Prosjekt barrique

Preacher

Norbrygg-medlem
Noen som har lyst på et ganske fullt 18-litersfat tønneøl med brettanomyces? Det er fullt i kegeratoren, og jeg vil ha inn stout. Tror ikke jeg kommer til å drikke opp denne, så den står i fare for å gå i sluket for å gi plass til innkommende øl, og da hadde det vært bedre om noen ville ha den.
Edit: @Preacher, @1Morten?

Corneliusfatet trenger jeg, men ikke med en gang, så det kan leveres tilbake om en stund, evt byttes mot et tomt.

Ellers er det fortsatt ting å fundere på. I går var jeg nede i kjelleren for å fate den tidligere omtalte stouten, og da klukka det friskt i gjærlåsen på tønna igjen. Hva kan det være igjen for gjæra å spise nå? Kanskje den har mutert og spiser seg igjennom eikestavene? Isåfall blir det moro i kjelleren der en dag. :D
Det er noe drit at man bor på ‘feil’ side av landet nå.. For denne ølen kunne jeg virkelig tenkt meg.
Kan du smøres til å flaske litt av det, så skal jeg klare å få en stakkars slektning til å hente?
 

msevland

Sentralstyre
... og så var tiden kommet for det siste ølet fra raude-nissen. Dette er Tønneøl med Porter-blend som har stått i kjøleskapet siden ankomst rett før jul.
Fargen er mye mørkere enn selve tønneølet, men ikke sort. Det har en dyp, dyp farge av rav og er helt klart. Skummet holder godt, og ølet er karbonert som et Belgisk øl - noe som ser helt riktig ut. Karboneringen er flott, og det er enkelt å svirre opp mer nydelig skum.
Aromaet avslører enkelt at dette er Erikraude sitt Tønneøl. Med denne blenden kommer det ikke bare lukt av tørkede frukter, men også av modne bær. Jeg kan ikke huske denne aromaet var så fremtredende i de andre tønneølene jeg har smakt. Lukten av modne kirsebær er fremtredende og bærer med seg en lovnad om syre. Ølet har fremdeles vinøse toner. Lukten er balansert. Eventuell lukt av malt er kamuflert.
Det første som slår meg ved første slurk, er at dette ikke smaker av Porter. Mulig blenden ikke var i harmoni fra starten, men nå har de to bryggene fusjonert - på en behagelig måte. Dette er ingen 'hostile takeover', men en 'merger of equals' hvor summen blir høyere enn de enkelte brygg. Alkoholen er fremdeles tydelig, men den har aldri vært skjemmende... bare tydelig...
Vaniljen som var 'påtrengende' i de tidlige utgavene, er nå veldig avdempet. Den er tydelig undertrykket av frukt-kjøtt og syre, og ølet føles derfor ikke lenger søtt som det gjorde tidligere. Maltsmaken er svak til fraværende.
Jeg har tidligere sagt at tønneølet trenger et tungt øl for å balansere, men dette ølet viser at jeg tok feil. Jeg mener fremdeles at det er en god ide å blende dette med en tung stout, og jeg har selv blandet inn min egen Erik Birgersen (ikke BE). Dette ølet er derimot en særdeles god blend, nettop fordi den ikke smaker av Porter. Jeg antar at en ferskere blend vil tvinge en Porter i kne, men siden dette hverken er en porter eller et EirikTønneøl, blir den opphøyet til noe helt annet.
Ølet er særdeles velsmakende. Dersom du har mer igjen av denne du vil kvitte deg med, så står jeg parat :)
Godt håndverk tvers gjennom.
 

