Eg er litt i startgropa på hjemmebrygginga og kommer til å begynne med å sette flere 4-5L minibrygg og har et kombiskap med defekt frys tilgjengelig til gjæring. (Her handler det altså meir om utvalg enn omfang)
Og siden eg kommer til å ha en del brygg til gjæring parallelt leker eg litt med tanken på bruke Peltier elementer + isoleringskapper for å kunne individuelt variere temperaturen noen grader rundt "omgivelsetemperaturen" inne i henholdsvis kjøle og fryse delen, til larger og ale.
Tanken springer ut fra at fryseboksen er defekt, og varmen som avgis fra 4L IPA som stormgjærer er tydeligvis større enn varmetapet til fryseboksen, og romtemperaturen er for lav, så noen grep må tas uansett. Og siden eg målet er "noen grader" opp/ned blir det nok Peltier .. men når eg først er i gang bør eg like godt lage til individuelle styringer?
Det at eg er en kontrollfreak, detaljpimp og over gjennomsnittlig glad i grafer drar jo litt i retning av "do it" - så diskusjonen blir muligens meir "hvordan" enn "om"..
Eg har en håndfull alternativer som eg ser det.
1. Sirkulere vann rundt/under hvert gjæringskar til et dedikert Peltier element med kjøleribbe på utsiden.
2. Bruke ett enkelt Peltier element til å holde "omgivelsestemperaturen" på ca 20 grader + Peltier elementer med kjøleribber på/under hvert gjæringskar.
3. Istedenfor Peltier kan eg stjele kulde fra kjøleskapet og bruke frostvakt til varme, eller likt som 2.
4. ?
5. ?
6. ?
7. Ta meg ei bolle
Innspill?
Og siden eg kommer til å ha en del brygg til gjæring parallelt leker eg litt med tanken på bruke Peltier elementer + isoleringskapper for å kunne individuelt variere temperaturen noen grader rundt "omgivelsetemperaturen" inne i henholdsvis kjøle og fryse delen, til larger og ale.
Tanken springer ut fra at fryseboksen er defekt, og varmen som avgis fra 4L IPA som stormgjærer er tydeligvis større enn varmetapet til fryseboksen, og romtemperaturen er for lav, så noen grep må tas uansett. Og siden eg målet er "noen grader" opp/ned blir det nok Peltier .. men når eg først er i gang bør eg like godt lage til individuelle styringer?
Det at eg er en kontrollfreak, detaljpimp og over gjennomsnittlig glad i grafer drar jo litt i retning av "do it" - så diskusjonen blir muligens meir "hvordan" enn "om"..
Eg har en håndfull alternativer som eg ser det.
1. Sirkulere vann rundt/under hvert gjæringskar til et dedikert Peltier element med kjøleribbe på utsiden.
2. Bruke ett enkelt Peltier element til å holde "omgivelsestemperaturen" på ca 20 grader + Peltier elementer med kjøleribber på/under hvert gjæringskar.
3. Istedenfor Peltier kan eg stjele kulde fra kjøleskapet og bruke frostvakt til varme, eller likt som 2.
4. ?
5. ?
6. ?
7. Ta meg ei bolle
Innspill?