Skal ha nytt bryggeutstyr kapabelt til å produsere 4 Cornelius.
Min erfaring med bryggeutstyr er Bratberger g2 og litt Brewfather.
Fremgangsmåten har vært å varme opp det man tror er passe mengde vann, putte inn malt og meske så godt man kan. Etter avrenning fra meskekurven ble det toppet opp med vann og kokt.
Bortsett fra litt knoting i BeerSmith, Ikke så veldig vitenskaplig..
Målet er å få ett anlegg som er robust og man kan brygge med høy repeterbarhet på.
I samme slengen innføres kvalitetskontroll.
BeerSmith appen på iPad utgår etter altfor mye «hvor i huleste skal jeg trykke nå ??!»
Anskaffet derfor Brewfather og det ser ut som den har det som trengs.
Har brukt denne til å skalere opp og ned for se mengdene, så jeg slipper å regne alt manuelt.
Aktuelle kjeler til mesk og kok er SS brewtech sine to største (113 og 189 liter) men andre kan fort komme i betraktning.
Som meskekjel har jeg så langt sett på på SS sin 113 liter.
Med 90 liter til gjæring, 3 liter vann pr kg malt, 30 kg malt og mash effiency på 69% regner Brewfather ut en preboil gravity på 1061 og 113 liter i mesketønna med malt. (Omtalt som testoppskriften nedenfor)
Blir 113 literen for liten i praktisk bruk?
Til kok peker 189 literen seg ut.
Mye pga at jeg vil ha en dampkondensator montert oppe på siden av kjelen (totoms triclamp).
Totalt liter vann å varme til mesk blir (med 90 liter til gjæring) blir 140 liter.
Ser for meg at det er tryggest og mest praktisk å ha plass til all vann som som skal varmes i kokekjelen.
Høres betraktningene og størrelsene på mesk og kok fornuftige ut?
Men så var det varmeelementene. Tenkte på element med totoms triclamp innfeste.
Med en så stor diameter på kjele så vil det bli lite vannhøyde i kokekjelen under meskinga av tykke øl.
Med 10 cm vannhøyde er det ca 28 liter vann i kjelen.
Om jeg skalerer testoppskiften til 80 liter til gjæring så har jeg 43 liter (skylle-)vann i kokekjelen under meskinga.
Dette blir ca 15 cm over bunnen ..
Dette kan remedieres med RIMS eller kokeplate(r).
Ser da for meg en nivåføler som switcher mellom kokekjelens element over til RIMS/kokeplate.
BrewPi har en nivåføler, men denne må stå nærme kokelementene og er usikker på hvordan den da vil oppføre seg i kok.
Til styring ønsker jeg meg en EzBoil fra Auber. Men hvordan vil den oppføre seg om den plutselig befinner seg i loopen med et varmeelement med helt andre karakteristikker som feks. kokeplate(r)?
Dette med ekstra sett varme er noe jeg helst vil unngå.
Om det bare finnes kjele med mindre diameter noe sted..
Oki, tror jeg må løse disse før jeg fortsetter planlegginga.
Alle synspunkter mottaes med stor takk
Min erfaring med bryggeutstyr er Bratberger g2 og litt Brewfather.
Fremgangsmåten har vært å varme opp det man tror er passe mengde vann, putte inn malt og meske så godt man kan. Etter avrenning fra meskekurven ble det toppet opp med vann og kokt.
Bortsett fra litt knoting i BeerSmith, Ikke så veldig vitenskaplig..
Målet er å få ett anlegg som er robust og man kan brygge med høy repeterbarhet på.
I samme slengen innføres kvalitetskontroll.
BeerSmith appen på iPad utgår etter altfor mye «hvor i huleste skal jeg trykke nå ??!»
Anskaffet derfor Brewfather og det ser ut som den har det som trengs.
Har brukt denne til å skalere opp og ned for se mengdene, så jeg slipper å regne alt manuelt.
Aktuelle kjeler til mesk og kok er SS brewtech sine to største (113 og 189 liter) men andre kan fort komme i betraktning.
Som meskekjel har jeg så langt sett på på SS sin 113 liter.
Med 90 liter til gjæring, 3 liter vann pr kg malt, 30 kg malt og mash effiency på 69% regner Brewfather ut en preboil gravity på 1061 og 113 liter i mesketønna med malt. (Omtalt som testoppskriften nedenfor)
Blir 113 literen for liten i praktisk bruk?
Til kok peker 189 literen seg ut.
Mye pga at jeg vil ha en dampkondensator montert oppe på siden av kjelen (totoms triclamp).
Totalt liter vann å varme til mesk blir (med 90 liter til gjæring) blir 140 liter.
Ser for meg at det er tryggest og mest praktisk å ha plass til all vann som som skal varmes i kokekjelen.
Høres betraktningene og størrelsene på mesk og kok fornuftige ut?
Men så var det varmeelementene. Tenkte på element med totoms triclamp innfeste.
Med en så stor diameter på kjele så vil det bli lite vannhøyde i kokekjelen under meskinga av tykke øl.
Med 10 cm vannhøyde er det ca 28 liter vann i kjelen.
Om jeg skalerer testoppskiften til 80 liter til gjæring så har jeg 43 liter (skylle-)vann i kokekjelen under meskinga.
Dette blir ca 15 cm over bunnen ..
Dette kan remedieres med RIMS eller kokeplate(r).
Ser da for meg en nivåføler som switcher mellom kokekjelens element over til RIMS/kokeplate.
BrewPi har en nivåføler, men denne må stå nærme kokelementene og er usikker på hvordan den da vil oppføre seg i kok.
Til styring ønsker jeg meg en EzBoil fra Auber. Men hvordan vil den oppføre seg om den plutselig befinner seg i loopen med et varmeelement med helt andre karakteristikker som feks. kokeplate(r)?
Dette med ekstra sett varme er noe jeg helst vil unngå.
Om det bare finnes kjele med mindre diameter noe sted..
Oki, tror jeg må løse disse før jeg fortsetter planlegginga.
Alle synspunkter mottaes med stor takk
Sist redigert: