1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Schizosaccharomyces pombe

En tråd i 'Brygging' startet av Oberstbräu, 4 Jan 2017.

  1. Oberstbräu

    Oberstbräu
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Schizosaccharomyces pombe er en gjærtype som finnes vilt bl.a. på moden frukt og røtter. Pombe er stangformet og formerer seg ved deling på midten, og det er fra denne delingen schizo-navnet kommer fra. Gjæren brukes til ølbrygging i øst-Afrika, og pombe er ordet for øl på swahili.
    Fission yeast.jpg
    Jeg har ikke klart å finne ut noe om hva slags smaksbidrag pombe gir, unntatt at den er beryktet for å produsere hydrogensulfid. For å finne ut mer om dette, har jeg fått tak i noen pombe-celler fra et forskningsmiljø. Cellene har fått en flaske vørterøl og står på magnetrører, så får vi håpe at det lar seg gjøre å dyrke opp nok til brygging.
    20170104_211630.jpg
    20170104_211608.jpg
    Forskeren jeg fikk cellene av har prøvd å bake boller med pombe. De hevet som de skulle, men smakte svovel. For å redusere risikoen for en svovelbombe, har jeg tenkt å bruke engelsk malt og å gjære på forholdsvis høy temperatur i første bryggeforsøk. Ellers brygge et kjedelig øl med bare litt bitterhumle, for å la gjæren styre smaken.

    For mer info om schizosaccharomyces pombe, se https://en.wikipedia.org/wiki/Schizosaccharomyces_pombe
     
    stigus, Strandberg, Thomas D og 8 andre liker dette.
  2. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Spennende! Men var det ikke denne luringen som var involvert i å ta livet av et helt bryllup eller noe i afrika for ikke så lenge siden? :)
     
    arildaar67 liker dette.
  3. Oberstbräu

    Oberstbräu
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det var øl gjæret med pombe, men synderen var ikke gjæren. Brygging på råtten hirse var antatt kilde til giften, men dette er basert på journalistisk fremstilling, så jeg vil ikke risikere livet på det.

    Gjæren jeg bruker er fra et solid, norsk forskningsmiljø, og forskeren jeg fikk gjæren fra sjekket med intern HMS at det var OK å dele ut gjær for bruk til ølbrygging. Og det duger for meg.

    Jeg får kanskje passe på å poste på forumet hver dag fremover for å vise at jeg lever.
     
    #3 Oberstbräu, 5 Jan 2017
    Sist redigert: 5 Jan 2017
  4. Ølbjørn

    Ølbjørn
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Dette er et spennende forsøk! Vi blir glad for oppdateringer om ølet (og om at du lever så klart...)!
     
    Oberstbräu liker dette.
  5. Oberstbräu

    Oberstbräu
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Tok litt tid før det ble noe aktivitet, men nå er den i gang:
    [​IMG]
    Lukter død og grønne apekatter.
     
    #5 Oberstbräu, 6 Jan 2017
    Sist redigert: 6 Jan 2017
    Ølbjørn liker dette.
  6. Oberstbräu

    Oberstbräu
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Fant denne hyllesten til pombesmaken:
    Kan bety at det ikke smaker som lys lager. Eller helt grusomt.
     
    Ølbjørn liker dette.
  7. Staro

    Staro
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Torshov, Oslo
    Blir spennende å følge dette prosjektet videre.
     
  8. FrankD

    FrankD
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

  9. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Kjører du den helt utildekket?
     
  10. Oberstbräu

    Oberstbräu
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Nei, har aluminiumsfolie over, unntatt når jeg tar bilder.
     
    cjohansen liker dette.
  11. Oberstbräu

    Oberstbräu
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Fra artikkelen på Wikipedia:
    Det er vel ikke usannsynlig at de finnes på norske epler.
     
    #11 Oberstbräu, 6 Jan 2017
    Sist redigert: 6 Jan 2017
  12. Oberstbräu

    Oberstbräu
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ser bra ut nå, og ikke snev av svovellukt.
    [​IMG]
     
  13. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Da brygges det "Grønn apekatt" i helga:p?
     
  14. Oberstbräu

    Oberstbräu
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Da har vi navn på ølet! :)
     
  15. Oberstbräu

    Oberstbräu
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bunnfelte fint:
    [​IMG]
    Har ca 9 liter Grønn apekatt til gjæring:
    [​IMG]
    Gjærer på PET-kar for å kunne se hvordan det arter seg. Skapet som starteren sto i stinker fremdeles svovel. Gjærer ikke i bebodd hus nå.

    Så var det å finne riktig gjæringstemperatur. Har svært lite å gå etter, men noe høyt er trolig bra for å få ut mest mulig av hydrogensulfiden. Siden pombe brukes i øst-Afrika, bør den tåle litt temperatur. Kl 9 i morges var det i følge Yr ca 30 grader i Juba, så da blir det gjæringstemperaturen.

    Det ble forresten et rent ekstraktbrygg med OG 1.050 og 26 IBU fra Goldings.
     
    #15 Oberstbräu, 8 Jan 2017
    Sist redigert: 8 Jan 2017
    Thomas D, Ølbjørn, Petter F og 3 andre liker dette.
  16. Oberstbräu

    Oberstbräu
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Stormgjæring i gang:
    [​IMG]
    Kanskje en kandidat for topphøsting? Men uansett ikke gjennom 45 mm tut på PET-flaske.
     
    Finn Berger liker dette.
  17. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Går ut fra at du driver utstrakt gjærlåssniffing her:). Hva lukter det nå?
     
  18. Oberstbräu

    Oberstbräu
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Grønn apekatt. Svovel og noko attåt.
     
  19. Oberstbräu

    Oberstbräu
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Stormgjæring ferdig:
    [​IMG]
    Burde egentlig måle SG, men venter litt med oksygeneksponering. Ikke kran på karet. Hadde vært hentig med et brewometer.
    Markant svoveleim i bryggeriet og mer død enn grønne apekatter når gjæringsskapet åpnes.
     
  20. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Herlig:). Men sånt blir jo borte, stort sett, om du bare venter med å flaske. Har sjøl en egen eim i heimen nå. Weissbier på wlp380. Her er det mye uvasket lederhosen.
     
    Holbzz, Ølbjørn og cjohansen liker dette.

Del denne siden