"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Poenget er vel å bruke opp humle. Jeg syntes Saaz gir et spennende preg i IPA, selv om den kanskje ofte drukner litt
Kanskje flytte litt av humla til 5 -10 min kok. Kun WP/hop stand og tørrhumle syntes jeg kan mangle litt kompleksitet
 
Dere må gjerne komme med konkrete forslag, jeg har lite å bidra med selv...
Jeg tror jeg ville flyttet mittelfruh til 30 minutter. Den vil nok komme mer til sin rett der, såfremt den vil merkes med alle de andre humlene. Som @loebrygg sier så ville jeg hatt i noe av humla på slutten av koken. Halvparten av Southern passion og simcoe ville jeg hatt i 5 minutter før kokeslutt. Eller kanskje et bedre alternativ hele amarillo og saaz-tilsettingen med 5-10 minutter igjen av koken og hele southern passion/simcoe på 0 minutter som du har nå.
 
Skal brygge en Singlehop CTZ denne uka, og tenkte å bruke opp litt snacks fra kjøleskapet. Trodde jeg hadde to poser med us05, men det var visst en med us05 og en med s04. Tenkte å fyre en blanding av de to. Noen som har testet? :) eller noen som mener noe?
 
Skal brygge en Singlehop CTZ denne uka, og tenkte å bruke opp litt snacks fra kjøleskapet. Trodde jeg hadde to poser med us05, men det var visst en med us05 og en med s04. Tenkte å fyre en blanding av de to. Noen som har testet? :) eller noen som mener noe?
Har ikke testa, men ser ikke noen grunn til at det ikke skal gå helt utmerket.
 
1645018619913.png
Skal prøve meg på ein variant av West Coast Amber-alen som er i 'greatest hits'-underforumet her på Norbrygg. Har brygga denne med Simcoe/Centennial/Cascade-kombo tidlegare og det vart veldig godt, men har lyst til å prøve litt andre humletyper. Leser om Loral-humla og tenkte kanskje denne kunne vere noko å prøve.

Usikker om det er best å berre bruke denne eller kombinere den med ein annan humletype? Setter pris på innspel.

Tar gjerne imot forslag til humlekombinasjon som ikkje inkluderer Loral. Er ute etter ein noko avbalansert amber ale, ikkje så sterkt humlekarakter som i ein IPA.
 
Det er en knall oppskrift, men personlig er jeg litt skeptisk til om Loral vil funke så bra i denne

Forutenom de du nevner er det jo klassisk C-humler som funker godt i slike øl
Amarillo og Chinook kan også være verd å prøve
 
Skal brygge en Imperial Stout som jeg tenker lagre 1/2-1år på eikefat, (tapper den over på stål når den har passe med vanillin- og tresmak). Tenker å lagre den minst 2 år. Svær grist, noe går oppi av rester, (feks light chocolate malt), men den er også slik fordi jeg ønsker både kjeks, røst, og brent - hele spekteret. Håpet er en kompleks og rund stout. Derfor også råfrukten/rug. Gjorde noe av det samme med Birger-stouten i år, og var ganske fornøyd med denne.
Er hjertelig åpen for forslag om kommentarer til forbedringer. Særlig lurer jeg på om 70 IBU vil holde når den skal lagres såpass lenge. Jeg er ute etter en smooth stout, derfor er jeg forsiktig med den mørkeste malten. Skal ha oppi Black malten på slutten av mesken, (10 min), vurderer det samme for Roasted Barley, (men jeg _tror_ den bør være med hele veien - den skal jo da heller ikke gi så mye besk/bitterhet). Bør kanskje også dra den opp til 200g? Vil jo gjerne ha ett tydelig kaffepreg.
Ekstrapoeng til de som tar (de to) referansene i tittelen :p

Old Archie

Imperial Stout
8.1% / 22.6 °P

60% efficiency
Batch Volume: 22 L
Boil Time: 60 min
Mash Water: 32.21 L
Sparge Water: 5.44 L
Total Water: 37.65 L
Boil Volume: 29.54 L
Pre-Boil Gravity: 1.083
Original Gravity: 1.095
Final Gravity (Adv): 1.033
IBU (Tinseth): 70
BU/GU: 0.74
Color: 106 EBC

Mash

Strike Temp — 73.8 °C
Mash — 67 °C45 min
Mash out — 73 °C45 min

Malts (11.62 kg)

