper det vil avta noe med lagring, men om den er like lei om noen mnd går den i dass. Jeg burde gitt den en D-rast, men nå er det forsent.
     
  5. Gahr

    Gahr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Eventuelt burde du ikke brukt tørrgjær!  ::) ;)
     
  6. Fei

    Fei
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Fjomp  ;D ;) ;)
     
  7. Salve Jakob

    Salve Jakob
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Gjøvdal
    Jeg har et par ganger brygget på pilsner ekstrakt (Weyermann) Med overgjær.Etter det jeg husker så var det Safale S04 jeg brukte. Riktignok hadde jeg i Caramalt og en gang både cara og crystall. Resultatet ble for søtt. Finnes det noen flytende overgjær som gjærer langt ned? Og hva med pilsner enzym vil det kunne gå an?
     
  8. Gahr

    Gahr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    White Labs WLP001/Wyeast 1056 har svært god utgjæringsgrad. Ikke bruk pilsnerenzym! Det er i det store og det hele bare noe tull (etter min høyst personlige mening).
     
  9. Salve Jakob

    Salve Jakob
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Gjøvdal
    Ok. takker for svar. Jeg kommer til å bestille en kanne ekstrakt med Weyermann pilsner i gjen temmelig snart. Det er lyst og lettdrikkelig øl som er min favoritt. Men jeg har også smakt noen få ale fra NØ og noen engelske som er virkelig bra.
     

Del denne siden