overtrykkgjærings nødvendig?

JoW

Norbrygg-medlem
Jeg har sett at å gjære under trykk er det store nye, sammen med bruk av kveik...
begge deler har jo en stor fellesnevner, de lager øl raskt!!!

For min del har jeg det ikke travelt, jeg har to kjøleskap med Inkbird 308 wifi og føler jeg har god kontroll på gjæringstemperatur.

Er det noen god grunn til at jeg skal gjære under trykk? annet enn at man mangler tid og teperaturkontroll?

brygger for det meste pale ale og lagers.
 
Jeg har sett at å gjære under trykk er det store nye, sammen med bruk av kveik...
begge deler har jo en stor fellesnevner, de lager øl raskt!!!

For min del har jeg det ikke travelt, jeg har to kjøleskap med Inkbird 308 wifi og føler jeg har god kontroll på gjæringstemperatur.

Er det noen god grunn til at jeg skal gjære under trykk? annet enn at man mangler tid og teperaturkontroll?

brygger for det meste pale ale og lagers.

Oss har testa eit par ganger å brygge deirekte på cornelius. Då er det godt humla pale ale som vi ikkje tør humla.
Bevarer humle intensiteten


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Du mener gjæring under trykk, ikke overtrykks-gjæring. Overtrykk her ville tilsi at man har høyere trykk enn trykktanken takler.

Husk at all gjæring skjer under trykk, det er bare lavere i mindre tanker (større tanker har høyere dybde på vesken, og dermed mer trykk i denne). Følger du en oppskrift fra et større bryggeri så er nok det gjæret på et høyere trykk enn det du gjærer på selv.

Fordelene som blir nevnt er vel stort sett lavere produksjon av estere, som igjen åpner for mulighet for å gjære på høyere temperaturer.
Andre ting går med på hvordan dette utføres, med en unitank har du f.eks langt mindre sannsynlighet for oksidering. Så selv om du ikke bruker et et spesielt høyt trykk så er det praktiske fordeler med en unitank.

Hvis du har lest tråder om f.eks Fermzilla, så er nok populariteten der først og fremst knyttet til overføringsmuligheter man får, ikke at ølet blir gjæret under et høyere trykk.
 
Du mener gjæring under trykk, ikke overtrykks-gjæring. Overtrykk her ville tilsi at man har høyere trykk enn trykktanken takler.

Husk at all gjæring skjer under trykk, det er bare lavere i mindre tanker (større tanker har høyere dybde på vesken, og dermed mer trykk i denne). Følger du en oppskrift fra et større bryggeri så er nok det gjæret på et høyere trykk enn det du gjærer på selv.

Fordelene som blir nevnt er vel stort sett lavere produksjon av estere, som igjen åpner for mulighet for å gjære på høyere temperaturer.
Andre ting går med på hvordan dette utføres, med en unitank har du f.eks langt mindre sannsynlighet for oksidering. Så selv om du ikke bruker et et spesielt høyt trykk så er det praktiske fordeler med en unitank.

Hvis du har lest tråder om f.eks Fermzilla, så er nok populariteten der først og fremst knyttet til overføringsmuligheter man får, ikke at ølet blir gjæret under et høyere trykk.


Godt poeng med væskesøylen... dvs at jeg ikke kan klone store bryggerier (perfekt) uten litt trykk. ( her er det mange andre faktorer også)

For overføring har jeg oksygenfri overføring selv uten trykkgodkjent gjæringsbeholder, men det krever forsiktighet da jeg har ballock i lokket til bryggselv-bøtta. erstatter volumet som går ut av bøtta med co2 fra fateteller fra gassbeholder.


Så da står jeg igjen med disse to:
Lavere produksjon av estere. Lavere enn en gjæring på ideel temperatur uten trykk?
Mulighet for å gjære på høyere temperaturer.. hvorfor skal jeg ønske det? får man bedre utgjæring?
 
En av fordelene jeg setter mest pris på med Fermentasaurusen min, er et at ølet blir sånn ca ferdig karbonert. Hvis jeg skal tørrhumle venter jeg til stormgjæringen er ferdig før jeg teiter til spundingen, da kan det bli litt lite karbo. Men 19 liter går på fat og får justert seg der. De resterende 4-5 literne får stå noen dager til på 'saurusen i co2 fra overføringen til fat til jeg er fornøyd - før de blir overført til flasker med beer gun. Ellers bruker jeg samme gjæringsregime som uten trykk, så der har jeg ingen erfaring.
 