erikraude

Norbrygg-medlem
... og så var tiden kommet for det siste ølet fra raude-nissen. Dette er Tønneøl med Porter-blend som har stått i kjøleskapet siden ankomst rett før jul.
Fargen er mye mørkere enn selve tønneølet, men ikke sort. Det har en dyp, dyp farge av rav og er helt klart. Skummet holder godt, og ølet er karbonert som et Belgisk øl - noe som ser helt riktig ut. Karboneringen er flott, og det er enkelt å svirre opp mer nydelig skum.
Aromaet avslører enkelt at dette er Erikraude sitt Tønneøl. Med denne blenden kommer det ikke bare lukt av tørkede frukter, men også av modne bær. Jeg kan ikke huske denne aromaet var så fremtredende i de andre tønneølene jeg har smakt. Lukten av modne kirsebær er fremtredende og bærer med seg en lovnad om syre. Ølet har fremdeles vinøse toner. Lukten er balansert. Eventuell lukt av malt er kamuflert.
Det første som slår meg ved første slurk, er at dette ikke smaker av Porter. Mulig blenden ikke var i harmoni fra starten, men nå har de to bryggene fusjonert - på en behagelig måte. Dette er ingen 'hostile takeover', men en 'merger of equals' hvor summen blir høyere enn de enkelte brygg. Alkoholen er fremdeles tydelig, men den har aldri vært skjemmende... bare tydelig...
Vaniljen som var 'påtrengende' i de tidlige utgavene, er nå veldig avdempet. Den er tydelig undertrykket av frukt-kjøtt og syre, og ølet føles derfor ikke lenger søtt som det gjorde tidligere. Maltsmaken er svak til fraværende.
Jeg har tidligere sagt at tønneølet trenger et tungt øl for å balansere, men dette ølet viser at jeg tok feil. Jeg mener fremdeles at det er en god ide å blende dette med en tung stout, og jeg har selv blandet inn min egen Erik Birgersen (ikke BE). Dette ølet er derimot en særdeles god blend, nettop fordi den ikke smaker av Porter. Jeg antar at en ferskere blend vil tvinge en Porter i kne, men siden dette hverken er en porter eller et EirikTønneøl, blir den opphøyet til noe helt annet.
Ølet er særdeles velsmakende. Dersom du har mer igjen av denne du vil kvitte deg med, så står jeg parat :)
Godt håndverk tvers gjennom.
Takk for veldig hyggelig tilbakemelding! Denne har jeg fortsatt planer om å drikke opp, i motsetning til brettvarianten som måtte vike for å gi rom for nye prosjekter, men om du kommer innom en dag har jeg både glass og tapcoolers geniale flaskefyller, så en smak eller tre skal det nok bli en råd med. :) Kult å høre det ikke hadde oksidert helt hinsides, jeg var ikke helt trygg på teknikken min med den fylleren, nybegynner som jeg er, men da kan det ikke ha gått så helt galt.

Det passer jo bra, for akkurat nå står jeg og fyller noen flasker med en miks av kjempestaut og tønneøl med tanke på NM. Fatlagra Imperial stout? Det må da vel være innafor?
 

erikraude

Norbrygg-medlem
I går flaska jeg årets NM-bidrag. Jeg ser ingen grunn til å stille med tønneølet i NM, det vil ikke ha noe å bidra med i en konkurranse om typeriktighet, men jeg tok et råd fra @msevland om å lage en blend. Et beist av en Imperial stout på 12,5 %, med masse bitterhet og en god porsjon rista bygg burde være sterk nok til å tåle litt tønneøl.

Jeg testa her om dagen å blande det 50/50 i glasset, og det blei nydelig, men kanskje litt mye i forhold til det nevnte kravet om typeriktighet. Jeg bestemte meg derfor for å være litt forsiktig og fylte flaskene 25/75 tønneøl/stout. Da er det fortsatt definitivt en stout, men smoothere og med et fint touch av eik. Syns jeg, ihvertfall. Jeg skal legge ut dommerskjemaene her, så får dere se om noen er enige med meg. Jeg har tidligere ikke scora særlig bra i konkurranser hvor typeriktighet er avgjørende, men kanskje denne treffer bedre?
 

Preacher

Norbrygg-medlem
Da var siste flaske (grønn kork) sprettet, og den spratt i ordets rette forstand. Salig katt for ei fontene! Fruen lurte på om det var noe feil:p
Ingen usmak, til tross for overivrig evakueringslyst, med et distinkt preg av tønneølet, sammen med en fylde som bærer tønneølet godt. Den runder av litt, uten å stjele for mye. En liten bitterhet i ettersmaken, kaffelignende? God, men ikke mer enn enn en god tredjeplass av tre.

Tusen takk for en opplevelse i godt hjemmebrygg.
 

erikraude

Norbrygg-medlem
Da var siste flaske (grønn kork) sprettet, og den spratt i ordets rette forstand. Salig katt for ei fontene! Fruen lurte på om det var noe feil:p
Ingen usmak, til tross for overivrig evakueringslyst, med et distinkt preg av tønneølet, sammen med en fylde som bærer tønneølet godt. Den runder av litt, uten å stjele for mye. En liten bitterhet i ettersmaken, kaffelignende? God, men ikke mer enn enn en god tredjeplass av tre.

Tusen takk for en opplevelse i godt hjemmebrygg.
Jøss! Grønn kork, det er vel brett-varianten? Eller?

Edit: Nei, det var porteren? Har den stått varmt? Den er nok ikke stabil i varmen, for det er nok mye mat igjen for den belgiske gjæra i porterdelen av det.

Hmmm. Det kan jo bli spennende med de flaskene jeg tappa opp med stout.
 

Preacher

Norbrygg-medlem
Jøss! Grønn kork, det er vel brett-varianten? Eller?

Edit: Nei, det var porteren? Har den stått varmt? Den er nok ikke stabil i varmen, for det er nok mye mat igjen for den belgiske gjæra i porterdelen av det.

Hmmm. Det kan jo bli spennende med de flaskene jeg tappa opp med stout.
Porter ja, og den stod nok ikke kaldt nok nei. Litt synd, da det var godt på smak.
 

