"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Janea

Norbrygg-medlem
Trenger OG og FG for å finne BU:GU og opplevd bitterhet. Men det ser jo ikke veldig bittert ut det der. Er det flasker eller fat du smaker fra? Hvis fat, kan det være sedimenter fra humla som blir med over i glasset?
OG : 1.070 FG : 1.014

Jeg smaker fra flasker.
 

dojonieu

Norbrygg-medlem
Hei – jeg skal snart brygge en APA og tviller lit på valg av malt.
Hva tror dere er en bedre opsjon?

Opsjon A:
90% Pale Ale BestMalz
16% Vienna Malt
4% Extra Light Crystal 100 Crisp

Opsjon B:
45% Pale Ale BestMalz
45% Pilsen Malt BestMaltz
16% Vienna Malt
4% Extra Light Crystal 100 Crisp

I fjor fikk jeg en tipp at i norge American Pale Ale Malt er erstattet med 50/50 European Pale Ale og Pilsen Malt.

Hva tror dere? Takker for innspil.

Nics
 

Finn Berger

Moderator
Hei – jeg skal snart brygge en APA og tviller lit på valg av malt.
Hva tror dere er en bedre opsjon?

Opsjon A:
90% Pale Ale BestMalz
16% Vienna Malt
4% Extra Light Crystal 100 Crisp

Opsjon B:
45% Pale Ale BestMalz
45% Pilsen Malt BestMaltz
16% Vienna Malt
4% Extra Light Crystal 100 Crisp

I fjor fikk jeg en tipp at i norge American Pale Ale Malt er erstattet med 50/50 European Pale Ale og Pilsen Malt.

Hva tror dere? Takker for innspil.

Nics
Jeg gjør vel som det @loebrygg foreslår. Men det er jo egentlig et spørsmål om hva slags smak du vil ha. MO har mer av rista brød-karakter enn pale malt, og dessuten kan du jo styre gjennom å endre blandingsforholdet.
 

Dag Hovland

Norbrygg-medlem
Hei – jeg skal snart brygge en APA og tviller lit på valg av malt.
Hva tror dere er en bedre opsjon?

Opsjon A:
90% Pale Ale BestMalz
16% Vienna Malt
4% Extra Light Crystal 100 Crisp

Opsjon B:
45% Pale Ale BestMalz
45% Pilsen Malt BestMaltz
16% Vienna Malt
4% Extra Light Crystal 100 Crisp

I fjor fikk jeg en tipp at i norge American Pale Ale Malt er erstattet med 50/50 European Pale Ale og Pilsen Malt.

Hva tror dere? Takker for innspil.

Nics
Hva er hensikten med denne erstatningen? Er det å få nøyaktig samme farge på ølen som du ville fått med en lysere amerikansk pale malt? Eller tenker du at det er smaksforskjeller her du vil finne ut av? De andre rådene om MO, som er veldig godt, går jo i en litt annen retning. Hvis du virkelig vil kjøre norsk, kan du jo evt. prøve "Hopshiner Pale" bra Bonsak gårdsmalteri, som skal være 4 EBC. Har ikke prøvd den, men har prøvd noen andre derfra som funket bra.

Hvis dette er din første APA, ville jeg anbefalt å holde malt-delen enkel. Da kan du kanskje lære mer om hva du liker best. Og forskjellen på smak mellom opsjon A og opsjon B kommer ikke til å være stor.
 

john petter

Fylkesstyre
Hei – jeg skal snart brygge en APA og tviller lit på valg av malt.
Hva tror dere er en bedre opsjon?

Opsjon A:
90% Pale Ale BestMalz
16% Vienna Malt
4% Extra Light Crystal 100 Crisp

Opsjon B:
45% Pale Ale BestMalz
45% Pilsen Malt BestMaltz
16% Vienna Malt
4% Extra Light Crystal 100 Crisp

I fjor fikk jeg en tipp at i norge American Pale Ale Malt er erstattet med 50/50 European Pale Ale og Pilsen Malt.

Hva tror dere? Takker for innspil.