8 kg (68.9%) — Muntons Maris Otter Malt — Grain — 5.9 EBC
500 g (4.3%) — Castle Malting Chateau Rye — Grain — 6.9 EBC
500 g (4.3%) — Homemade Roasted oats — Grain — 10 EBC
500 g (4.3%) — Stangeland Mølle Wheat Flaked — Grain — 3.2 EBC
400 g (3.4%) — Castle Malting Chateau Special B — Grain — 300 EBC
300 g (2.6%) — BestMalz Caramel Aromatic — Grain — 50 EBC
300 g (2.6%) — Weyermann Caramunich III — Grain — 150 EBC
300 g (2.6%) — Crisp Chocolate Malt — Grain — 1000 EBC
300 g (2.6%) — Briess Victory Malt (biscuit) — Grain — 73.5 EBC
200 g (1.7%) — Weyermann Carafa Special II — Grain — 1150 EBC
120 g (1%) — Warminster Low Coloured Chocolate (Pale) — Grain — 415 EBC
100 g (0.9%) — BestMalz Black Malt — Grain — 1200 EBC
100 g (0.9%) — Crisp Roasted Barley — Grain — 1370 EBC

Hops (160 g)

38 g (40 IBU) — Admiral 12.7% — First Wort
22 g (9 IBU) — Challenger 5.1% — First Wort
100 g (21 IBU) — Fuggle 3.4% — Boil — 30 min

Yeast

800 billion cells — Lallemand (LalBrew) Nottingham Yeast 75%

Fermentation

SS Brew Bucket 26l
Ferment — 18 °C7 days
Diacetyl rest — 22 °C3 days
Cold crash — 3 °C1 day
Oak — 10-16 °C — 180-360 days

Water Profile

Ca2+: 67
Cl-: 71
SO42-: 45
HCO3-: 43

Add black malt at the last 10 min of mashing
 
Skal brygge en Imperial Stout som jeg tenker lagre 1/2-1år på eikefat, (tapper den over på stål når den har passe med vanillin- og tresmak). Tenker å lagre den minst 2 år. Svær grist, noe går oppi av rester, (feks light chocolate malt), men den er også slik fordi jeg ønsker både kjeks, røst, og brent - hele spekteret. Håpet er en kompleks og rund stout. Derfor også råfrukten/rug. Gjorde noe av det samme med Birger-stouten i år, og var ganske fornøyd med denne.
Er hjertelig åpen for forslag om kommentarer til forbedringer. Særlig lurer jeg på om 70 IBU vil holde når den skal lagres såpass lenge. Jeg er ute etter en smooth stout, derfor er jeg forsiktig med den mørkeste malten. Skal ha oppi Black malten på slutten av mesken, (10 min), vurderer det samme for Roasted Barley, (men jeg _tror_ den bør være med hele veien - den skal jo da heller ikke gi så mye besk/bitterhet). Bør kanskje også dra den opp til 200g? Vil jo gjerne ha ett tydelig kaffepreg.
Ekstrapoeng til de som tar (de to) referansene i tittelen :p

Old Archie

Imperial Stout
8.1% / 22.6 °P

60% efficiency
Batch Volume: 22 L
Boil Time: 60 min
Mash Water: 32.21 L
Sparge Water: 5.44 L
Total Water: 37.65 L
Boil Volume: 29.54 L
Pre-Boil Gravity: 1.083
Original Gravity: 1.095
Final Gravity (Adv): 1.033
IBU (Tinseth): 70
BU/GU: 0.74
Color: 106 EBC

Mash

Strike Temp — 73.8 °C
Mash — 67 °C45 min
Mash out — 73 °C45 min

Malts (11.62 kg)

8 kg (68.9%) — Muntons Maris Otter Malt — Grain — 5.9 EBC
500 g (4.3%) — Castle Malting Chateau Rye — Grain — 6.9 EBC
500 g (4.3%) — Homemade Roasted oats — Grain — 10 EBC
500 g (4.3%) — Stangeland Mølle Wheat Flaked — Grain — 3.2 EBC
400 g (3.4%) — Castle Malting Chateau Special B — Grain — 300 EBC
300 g (2.6%) — BestMalz Caramel Aromatic — Grain — 50 EBC
300 g (2.6%) — Weyermann Caramunich III — Grain — 150 EBC
300 g (2.6%) — Crisp Chocolate Malt — Grain — 1000 EBC
300 g (2.6%) — Briess Victory Malt (biscuit) — Grain — 73.5 EBC
200 g (1.7%) — Weyermann Carafa Special II — Grain — 1150 EBC
120 g (1%) — Warminster Low Coloured Chocolate (Pale) — Grain — 415 EBC
100 g (0.9%) — BestMalz Black Malt — Grain — 1200 EBC
100 g (0.9%) — Crisp Roasted Barley — Grain — 1370 EBC

Hops (160 g)

