Rar bismak. Kommer dette seg med tid?

Hallstein

Norbrygg-medlem
Hei alle sammen !

Jeg har i dag flasket mitt andre All-Grain øl (Myra Wit), og som alltid, smakte jeg litt av ølla etter jeg hadde målt FG.
Det jeg stusset på, var at det var ett slags... Hva skal jeg si, rart preg på ølet. Det smakte slik som hjemmebrygga øl smaker (altså det ølet folk flest brygger til jul og tilsetter ingefær, bakegjær og slike ulumskheter)

Kan det hende jeg har hatt ALT for mye krydder oppi? (jeg har kun bakevekt, som ikke akkurat er nøye ned til 0,1 gram, for å si det slik)

Jeg brukte (på 11 liter vørter)
60 min - 12g hallertauer mittelfruh
15 min - 3g Kardemomme
15 min - 8g koriander
15 min - 15g klementinskall (sto egentlig 12g appelsinskall, men jeg hadde klementiner, så da tok jeg det)
15 min - 0,5 tablett protafloc
10 min - 8,5g hallertauer mittelfruh

Øllet ble gjæret med Wyeast 1214 Belgian Ale (som var 4 måneder gammel, men den gjæra ferdig likevel! )
- Hadde ikke verken råvarer eller mulighet til å lage starter, og hadde ikke annen gjær, så da måtte jeg bare.

Jeg vet ikke hvilken annen måte jeg kan beskrive det, enn at jeg synes det smakte hjemmelaget øl, på en ikke-bra måte.
Hva kan være galt?

Eller kanskje er det bare meg som er uvant med stilen Wit?.... :p (har ikke akkurat drukket så mye Wit før)
 
Har aldri prøvd kardemomme i wit, så vet ikke hvordan denne påvirker smaken.

Ellers så hadde vi en gang en wit med litt spesiell smak, og som vi antok kom fra overdrevet bruk av klementinskall. Husker ikke helt hva det smakte, men vi har siden tonet ned bruken av skall fra klementiner. Vi bruker ofte en blanding av sitron, grapefrukt, appelsin og klementin. Mest grapefrukt og appelsin.

Er heller ikke kjent med gjæra du brukte, og hva den produsere av smaker.

Anbefaler å kjøpe ei flaske wit, feks NØ sin butikk-wit og sammenligne. Dersom du har truffet med din wit så skal det ikke være langt unna i smak.

Edit: Hva var OG og FG?
 
Jeg lagde også en krydret øl tidlig i karrieren min og lurte på hva som var feil. Har ennå ikke funnet noe svar på det, men det er fordi det var litt for mange variabler å ta hensyn til. Nå har jeg siden det bare brygga med vann, malt, humle og gjær (ett unntak, som faktisk ble bra) og ikke opplevd noe rart med smakene. Så mitt tips er å få til de grunnleggende prinsippene først før en eksperimenterer med krydder.

Jeg hadde brukt fennikkelfrø, som er et krydder som gjør seg godt i brød. Derfor kastet jeg ikke ølen, bare brukte den som væske i brødbakinga mi  ;D og det ga knallgode brød.
 
Hallstein skrev:
Øllet ble gjæret med Wyeast 1214 Belgian Ale (som var 4 måneder gammel, men den gjæra ferdig likevel! )
- Hadde ikke verken råvarer eller mulighet til å lage starter, og hadde ikke annen gjær, så da måtte jeg bare.

Der tror jeg du har svaret! ;)
 
Tilbake
Topp