1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Riktig og lang (nok) slange fra bryggemaskin til gjæringsdunk

En tråd i 'Utstyr' startet av JarlR, 20 Mai 2020.

 1. JarlR

  JarlR
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Jeg brygger på altanen og har gjæringsbeholder under altan - jeg trenger altså en slange på en del meter (5 meter minimum) som går rett i kjøleskapet hvor gjæringen skal foregå.

  Spørsmålet er om man kan bruke andre slanger enn silikon til dette. Ønsker helst å unngå å svi av 500,- kroner og oppover.

  Søkte en del på nett (også her), men fant ingen relaterte tråder:)
   
 2. JarlR

  JarlR
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

 3. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hamar
  "Ferskvann" har ofte et skjult paramter i seg, nemlig at ferskvann har mye høyere pH enn vørter.

  Som oftest går ikke PVC og næringsmidler hånd i hånd. Kan være at denne er godkjent for det fordi det skal være "ferskvann", og at pH er også høyere da, samt at den har glatt interiør, som forhindrer oppsamling av ting.
   
 4. JarlR

  JarlR
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Tolker jeg deg riktig når du sier er at det ikke finnes noe annet sikkert valg enn å gå for silikonslange, og at den helst bør være kjøpt i en norsk "godkjent" bryggebutikk?
   
 5. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hamar
  Nei. Det var mer rettet til at jeg er usikker på om en PVC-slange fra Jula er "godkjent" for vårt bruk.

  Det finnes mange forskjellige slanger som er egnede, og langt over egnede, mange av de koster skjorta dog, skal man være 100% up to code. Bryggerier bruker vel sjeldent silikon, men noe annet (de blå slangene). Men det er industri-kvalitet, og pris.
   
  #5 Miguel, 20 Mai 2020
  Sist redigert: 20 Mai 2020
 6. JarlR

  JarlR
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Er redd dette gjør meg mer forvirra. Har du noen konkrete forslag til hvilken slange du ville satset på, som finnes på butikker som Biltema og Jula? Planen er å utføre en slik "test" i morgen, men da er jo det meste stengt, så tenker å hive meg rundt nå.

  Kan denne være noe å prøve seg på, eller er det bare dritten til å overføre kald vørter?
  Drikkevannsslange
   
 7. JarlR

  JarlR
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Flott. Da stikker vi innom Biltema og snuser (fysisk) på billigvarianten av Vannslange for å lukte om det virker innafor. Ellers blir det Drikkevannslangen.
   
 8. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hamar
  Nei, dårlig med forslag. Bortsett fra Tess, men da koster det fort ikke en arm og et bein, men omvendt, det er det du har igjen etter å ha handlet der. Eneste jeg er ganske sikker på er at beskrivelsen hos både biltema og Jula, (ikke noe produktdatablad av interesse) er veldig vag, og det er nok billigste sort, som da muligens lekker ting inn i vørteren. Som sagt det med pH bl.a.

  Jeg bruker drikkevannslangen til BT i mitt vertical garden hydroponi-oppsett, og tja. Ser etter alternativer egentlig. Men kanskje det ikke er så ille så lenge det ikke er varm vørter det er snakk om.
   
 9. Børre Aursnes

  Børre Aursnes
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Drøbak
  Du må sterilisere slangen før hver bruk. Det er flere måter å gjøre det på. Jeg sirkulerer varm vørter i slangen i de siste 5 minutter av koken før jeg slår på kjøling. Slangen din må uansett tåle den steriliseringsmetoden du velger.

  Sent fra min SM-N950F via Tapatalk
   

Del denne siden