1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Senke pH i vann?

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av Smart1, 11 Jul 2018.

 1. Smart1

  Smart1
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Leser at optimal pH i vann for hjemmebrygging er pH5,6 og at vanlig springvann holder minimum pH6,5 - det samme gjør kildevann som Olden og Imsdal.

  Er det noen her som bruker å senke pH-verdien på vannet, og evt. på hvilken måte? Sitronsyre?
   
 2. TorfinnS

  TorfinnS
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Båtsfjord
  PH synker når man tilsetter malt. Dersom man da trenger å senke pH brukes ofte acidulated malt eller melkesyre.
   
 3. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  pH i mesken bør ligge mellom 5,2 og 5,6. Det er en dårlig ide å senke pH i vannet før brygging. Det er ikke pH i vannet som er viktig, men vannets evne til å "gjøre motstand" mot senking av pH'en, eller bufferkapasiteten. Normalt har norsk vann liten bufferkapasitet, men har du hardt vann (vann med mye kalk), er den større, og du trenger å tilsette syre i en eller annen form for å komme ned på riktig pH når du brygger lyse øl. Mørke øl vil du da derimot kunne brygge uten problemer.

  Kalkholdig berggrunn er sjelden i Norge (Oslofeltet har en del). Ellers kan du likevel ha hardt vann om vannkilden er grunnvann. Overflatevann er bløtt.

  Bruk ikke sitronsyre, det setter smak. Mjølkesyre - acidulated malt/saurmalz/syrnet malt er malt som er syrnet med mjølkesyre - eller fosforsyre er de to typene syre som er aktuelle. Har du hardt vann vil du trenge såpass mye at du nok skal bruke fosforsyre, som er den mest smaksnøøytrale.

  Bruk av kalsiumholdige salter (kalsiumklorid eller kalsiumsulfat) vil også bidra til å senke pH. Det er aktuelt å bruke dersom du har kalsiumfattig vann - som er det normale i Norge. Disse har betydning for smaken på ølet, også.

  Bruk av syre og salter er ikke vanskelig - men ikke alltid nødvendig. De fleste brygger antakelig greit øl uten å bekymre seg om dette.
   
  Dan Skoglund liker dette.
 4. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  I begrensede mengder kan du faktisk bruke sitronsyre. Jeg sjekka litt grundigere. Men bare hvis du har bløtt vann. Det setter relativt fort smak. I ett tilfelle kan det være ønskelig: Hvis du brygger en NEIPA.
   

Del denne siden