Second Runnings - Beregning av OG for vørter av skyllevann?

Skyllevann høres ikke noe godt ut på norsk. Men, det er vel den riktige betegnelsen på det man har igjen etter å ha mesket en maksimal mengde malt. Og sitter igjen med en vørter man ikke ønsker å tynne ut (fordi det skal bli en Barley Wine, Baltic Porter eller Imperial etellerannet). Maltsengen har nå en masse sukker som kan bli et godt øl, og om man skyller denne på vanlig måte - så får man skyllevannet.
Restvørter er vel en bedre betegnelse. ;)
Spørsmålet mitt er enkelt: fins det en metode som gjør at man kan regne seg fram til antall liter vann i forhold til ønsket OG på restvørteren?
Har selv gjort en beregning utifra artikkelen i BYO om Fullers' metoden, men jeg vet ikke helt.
Ble veldig omtrentlig.
Man kan selvsagt skylle til man når et akseptabelt sukkerinnhold før kok, men det blir mye pes --
humlemengden må beregnes 'i farten'.....

En enkel formel hadde vært bedre. :)
 
Vel, det er vel avhengig av oppsettet ditt, hvor godt utbytte du får. Du kan gjøre noen forsøk, og ta målinger, så kan du tilbakeregne det etterpå og lage en empirisk formel...

Hvis du dropper skylling i utgangspunktet, no sparge, så vil vørteren som er igjen i masken ha samme OG som i kjelen din før kok. Som en tommelfingerregel er det like mange liter vørter igjen i masken som kilo malt brukt.
 
Tilbake
Topp