Jeg har sett at å gjære under trykk er det store nye, sammen med bruk av kveik...
begge deler har jo en stor fellesnevner, de lager øl raskt!!!

For min del har jeg det ikke travelt, jeg har to kjøleskap med Inkbird 308 wifi og føler jeg har god kontroll på gjæringstemperatur.

Er det noen god grunn til at jeg skal gjære under trykk? annet enn at man mangler tid og teperaturkontroll?

brygger for det meste pale ale og lagers.

Hvis man har tid og temperaturkontroll, så kan man vel oppnå mye av det samme - altså lavere esterproduskjon - ved å bruke rikelig med frisk gjær, og gjære i nedre del av temperaturområdet for gjæren? Og i de tilfellene der esterkarakteren faktisk er en ønsket del av smaksprofilen til ølet, så vil det jo være meningsløst å gjære under trykk?

For min egen del har jeg i alle fall ikke sett noe særlig poeng i dette. Og det er uansett ikke aktuelt å investere i en haug med fermentzillaer:).
 
  • Like
Reaksjoner: JoW
Jeg tenker at det å gjære under trykk er blitt mer populært fordi det nå er mer tilgjengelig å gjøre det med de fine nye zillaene og unitankene etc som har blitt mer populære. Det var vel ingen som virkelig savnet det å gjære under trykk for noen år siden, selv om folk gjorde det da og. Men hvis man har kontroll på gjæringen sin og vet hva man driver med, og hva man vil, så er det å gjære under trykk enda ett verktøy man kan bruke.
 
Oksygenkontrollen er et kjempesteg. Jeg hr overført oksygenfritt tidligere og, men det blir bare ikke det samme fra bøtter som fra et trykksatt system. Og mulighetene ved lukket system under cc og filtrering er rett og slett knall i padden.
 
Lukket overføring er suverent. Gjæring under trykk kan lett kompenseres med temp og tid.
For dem som ikke kan styre temp (eller har evnen til å bøye tid), er trykk et bra alternativ
 
Jeg tenker at det å gjære under trykk er blitt mer populært fordi det nå er mer tilgjengelig å gjøre det med de fine nye zillaene og unitankene etc som har blitt mer populære. Det var vel ingen som virkelig savnet det å gjære under trykk for noen år siden, selv om folk gjorde det da og. Men hvis man har kontroll på gjæringen sin og vet hva man driver med, og hva man vil, så er det å gjære under trykk enda ett verktøy man kan bruke.

Nei, vi savnet vel ikke trykk. Men herregud hvor mange spørsmål og Petter Smart løsninger som har figurert på overføring. For ikke å snakke om innsug av o2 under CC.
 
Blir ikke enklere enn dette :)
Pumpe i lukket sløyfe
d1626be9c0e08427a1a836dd6655af93.jpg
 
Nei, vi savnet vel ikke trykk. Men herregud hvor mange spørsmål og Petter Smart løsninger som har figurert på overføring. For ikke å snakke om innsug av o2 under CC.


Har overført oksygenfritt i noen år, faktisk før det ble "populært" og det var et step up fra første øl jeg gjorde det med iallefall, selv fra bøtte, mange bekker små.. Men følte det var enda et step up når jeg begynte å gjære på fat.

Men gjæring under trykk er vel mer for "gøy", hvis man ikke sikter etter noe spesielt eller er presset på tid for oss hjemmebryggere.

Gjæring under trykk er forsåvidt forskjelling fra det å spunde for kun å få ferdig karbonert fra tank.

Har lest at folk har gjæret kveik under trykk? Hvorfor? Det putter jeg i skuffen med "gjøre noe bare for å gjøre det, uten å vite hvorfor man gjør det".
 
  • Like
Reaksjoner: JoW
Har overført oksygenfritt i noen år, faktisk før det bleHar lest at folk har gjæret kveik under trykk? Hvorfor? Det putter jeg i skuffen med "gjøre noe bare for å gjøre det, uten å vite hvorfor man gjør det".
Gud så enig!
 