Nics
Hvorfor beregner du 110%?
Tror ikke jeg ville hatt så mye annen malt i amerikansk pale ale
 

Finn Berger

Moderator
JP, det var en test :cool:
Det er 80% / 2x40%.
Bruker du kun Pilsner + Crisp MO, som Finn og Loebrygg gjør?
Nics.
Jeg mente ikke å si at jeg bruker bare de to, sjøl om det funker fint. Jeg har i og for seg ingen fast oppskrift på APA, som det begynner å bli ei stund sida jeg har brygga nå. Men jeg synes det er en grei løsning å bruke ei blanding av MO og pils som base. Jeg veit ikke om jeg ville brukt noe krystallmalt; i så fall bare en mindre mengde omkring 30 EBC. Antakelig ville jeg heller brukt en del Simpsons Imperial 45 EBC, som er et lyst røsta malt (biscuit-type) som faktisk kan brukes som basemalt fordi det har enzymene i behold.

Mulighetene er mange. Du kan for den sakens skyld bruke 100% pale malt. Som @Dag Hovland skriver over her, så er ikke forskjellene så store. Prøv å forestille deg hvordan ølet ditt skal være; farge, lukt og smak. Og så gjør du noen valg basert på det. Øltypen gir rom for ganske store variasjoner. Kanskje det viktigste er å vite om du vil ha et merkbart innslag av krystallmalt eller ikke. De 4 prosentene du har der, er nok til at du vil merke det, uten at det blir veldig framtredende.
 

Joacim

Norbrygg-medlem
Hei!

Har tuklet litt med denne oppskriften:
Pale malt 62,5%
Flaket hvete 12,5%
Flaket havre 12,5%
Biscuit 7,5%
Roasted barley 5%
60 min á 67grader

Fuggle 30 gr 60 min
Fuggle 25 gr 15 min
200 gr kakao nibs 10 dager
50 gr appelsinskall 5 min


OG 1.075
FG 1.019

Er ute etter en stout med god fylde. Usikker på å ha appelsinskall i, er tenkt å ha opp mot jul. Alternativt kjøre en "ren" chocolate stout med mindre basemalt og noe chocolate malt.

Tanker om denne? :)
 

loebrygg

Norbrygg-medlem
Begynner å bli på tide å prøve seg på en Czech Pils
Ser dette greit ut for en 18 liters batch?
Tenkte å gjære med White Labs - Czech Budejovice Lager Yeast WLP802

Screenshot 2021-09-02 at 14.54.40.png
 
Sist redigert:

Finn Berger

Moderator
Schwarzbier. Spekulerer litt på gristen. Relativ enkel med munich, pils og carafa. Vil feks litt caramunich og sjokomalt bli helt feil? Eller vil det gi et lite dytt mot mer fylde?
Det kommer vel an på hva slags schwarzbier du vl ha, Køstritzer, eller den mer "gammaldagse", som har mer fylde. Den er på vei over mot mørk tsjekkisk lager - og jeg liker den mye bedre. Men det kommer an på hva du liker:).
 

Pål Heide Kielland

Norbrygg-medlem
Det kommer vel an på hva slags schwarzbier du vl ha, Køstritzer, eller den mer "gammaldagse", som har mer fylde. Den er på vei over mot mørk tsjekkisk lager - og jeg liker den mye bedre. Men det kommer an på hva du liker:).
Sist jeg brygget scwarzbier gikk jeg for en enklere køstritzer-variant. Kanskje en mørk tsjekker hadde vært spennende å prøve ut. Legge til karamell og humletilsetting etter 30 og 15 min feks.
 

Finn Berger

Moderator
Sist jeg brygget scwarzbier gikk jeg for en enklere køstritzer-variant. Kanskje en mørk tsjekker hadde vært spennende å prøve ut. Legge til karamell og humletilsetting etter 30 og 15 min feks.
De er egentlig to ganske ulike øl disse to variantene av scwarzbier. Og jeg mener ikke å si at den ene er bedre enn den andre:). Men til vinterbruk passer kanskje den fyldige bedre? Den er f.eks. slett ikke noe dårlig alternativ som juleøl, synes jeg.
 

espie

Norbrygg-medlem
Driver og eksperimenterer med litt spenstigere maltbase til lagerene mine med litt varierende hell. Har nettopp karbonert ferdig batch med følgende oppskrift:
1634278076277.png

Det som overrasker meg her er hvor "tørr" og lite oppfattet sødme jeg har fått. Den smaker OK, men syns det ble litt dårlig balansert. Når jeg leser om maltene står det f.eks. "karamell" om CaraMunich I . Men syns det blir for mye brød / ristet brød personlig. Noen som har noen tips?

