"Hurtiggjærstarter"?

Plutselig ligger det an til brygging imorgen, ikke noen sylfersk flytende gjær tilgjengelig.  Da dukker tanken opp: har det noe for seg å lage en kjapp gjærstarter på den White Labs pluggen jeg hadde tenkt å bruke?  F.eks lage en starter på en desiliter eller to, sette den på magnetrøreren og helle hele starteren i vørteren imorgen.  Ka dokk tru'?

MVH

Morten M
 
Om du lager en starter nå, bør den være klar til bruk i morgen. Med et rimelig ferskt rør og en en til to liter starter har du en god slump gjær til i morgen. Formeringen er som regel over i løpet av 18-24 timer, uansett.
 
Bør man da bruke magnetrører? Jeg tenker at gjæren ikke vil felle ut, slik at hele startervæsken må i. Hvis man bruker magnetrører, eller rister mye/ofte, vil jo denne bli oksidert. Er det noe å bry seg om?
 
Hvis starteren ikke er svært stor, og ølet man skal brygge ikke helt lyst/lett, går det greit å helle i hele sulamitten. Ellers er det lurt å sette starteren et døgn i kjøleskap for bunnfelling og dekantering.
 
Tilbake
Topp