1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Saison

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av Steinar Huneide, 16 Mai 2018.

  1. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Registrert bruker

  2. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Den blir tørr nok uten sukker, men med så lav OG kan den kanskje kan bli litt tynn. Hvis jeg skulle velge, ville jeg brukt pils/hvetemalt/carahell i 80/15/5. Litt mer fruktig honningaktig smak i carahell istedenfor karamell, som jeg mener kræsjer med de humlesortene. Hvetemalt gir proteinfylde.
     
  3. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Syns du 1.056 er lav OG, kan jo hive på mer malt selvfølgelig. Opp til 1.065 kanskje? Godt innspill med carahell, var den malttypen jeg var i tvil om hva som ville bli best. Men treffer ikke fargen med den, etter ølstilen? Blir litt for lys? Men smaken er jo viktigere enn fargen. Var disse maltsortene jeg hadde i reolen i garasjen. Kan jo dra innom LHBS og kjøpe det som mangler.
     
  4. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ok, jeg så feil, så på preboil. Da kan det hende hvete ikke trengs for å gi fylde, men det skader sikkert ikke heller.

    Det bli lyst, ja. Litt justering med munich vil hjelpe.
     
  5. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Handlet en halvkilo carahell og noen sekker basemalt. Får se hva jeg ender opp med å putte i kjelen.
     
  6. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hvis jeg skulle brygge en saison som var frisk og tørr, og som man kunne bli lett svimmel av i solveggen, ville jeg prøvd å komme så nær Saison Dupont som mulig. Bedre kan jeg ikke forestille meg at det kan bli. Og Dupont bruker 100% pilsnermalt.

    Og Saaz eller East Kent Goldings. Men bare bruk de amerikanske humlene dine, du:rolleyes:!
     
  7. jab

    jab
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Enig med Finn. Amerikansk humle er ikke noe god kombinasjon med saison... Jeg hadde kjørt Styrian Goldings eller Saaz.

    Sukker er ikke nødvendig da saisongjær stort sett eter alt og man ender med et for tynt øl, bytt det heller ut med basemalt :). Jeg hadde droppet hvete også, syntes det har for lite smak og ølet kan bli altfor lett for hvertfall min gane. 100% pils malt eller pale malt er ikke dumt nei. Nå skal det sies at jeg har brygget mye kjip knusktørr saison med sukker og hvete i begynnelsen av min bryggekarriere da mange andres oppskrifter inneholder det, helt til jeg fant ut at 100% av et eller annet bygg basemalt var tingen for å bedre balanse.
     
  8. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Takk for input, karer, det er en helt ny ølstil for meg dette. Hadde håpt å få brukt noe av det jeg hadde i hus, legger merke til allerede at råvarer hoper seg opp, og må få unna litt. Har både saaz og ekg i fryseren.
     
  9. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Jeg kan forsåvidt være enig i synet på sukker og hvete,
    men å si at saison med amerikansk humle er tull, er bare tull
     
    #9 loebrygg, 16 Mai 2018
    Sist redigert: 16 Mai 2018
    Ekornskurken liker dette.
  10. jab

    jab
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg sa ikke det var tull :p. Det er selvfølgelig bare min egen mening at den komboen ikke er god ;). Men heldigvis er det mange ganer med ulike preferanser. Jeg syntes bare at de mest radikale Am. humlene gir en kamp mellom gjærpreg og humle som ingen av de vinner, det amerikanerne kaller "muddled". Kanskje snillere Am. humle, som Cascade, hadde fungert i min munn :).
     
  11. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Noe sånt, kanskje? Dette er til 20 IBU i en 25 liters batch med amerikansk blonde ale, OG 1.046. Her vil ikke humla dominere; det blir ganske diskret, så gjæren får skinne gjennom, vil jeg tro. (Det er fra denne oppskrifta, fra Jake Houlihan i brülosofteamet.)

    13 gr Northern Brewer @ 60
    10 gr Cascade @ 25
    10 gr Cascade @ 10
    10 gr Columbus @ 10
    10 gr Cascade @ 5
     
  12. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Har ingen av de humlene, hehe..
     
  13. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

  14. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Steinar Huneide liker dette.
  15. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Sikkert ikke så farlig. Citra og Amarillo er jo fryktelig godt sammen, så jeg skjønner at du vil bruke dem. Det er mer sjølve skjemaet jeg tenker ville være fint. Den blonde alen blir ikke druknet i humle, i alle fall (jeg har brygget den en gang tidligere), og den har jo en mye "sartere" gjær som skal få lov å være med. Så det skulle bli en fin balanse mellom det belgiske (gjæren) og det amerikanske (humla) med det skjemaet. Citra/Amarillo vil nok rope litt høyere enn Cascade, men det skulle ikke bli mye mer bråk.

    Den Mittelfrühen du har på 15 der, tror jeg har dårlige sjanser for å trenge gjennom, forresten.

    Jaja - nå driver jeg og pusher mine preferanser. Det er jo hva du ønsker deg, som teller:). Jeg skal brygge en saison sjøl nå til helga, og begynner å lure alvorlig på å teste ut det jeg foreslår her:p.
     
    bjartenataas liker dette.
  16. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Tanken var å balansere ut litt med mittelfrüh. Men til flere svar jeg får her og flere bryggeblogger jeg leser tenker jeg mer på å finne en "nullpunkts referanse" som jeg kan dra videre til mine egne preferanser. Trur denne første saison derfor blir mindre avansert enn først tenkt, og nå er nok tanken å gå for pilsner med east kent golding. Hvordan høres det ut med litt havregryn i gristen for skummet sin del?
     
  17. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Havregryn har betaglukaner som gir en oljete munnfølelse, og som reduserer opplevelsen av tørrhet. Hvete gjør samme nytten.

    Men stegmesking med start på det lave 60-tallet og så et steg på rundt 70 vil gi deg alle de dekstriner som trengs for bra skum.
     
  18. jab

    jab
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Om du ikke får kongeskum med kun pilsmalt og enstegsmesk så er noe gæli :)

    Men støtter forenklingen av oppskriften. Det enkle er ofte det beste :cool:.
     
    Steinar Huneide liker dette.
  19. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Det er mer til (veldig) godt skum enn en enstegsmesk da. Men ja det skal holde.
     
    jab liker dette.
  20. jab

    jab
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det er klart. Blir aldri bedre enn det svakeste leddet.
     

Del denne siden