1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Ris i IPA

En tråd i 'Råvarer' startet av beefeater, 16 Mai 2016.

  1. beefeater

    beefeater
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hei!
    Har planlagt å brygge en litt tørr og lys IPA i dag og tenkte at i stedet for å tilsette litt sukker hvorfor ikke prøve med ris?
    Søkte litt på nett og leste litt om en DRIPA (DoubleRiceIPA) fra Kuhnhenn som hadde blitt kåret til beste IPA et eller annet sted i 2012.

    Hadde bare basmatiris (har funnet ut at hurtigris vil være enklere å jobbe med) og (over)kokte 600 gram med 2.5 liter vann i en halvtime i går og har kjølt ned.
    Tenkte å meske dette i en gryte sammen med en kilo pilsmalt og tilstrekkelig vann og blande denne mesken med resten av mesken i Speidelen rett før utmesksteget.
    Noen som har noen ide om meskeskjema for å få maksimalt utbytte av denne risen? Skal ihvertfall koke det opp som en dekoksjon til slutt.
     
  2. Easybrew

    Easybrew
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Basmati og jasmin ris er en ikke anbefalt ris har jeg lest tidligere pga de avgir smak til vørteren.

    Men det kan jo like gjerne være basert på den vanlige overtroa til oss hjemmebryggere

    Har laget øl med hurtigris flere ganger med gode resultater . Gi tilbakemelding når du får testet ølet om x uker så kanskje vi får avkreftet myte/overtrua for smak fra basmatiris .

    Mvh
    Easybrew
     
  3. beefeater

    beefeater
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Det var da som f***..
    Jeg har nå mikset den kokte risen til en velling med mer vann med stavmikseren. Driver å varmer det opp til 70 grader, så skal det kjøles ned litt før jeg har i en kg pilsmalt og mesker dette lenge og lavt og avslutter med koking som dekoksjon.
    Vellingen smaker ganske nøytralt så jeg satser på at det skal bli drikkende til slutt!
    Mye styr men en artig øvelse og kanskje blir det en god øl!
     
  4. Jo-Helge

    Jo-Helge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Oss brukte basami ris I ein lett lager her for ca 14 dager siden.

    Søkte ein del på amerikansk forum om det hadde noke betydning å bruke basami ris I brygg.( 33% )
    Slik eg las det er det så lite smak at det ikkje vert med etter mask og kok.

    Men det vart så mykje styr med mesking at me nok vil gå for flaka ris igjen


    Sent fra min SM-A300FU via Tapatalk
     
    #4 Jo-Helge, 16 Mai 2016
    Sist redigert: 16 Mai 2016
  5. Easybrew

    Easybrew
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hehe, ja som jeg skrev så er det en del myter/overtro innen ølbrygginga.. Regner med at det blir godt og oppdatert her.

    Når det var priskrig på grøtris til 1 kr pakken (slike papp pakker med 1 kg ris) noen som kjøpte 80 pk (80 kg) på en lokal sjappe til 80 kr. Skulle vist brukest til ølbrygging. Hehe

    Håpe resultatet uansett blir meget bra.

    Mvh en som brukte cornflakes og hurtigris på forrige batch. :)
     
    Jo-Helge liker dette.
  6. beefeater

    beefeater
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Dette tok lengre tid og var mer arbeid enn jeg hadde sett for meg for en liten (10%) ristilsetning så hvis ølen blir bra og skal brygges igjen bruker jeg enten hurtigris eller gjør ferdig "cereal mashen" dagen før. Risvellingen fikk konsistens omtrent som tapetklister men når jeg mesket den sammen med litt malt ble den mer flytende så noe var konvertert. Men fortsatt var det klissete så jeg turte ikke å tilsette dette til hovedmesken rett før utmesk da jeg ikke var sikker på at all stivelsen var konvertert. Måtte derfor holde igjen hovedmesken og tilsatte heller rismesken i starten av hovedmesken.
    Vørteren smaker lovende, 1.076 med Equinox og Simcoe. Gjærer på andre generasjons A04 Barbarian/Conan så nå er det bare å vente og glede seg :)
     
    Jo-Helge liker dette.
  7. beefeater

    beefeater
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Kombinert med den siste tidens tilbud på maltsekker til 200 er den noen som produserer store mengder billig øl!
     
    Easybrew liker dette.
  8. Jo-Helge

    Jo-Helge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Klister er ordet

    Sent fra min SM-A300FU via Tapatalk
     

Del denne siden