Aasberg

Norbrygg-medlem
Ja, stemmer. Lett syrlig med mye preg av fat. Det belgiske gjærpreget er svakt. Oppfattes litt tynnere og syrligere enn sist jeg smakte den. Fremdeles ett meget godt øl.
 

erikraude

Norbrygg-medlem
I går flaska jeg årets NM-bidrag. Jeg ser ingen grunn til å stille med tønneølet i NM, det vil ikke ha noe å bidra med i en konkurranse om typeriktighet, men jeg tok et råd fra @msevland om å lage en blend. Et beist av en Imperial stout på 12,5 %, med masse bitterhet og en god porsjon rista bygg burde være sterk nok til å tåle litt tønneøl.

Jeg testa her om dagen å blande det 50/50 i glasset, og det blei nydelig, men kanskje litt mye i forhold til det nevnte kravet om typeriktighet. Jeg bestemte meg derfor for å være litt forsiktig og fylte flaskene 25/75 tønneøl/stout. Da er det fortsatt definitivt en stout, men smoothere og med et fint touch av eik. Syns jeg, ihvertfall. Jeg skal legge ut dommerskjemaene her, så får dere se om noen er enige med meg. Jeg har tidligere ikke scora særlig bra i konkurranser hvor typeriktighet er avgjørende, men kanskje denne treffer bedre?
Da kom resultatene fra NM.

Jeg må ærlig innrømme at jeg har vært ganske nervøs de siste månedene. @Preacher nevnte jo her tidligere at versjonen med porter og tønneøl gjæra videre på flaske og skapte en ganske ålreit geysir da den hadde stått varmt en stund.

Da jeg flaska til NM tenkte jeg at det ville gå greit med noen dager lagra kaldt selv om det sikkert var rikelig med mat igjen i stouten til den belgiske gjæra. Noen dager lagra kaldt, ja. Det var før en kombinasjon av coronastenging og en liten hetebølge traff landet. De flaskene har stått riktig så varmt og godt, og ikke minst lenge, og jeg har hatt mareritt om å få en telefon fra @gustavf om at jeg har utradert et helt dommerpanel med en velretta flaskebombe.

Dommerskjemaene er ikke lagt ut enda, men det endte med et snitt på 32,7 poeng (slått av @loebrygg, det gratuleres!), og det må vel bety at jeg ihvertfall ikke har drept noen. Det kjennes bra. =)

Jeg legger ut dommerskjemaer når de kommer.
 

erikraude

Norbrygg-medlem
Her er dommerskjemaene fra NM. Dette var som nevnt en blend av tønneøl og en imperial stout. Jeg kan ikke huske at jeg syns det var spesielt alkoholisk når jeg drakk det nyblenda rett fra tappekranene her, men det er gjennomgående i tilbakemeldingene fra dommerne. Det kan ha skjedd noe med den på flaske, jeg var jo redd for at den rett og slett skulle eksplodere, ref. erfaringene med tønneøl/porter-blenden, men selv om den har unngått flaskebomber kan det jo ha skjedd en ugunstig utvikling. Eller det kan være jeg bare ikke er særlig sensitiv for preget av dårlig grappa. Jeg har et par flasker stående her som blei fylt i samme omgang som det som blei sendt inn, jeg må få tatt en smak på en av dem og se hva jeg selv mener om utviklinga.
Stout1.PNG Stout2.PNG Stout3.PNG
 

Mc.

Norbrygg-medlem
Her er dommerskjemaene fra NM. Dette var som nevnt en blend av tønneøl og en imperial stout. Jeg kan ikke huske at jeg syns det var spesielt alkoholisk når jeg drakk det nyblenda rett fra tappekranene her, men det er gjennomgående i tilbakemeldingene fra dommerne. Det kan ha skjedd noe med den på flaske, jeg var jo redd for at den rett og slett skulle eksplodere, ref. erfaringene med tønneøl/porter-blenden, men selv om den har unngått flaskebomber kan det jo ha skjedd en ugunstig utvikling. Eller det kan være jeg bare ikke er særlig sensitiv for preget av dårlig grappa. Jeg har et par flasker stående her som blei fylt i samme omgang som det som blei sendt inn, jeg må få tatt en smak på en av dem og se hva jeg selv mener om utviklinga.
Vis vedlegget 45438 Vis vedlegget 45439 Vis vedlegget 45440
Alltid morsomt å smake på ølet med dommerskjemaene ved siden av seg. Jeg synes det er lærerikt å prøve å fange opp det som dommerne nevner.
Og så forbedre oppskriften uten å forkludre den :rolleyes:
 

erikraude

Norbrygg-medlem
Fikk også inn noen dommerskjemaer fra bergensbrigaden. De kjørte en longitudinell smaking (heter det det?) og testa en flaske av 2018-utgaven opp mot 2019-utgaven, altså fjorårets juleøl opp mot årets. Eller forifjor mot i fjor, blir det kanskje. Uansett, her er skjemaene. Venter på go-ahead fra et par av dem for å kunne publisere dem, men her er ihvertfall de første to, fra eldst til yngst.
Barrique 2018.PNG Barrique 2019.PNG
 
Topp