38 g (40 IBU) — Admiral 12.7% — First Wort
22 g (9 IBU) — Challenger 5.1% — First Wort
100 g (21 IBU) — Fuggle 3.4% — Boil — 30 min

Yeast

800 billion cells — Lallemand (LalBrew) Nottingham Yeast 75%

Fermentation

SS Brew Bucket 26l
Ferment — 18 °C7 days
Diacetyl rest — 22 °C3 days
Cold crash — 3 °C1 day
Oak — 10-16 °C — 180-360 days

Water Profile

Ca2+: 67
Cl-: 71
SO42-: 45
HCO3-: 43

Add black malt at the last 10 min of mashing
Eikesmaken taper seg under lagring, så du har potensielt en utfordring der.
 
Eikesmaken taper seg under lagring, så du har potensielt en utfordring der.
Ah, var jeg ikke klar over. Nyttig å vite. Taper den seg jevnt, (dempes), slik at jeg kan «dra på» med lagringstiden? Eller er det kun deler av smaksprofilen som dempes? Vet du i så fall hvilke(n)?
 
Ah, var jeg ikke klar over. Nyttig å vite. Taper den seg jevnt, (dempes), slik at jeg kan «dra på» med lagringstiden? Eller er det kun deler av smaksprofilen som dempes? Vet du i så fall hvilke(n)?
Det veit jeg ikke. Kan godt hende du kan lagre den til den er over-eika og treffe perfekt når den skal serveres.
 

Vienna lager/fatøl​


Method: All GrainStyle: Vienna LagerBoil Time: 60 minBatch Size: 50 liters (fermentor volume)Pre Boil Size: 55 litersPost Boil Size: 50 litersPre Boil Gravity: 1.046 (recipe based estimate)Efficiency: 75% (brew house)/Calories: 155 calories (Per 330ml)Carbs: 13.6 g (Per 330ml)

Original Gravity:
1.051
Final Gravity:
1.009
ABV (standard):
5.5%
IBU (tinseth):
23.8
EBC (ebcmorey):
19.4

Fermentables

11.08 kg / $ 0.00
AmountFermentableCostPPGEBCBill %
6 kgGerman - Vienna379.1854.1%
3 kgGerman - Pilsner382.7727.1%
2 kgMunich - Light 10L3325.1918%
84 gGerman - Carafa III321426.180.8%
Hops

57 g / $ 0.00
AmountVarietyCostTypeAAUseTimeIBUBill %
22 gGalenaPellet13Boil at 99 °C60 min15.0438.6%
15 gGalenaPellet13Boil at 99 °C30 min7.8826.3%
10 gTettnangerPellet4.5Boil at 99 °C10 min0.8617.5%
10 gTettnangerPellet4.5Boil at 99 °C0 min17.5%

Other Ingredients
AmountNameCostTypeUseTime
1 eachWhirlflocFiningBoil10 min.
1 tspYeast NutrientOtherBoil10 min.
Yeast
Fermentis - Saflager - German Lager Yeast W-34/70
Amount:3 EachCost:
Attenuation (avg):83%Flocculation:High
Optimum Temp:9 - 22 °CStarter:No
Fermentation Temp:-Pitch Rate:0.35 (M cells / ml / ° P) 221 B cells required

Ser dette greit ut?
Vienna lager/fatøl. Kanskje ikke 100% typeriktig, men satser på det blir godt.

Spesielt humlen er tatt litt på feelingen. Hva tror folk om dette`? Er humletyper, mengder og tidspunkter greit?
 

Vienna lager/fatøl​


Method: All GrainStyle: Vienna LagerBoil Time: 60 minBatch Size: 50 liters (fermentor volume)Pre Boil Size: 55 litersPost Boil Size: 50 litersPre Boil Gravity: 1.046 (recipe based estimate)Efficiency: 75% (brew house)/Calories: 155 calories (Per 330ml)Carbs: 13.6 g (Per 330ml)

Original Gravity:
1.051
Final Gravity:
1.009
ABV (standard):
5.5%
IBU (tinseth):
23.8
EBC (ebcmorey):
19.4

Fermentables

AmountFermentableCostPPGEBCBill %
11.08 kg / $ 0.00
6 kgGerman - Vienna379.1854.1%
3 kgGerman - Pilsner382.7727.1%
2 kgMunich - Light 10L3325.1918%
84 gGerman - Carafa III321426.180.8%
Hops