Jeg har 3 lagere nå som jeg har gjæret under (noe) trykk, og 2 ales uten på fermzillaen. Normalt temperaturregime, men lagerne på 0,5bar. Jeg konkluderer vel med ut fra mine erfaringer nå, at dette ikke er noe jeg vil fortsette med. Som det hevdes opplever jeg også at estere- og svovelproduksjon fra gjæren blir redusert, men ikke at ølet egentlig blir bedre av dette. Synes det mangler litt "snert" i forhold til det jeg har brygget tidligere, eller kjedeligere om du vil, selv om forskjellen ikke er stor. Så min norske pilsner som skal brygges om en ukes tid skal få gjøre dette uten trykk! Imidlertid er det som tidligere nevnt mange ganger i tråden her hevet over enhver tvil at lukket overføring har gjort underverker for ølet mitt! Smaks-stabiliteten er i en helt annen klasse!
 
Jeg har 3 lagere nå som jeg har gjæret under (noe) trykk, og 2 ales uten på fermzillaen. Normalt temperaturregime, men lagerne på 0,5bar. Jeg konkluderer vel med ut fra mine erfaringer nå, at dette ikke er noe jeg vil fortsette med. Som det hevdes opplever jeg også at estere- og svovelproduksjon fra gjæren blir redusert, men ikke at ølet egentlig blir bedre av dette. Synes det mangler litt "snert" i forhold til det jeg har brygget tidligere, eller kjedeligere om du vil, selv om forskjellen ikke er stor. Så min norske pilsner som skal brygges om en ukes tid skal få gjøre dette uten trykk! Imidlertid er det som tidligere nevnt mange ganger i tråden her hevet over enhver tvil at lukket overføring har gjort underverker for ølet mitt! Smaks-stabiliteten er i en helt annen klasse!

Poenget med å gjære under trykk er for å kunne skru opp temperaturen. Hvis du gjæret under trykk, på samme temperatur som uten trykk så ser jeg den at du ikke vil fortsette med det. Been there. Når du gjærer under trykk må du også bruke enda mer gjær hvis temperaturen er den samme. Hvis standard lager hos deg er f.eks på 8 grader, så skru opp til 14, samme gjærmengde som ved 8c (burde være rundt 2.25 - 2.5 faktor), og prøv rundt 1 bar.

Å gjære under trykk er i hjemmebryggerverdenen er i utgangspunktet å prøve å kopiere det de "store" gjør. Bare at mange vet ikke hva de store gjør fullt ut, hjemmebryggeren kopierer kanskje kun en parameter, av flere. De store gjærer høyere, 14 grader er vel greit, men de pitcher også latterlige mengder gjær. De driter i gjærkalkulatorer som vi hjemmebryggere bruker, de har egne formler for pitchrate.
 
Sist redigert:
Poenget med å gjære under trykk er for å kunne skru opp temperaturen. Hvis du gjæret under trykk, på samme temperatur som uten trykk så ser jeg den at du ikke vil fortsette med det. Been there. Når du gjærer under trykk må du også bruke enda mer gjær hvis temperaturen er den samme. Hvis standard lager hos deg er f.eks på 8 grader, så skru opp til 14, samme gjærmengde som ved 8c (burde være rundt 2.25 - 2.5 faktor), og prøv rundt 1 bar.

Å gjære under trykk er i hjemmebryggerverdenen er i utgangspunktet å prøve å kopiere det de "store" gjør. Bare at mange vet ikke hva de store gjør fullt ut, hjemmebryggeren kopierer kanskje kun en parameter, av flere. De store gjærer høyere, 14 grader er vel greit, men de pitcher også latterlige mengder gjær. De driter i gjærkalkulatorer som vi hjemmebryggere bruker, de har egne formler for pitchrate.

Jeg er vel egentlig klar over dette du skriver … Mine "forsøk" gikk bare ut på om jeg ville klare med litt trykk å produsere "cleanere" lagere, noe jeg for så vidt også lyktes med. Men jeg opplever dem som sagt ikke som bedre av den grunn. Så jeg legger trykk litt til side, men godt mulig jeg vil prøve det i andre stiler som f.eks. en Kölch, hvor det å undertrykke esteren virker som et mål.
 
Jeg er vel egentlig klar over dette du skriver … Mine "forsøk" gikk bare ut på om jeg ville klare med litt trykk å produsere "cleanere" lagere, noe jeg for så vidt også lyktes med. Men jeg opplever dem som sagt ikke som bedre av den grunn. Så jeg legger trykk litt til side, men godt mulig jeg vil prøve det i andre stiler som f.eks. en Kölch, hvor det å undertrykke esteren virker som et mål.

Ja, så der har du jo forstått at det er gjerne go big or go home (gjør det som før mao). :)
 
Tilbake
Topp