1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

PET «flasker»

En tråd i 'Brygging' startet av Einar Michelsen, 17 Jan 2020.

  1. Einar Michelsen

    Einar Michelsen
    Expand Collapse
    Styreleder
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    580ADF68-7872-4A19-98A5-0376ED00A483.jpeg Som noen kanskje har fått med seg er nå PET flasker tillatt i konkurranser.

    Jeg har brukt slike lenge, men først og fremst med formålet å sjekke karbonering underveis. På en batch har jeg tappet et par PET flasker - som jeg kan klemme på for å sjekke hvor harde de er blitt. De er også veldig praktiske når jeg må gå 5 km på ski for å komme frem til hytten. I tillegg kan de sendes posten uten særlig annen emballasje enn gråpapir.

    Så til spørsmålet - oksydering av humlerike øl. (som rir meg som en mare) Flasket og fatet en NEIPA i kveld, karboneres med to drops i hver «flaske». Klemte ut all oksygenet før jeg skrudde korken helt til.

    a) Har noen erfaring med dette?

    b) Burde jeg ha brukt et ekstra drops for å kompensere for volumtapet. CO2 en må jo først fylle den manglende headspace.

    Ølet kan forøvrig smakes (fra fat, kunstig karbonert) her: Kjøp billetter: Norsk Ølfestival 2020
     
    Finn Berger liker dette.
  2. Fagerli

    Fagerli
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jeg har gjort det samme noen ganger, og aldri opplevd oksidasjon. Men flaskene har heller aldri fått stå i fred særlig lenge heller.

    Jeg bruker ikke å kompensere for volumtapet og er godt fornøyd med karboneringen.

    Tips til de som skal begynne med PET-flasker: ikke vask dem med kaustisk soda, da sprekker dem.
     
    Einar Michelsen og Jo-Helge liker dette.
  3. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg brukes jo vanlige flasker som jeg fyller helt opp, og NEIPA'en holder seg greit de to månedene det bruker å ta å få drukket den. Ikke noe behov for å gjøre noe spesielt med sukkermengden.
     
    loebrygg liker dette.
  4. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Du skal karbonere til totalt flaskevolum, ikke til mengden øl i flaska. Flaska vil jo ese ut til sin ordentlige form. Men i ditt tilfelle så er det vel korrekt.

    Og, for å være morsom. Det er jo ikke noe headspace i flaskene rett etter at du har fylt de :p
     
    Einar Michelsen liker dette.

Del denne siden