1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Ris i lager? Påvirker det smaken?

En tråd i 'Råvarer' startet av Hansern, 21 Nov 2015.

  1. Hansern

    Hansern
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Har gode erfaringer med å brygge lager. (Har stabil temperatur i kjelleren - 9-10 grader.)
    Siste brygg var en kraftig øking i smakskvaliteten.
    Pilsmalt med 4,8 % Melanoiden, 4,5 % Carapils og 6% Flaket ris (Uncle Ben's hurtigris).
    Innertier.
    Spørsmålet mitt nå er rett og slett: Har risen bidratt med noe som helst annet enn å øke OG'en.
    Bidrar ris med smak?
    Hvis den gjør det så må den med i neste brygg, hvis ikke dropper jeg den.
     
  2. TorsteinO

    TorsteinO
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Nesodden
    Ris og mais gir vel minimalt til ingenting av smak, bare øker OG.

    Men om du kutter risen for å senke OG, så vil det endre inntrykket av ølet litt, så smaken vil jo allikevel endres litt.
     
  3. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Kanskje det er med risen som med lutefisk: Den smaker ingenting på en behagelig måte:)?
     
    Chillan Bryggeri, Staro og Øyvind T. liker dette.
  4. Hansern

    Hansern
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    :).....men om du har spist lutefisk som smaker ingenting - da har du spist feil lutefisk :)

    Er vel snakk om balansen i smaken ja.
     
  5. Noget Undergjæret

    Noget Undergjæret
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Reondhjem
    Amerikanerne begynte såvidt jeg vet med ris og mais i lagere pga. problemer med kjøletåke når de mesket med amerikansk 6 raders malt som inneholder mere proteiner enn europeisk 2 rader. Bidrar også til lettere kropp og mindre fylde samt lysere farge som kan passe på tørsteslukkere i varmen.
     
  6. Erlendso

    Erlendso
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Trondheim
    Ris letter smaken, gjør ølet mindre "malty/søtt" og "kornete".

    Ellers: Når man mesker risen blir stivelsen i risen hovedsaklig til maltose, så det er ikke det samme som å tilsette hvitt sukker.
     
  7. Fredrik BeKo Beer

    Fredrik BeKo Beer
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Hei
    Jeg leser denne posten og blir litt forvirret? Er det normalt å bruke hurtigris i øl, altså den typen du kjøper på REMA?
     
  8. Easybrew

    Easybrew
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Brukt både hurtig ris og usaltet cornflakes i ølet mitt sammen med pilsner og det endte med en lettdrikkelig øl

    Easybrew
     
  9. Hansern

    Hansern
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Flaket ris eller mais er normalt i lyse amerikanske lager.
    Hurtigris har samme egenskaper som flaket ris. (Den er 'pre-boiled', ekstremhurtigrisen fra Uncle Bens er ekstrudert slik at alt av interesse er lett tilgjengelig.)
    Vanlig 'CornFlakes' er ikke å anbefale istedet for flaket mais (etter det jeg forstår - for mye salter, sukker og kjemikalier tilsatt).
    I min lager hadde jeg en fin maltsmak i bakgrunnen, uten at det ble søtt, risen tynner ut smaken uten å tynne ut ølet (tror jeg....)
    Ser at ''tynner ut smaken..'' egentlig blir feil, - mindre sødme blir vel mer presist tror jeg.
     
  10. Fredrik BeKo Beer

    Fredrik BeKo Beer
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Takk for svarene!
    Nå lært jeg noe nytt i dag også, men jeg fikk et spørsmål til.
    Hvilket merke cornflakes på butikken kan man man bruke?
     
    Frode:D liker dette.
  11. Easybrew

    Easybrew
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg brukte den billigste på bunnpris(tror det er firstprice)for den har ikke tilsatt salt eller sukker slik som blant annet kellogs har.. Se på innholdet. Står det salt og/eller sukker så er det ikke bra.. Kommer vel an på mengde her som alt annet

    Easybrew
     
  12. Fredrik BeKo Beer

    Fredrik BeKo Beer
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Takk for raske svar :)
    Da blir det handle tur, må jo ha mat til ølet mitt:D
     
  13. Hansern

    Hansern
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hvordan ble resultatet?
     
  14. Easybrew

    Easybrew
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Tomt :) hehe. Den ble kanskje den mest populære ølet jeg serverte i sommer

    Easybrew
     
  15. Easybrew

    Easybrew
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Gjenoppliver denne tråden litt. Det har gått et år siden ølet var oppdrukket trodde jeg. Men før helga fant jeg plutselig 3 flasker jeg hadde glemt. Vet ikke anledningen for hvorfor jeg hadde beergunet ølet på nokre flasker siden jeg omtrent kun bruker fat, men der stod jo flaskene godt merket. Lagringen hadde ikke gjort noe galt med ølet, tvert i mot.

    Jaggu var dette en meget god ale. Så nå sksl jeg prøve å lage den med lager gjær wlp940 for å se om hvordan den endrer seg i smak..

    Easybrew
     
  16. Fredrik BeKo Beer

    Fredrik BeKo Beer
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Hei
    Kult å høre at det ble bra , min lager ble super god.
    Har du lyst til å dele oppskriften du brukte ?
    Jeg har tenkt å dele en vørt I 2 og gjære en som lager og en som ale.
     
  17. Easybrew

    Easybrew
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ja og der var beersmith sin cloud nede igjen.

    Men mener på at på 50l var det 9kg pilsner, 1,5 kg cornflakes og 1,6 kg hurtigris. Ibu var ca 16. Humle var perle og tilsatt på 60 og 5 min (usikker på mengde men det regner enn ut i f.eks beersmith el noe)

    Ble ca 5,3 % forrige gang..mesket på 64 grader.

    Mvh
    Easybrew
     
  18. Fredrik BeKo Beer

    Fredrik BeKo Beer
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Takk
    Hvilken gjær brukte du på alen?
     
  19. Easybrew

    Easybrew
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Mauribrew ale mener jeg på. Testet en del gjær fra denne produsenten på den tiden og var en god gjær men liker bedre us-05 pg hadde nok brukt den isteden i dag. (På lav gjær temp for en rein gjæring)

    Easybrew
     
    Fredrik BeKo Beer liker dette.

Del denne siden