AmountVarietyCostTypeAAUseTimeIBUBill %
57 g / $ 0.00
22 gGalenaPellet13Boil at 99 °C60 min15.0438.6%
15 gGalenaPellet13Boil at 99 °C30 min7.8826.3%
10 gTettnangerPellet4.5Boil at 99 °C10 min0.8617.5%
10 gTettnangerPellet4.5Boil at 99 °C0 min17.5%

Other Ingredients
AmountNameCostTypeUseTime
1 eachWhirlflocFiningBoil10 min.
1 tspYeast NutrientOtherBoil10 min.
Yeast
Fermentis - Saflager - German Lager Yeast W-34/70
Amount:3 EachCost:
Attenuation (avg):83%Flocculation:High
Optimum Temp:9 - 22 °CStarter:No
Fermentation Temp:-Pitch Rate:0.35 (M cells / ml / ° P) 221 B cells required

Ser dette greit ut?
Vienna lager/fatøl. Kanskje ikke 100% typeriktig, men satser på det blir godt.

Spesielt humlen er tatt litt på feelingen. Hva tror folk om dette`? Er humletyper, mengder og tidspunkter greit?
Blir sikkert godt drikkende det der! Hvis jeg får komme med ett forslag ville jeg byttet ut 30min humlen med en humle med mye mer av oljen humulene. Tror ikke Galena vil gi mye smak @30 utover bitterhet.
 
Her kommer nok en oppskrift fra en uerfaren hjemmebrygger. Tatt meg litt vann over hodet mtp at jeg kun har brygget 3 øl før. Men jeg leser og leser, og tror jeg har klart å komponere en oppskrift.

Nelson sauvin/citra/melon huel APA
Ønsker en lett og smakfull APA med frisk og fruktig lukt og smak. Uten for mye tyngde. Noe som kan tørstedrikkes i sola, men fortsatt ikke smaker "vann".

https://www.brewersfriend.com/homeb...on-sauvin-citra-melon-huell-apa-ala-lauritzen Om noen vil bruke oppskriften.

Method: All Grain
Style: American Pale Ale
Boil Time: 60 min
Batch Size: 55 liters (fermentor volume)
Pre Boil Size: 60 liters
Post Boil Size: 55 liters
Pre Boil Gravity: 1.045 (recipe based estimate)
Efficiency: 75% (brew house)
Calories: 148 calories (Per 330ml)
Carbs: 12.6 g (Per 330ml)
Created Saturday March 26th 2022

Original Gravity:
1.049
Final Gravity:
1.008
ABV (standard):
5.3%
IBU (tinseth):
34.8
EBC (ebcmorey):
12.6

Fermentables


11,500 g / $ 0.00
AmountFermentableCostPPGEBCBill %
7.30 kgUnited Kingdom - Maris Otter Pale388.5163.5%
3 kgAmerican - Pale Ale377.8426.1%
400 gAmerican - Carapils (Dextrine Malt) (fylde og smak)333.313.5%
400 gFlaked Barley (skumfasthet)324.373.5%
400 gFinland - Crystal Malt 100 (farge)3599.913.5%

Hops


205 g / $ 0.00
AmountVarietyCostTypeAAUseTimeIBUBill %
35 gCitra (11 AA)Pellet11Boil at 100 °C60 min18.6317.1%
20 gCitra (11 AA)Pellet11Boil at 100 °C15 min5.289.8%
20 gHuell Melon (7.2 AA)Pellet7.2Boil at 100 °C15 min3.469.8%
20 gNelson Sauvin (12.5 AA)Pellet12.5Boil at 100 °C15 min69.8%
15 gCitra (11 AA)Pellet11Boil at 100 °C5 min1.597.3%
15 gNelson Sauvin (12.5 AA)Pellet12.5Boil at 100 °C5 min1.817.3%
20 gCitra (11 AA)Pellet11Boil at 100 °C0 min9.8%
20 gHuell Melon (7.2 AA)Pellet7.2Boil at 100 °C0 min9.8%
40 gNelson Sauvin (12.5 AA)Pellet12.5Boil at 100 °C0 min19.5%


AmountNameCostTypeUseTime
1 tspYeast NutrientOtherBoil10 min.
1 eachWhirlflocFiningBoil10 min.

Yeast
Fermentis - Safale - American Ale Yeast US-05
Amount:3 EachCost:
Attenuation (avg):81%Flocculation:Medium
Optimum Temp:12 - 25 °CStarter:No
Fermentation Temp:18Pitch Rate:0.35 (M cells / ml / ° P) 234 B cells required

Hva tenker folk om malten, humla og gjæren? Noen tanker om hvordan denne ølen vil bli?
For mye maltpreg`?
For mye humlepreg?
For lav FG?
For høy EBC?

Alle innspill varmt velkommne!
 
Tilbake
Topp