EDIT: Den gjæret ut til 1.009, hadde en lagergjær med mindre attenuering ha hjulpet?
 
Sist redigert:

Finn Berger

Moderator
Driver og eksperimenterer med litt spenstigere maltbase til lagerene mine med litt varierende hell. Har nettopp karbonert ferdig batch med følgende oppskrift:
Vis vedlegget 53965

Det som overrasker meg her er hvor "tørr" og lite oppfattet sødme jeg har fått. Den smaker OK, men syns det ble litt dårlig balansert. Når jeg leser om maltene står det f.eks. "karamell" om CaraMunich I . Men syns det blir for mye brød / ristet brød personlig. Noen som har noen tips?

EDIT: Den gjæret ut til 1.009, hadde en lagergjær med mindre attenuering ha hjulpet?
Under 50% pilsnermalt gir nok ingen pils:). Jeg bruker gjerne litt lysere karamellmalt, 30-35 EBC. Munich I synes jeg blir drøyt. Men løsningen for deg er nok først og fremst å kutte ned på münchenermaltet og wiener'n, og øke andelen pilsnermalt. Det du har der kan se ut som en slags Wienerøl, uten helt å være det, heller.
 

espie

Norbrygg-medlem
Under 50% pilsnermalt gir nok ingen pils:). Jeg bruker gjerne litt lysere karamellmalt, 30-35 EBC. Munich I synes jeg blir drøyt. Men løsningen for deg er nok først og fremst å kutte ned på münchenermaltet og wiener'n, og øke andelen pilsnermalt. Det du har der kan se ut som en slags Wienerøl, uten helt å være det, heller.

Glemte å nevne at jeg her har gått for 02C - Märzen i utgangspunktet og ikke nødvendigvis vanlig pils. Eneste målbare parameteret jeg er utenfor er at FG burde vært >= 1.012. Her ville jeg jo gjerne ha mer karamell (type søt karamell) som nevnt i typedefinisjonen

1634280055886.png
Kan jo hende at jeg er typeforvirret her også i forhold til hva de forskjellige typene skal gi av smaksopplevelser :)

Men skal se på det du sier om lysere karamellmalt. Hvor mange % tenker du for at det skal gi mer merkbar sødme?
 

Holmentoppen

Norbrygg-medlem
Driver og eksperimenterer med litt spenstigere maltbase til lagerene mine med litt varierende hell. Har nettopp karbonert ferdig batch med følgende oppskrift:
Vis vedlegget 53965

Det som overrasker meg her er hvor "tørr" og lite oppfattet sødme jeg har fått. Den smaker OK, men syns det ble litt dårlig balansert. Når jeg leser om maltene står det f.eks. "karamell" om CaraMunich I . Men syns det blir for mye brød / ristet brød personlig. Noen som har noen tips?

EDIT: Den gjæret ut til 1.009, hadde en lagergjær med mindre attenuering ha hjulpet?
Med både munich, melanodin og karamellmalt i gristen blir det en nok en del brødkorpe. Ville trodd du også kunne forventet et ganske rundt og halvtørt preg. Fikk du virkelig nesten 83 % utgjæring med denne maltbasen og 68 grader i mesken?
 

espie

Norbrygg-medlem
Med både munich, melanodin og karamellmalt i gristen blir det en nok en del brødkorpe. Ville trodd du også kunne forventet et ganske rundt og halvtørt preg. Fikk du virkelig nesten 83 % utgjæring med denne maltbasen og 68 grader i mesken?
Ja ser sånn ut mtp. utgjæring gitt følgende usikkerheter:
  • Målefeil, men antar maks 0.002 feil her via Hydrometer
  • At alt malt ble målt opp slik som spesifisert - jeg har ikke eget maltlager så bestiller alltid ferdig knust etter oppskrift på Brewshop - vet jo ikke hvor nøyaktig det er etter oppskrift
 
Topp