Finn Berger
Moderator
Carapils gjør ingen skade, men bidrar heller ikke med det du ønsker. Jeg mener det er relativt grundig dokumentert nå at det er et malt vi kan glemme. Bytt det ut med hvetemalt, det kan kanskje ha litt virkning. Flaka bygg hadde jeg også droppa - men igjen, det skader ikke, heller. Mitt tips for skumfasthet og god munnfølelse er tre kvarter på 72 grader. Mesk inn på 64 og hold den der en times tid, og gå så opp til 72. Du trenger ikke et ekstra utmesksteg etter steget på 72.Her kommer nok en oppskrift fra en uerfaren hjemmebrygger. Tatt meg litt vann over hodet mtp at jeg kun har brygget 3 øl før. Men jeg leser og leser, og tror jeg har klart å komponere en oppskrift.
Nelson sauvin/citra/melon huel APA
Ønsker en lett og smakfull APA med frisk og fruktig lukt og smak. Uten for mye tyngde. Noe som kan tørstedrikkes i sola, men fortsatt ikke smaker "vann".
https://www.brewersfriend.com/homeb...on-sauvin-citra-melon-huell-apa-ala-lauritzen Om noen vil bruke oppskriften.
Method: All Grain
Style: American Pale Ale
Boil Time: 60 min
Batch Size: 55 liters (fermentor volume)
Pre Boil Size: 60 liters
Post Boil Size: 55 liters
Pre Boil Gravity: 1.045 (recipe based estimate)
Efficiency: 75% (brew house)
Calories: 148 calories (Per 330ml)
Carbs: 12.6 g (Per 330ml)
Created Saturday March 26th 2022
Original Gravity:
1.049
Final Gravity:
1.008
ABV (standard):
5.3%
IBU (tinseth):
34.8
EBC (ebcmorey):
12.6
Fermentables
11,500 g / $ 0.00 Amount Fermentable Cost PPG EBC Bill % 7.30 kg United Kingdom - Maris Otter Pale 38 8.51 63.5% 3 kg American - Pale Ale 37 7.84 26.1% 400 g American - Carapils (Dextrine Malt) (fylde og smak) 33 3.31 3.5% 400 g Flaked Barley (skumfasthet) 32 4.37 3.5% 400 g Finland - Crystal Malt 100 (farge) 35 99.91 3.5%
Hops
205 g / $ 0.00 Amount Variety Cost Type AA Use Time IBU Bill % 35 g Citra (11 AA) Pellet 11 Boil at 100 °C 60 min 18.63 17.1% 20 g Citra (11 AA) Pellet 11 Boil at 100 °C 15 min 5.28 9.8% 20 g Huell Melon (7.2 AA) Pellet 7.2 Boil at 100 °C 15 min 3.46 9.8% 20 g Nelson Sauvin (12.5 AA) Pellet 12.5 Boil at 100 °C 15 min 6 9.8% 15 g Citra (11 AA) Pellet 11 Boil at 100 °C 5 min 1.59 7.3% 15 g Nelson Sauvin (12.5 AA) Pellet 12.5 Boil at 100 °C 5 min 1.81 7.3% 20 g Citra (11 AA) Pellet 11 Boil at 100 °C 0 min 9.8% 20 g Huell Melon (7.2 AA) Pellet 7.2 Boil at 100 °C 0 min 9.8% 40 g Nelson Sauvin (12.5 AA) Pellet 12.5 Boil at 100 °C 0 min 19.5%
Amount Name Cost Type Use Time 1 tsp Yeast Nutrient Other Boil 10 min. 1 each Whirlfloc Fining Boil 10 min.
Yeast
Fermentis - Safale - American Ale Yeast US-05
Amount: 3 Each Cost: Attenuation (avg): 81% Flocculation: Medium Optimum Temp: 12 - 25 °C Starter: No Fermentation Temp: 18 Pitch Rate: 0.35 (M cells / ml / ° P) 234 B cells required
Hva tenker folk om malten, humla og gjæren? Noen tanker om hvordan denne ølen vil bli?
For mye maltpreg`?
For mye humlepreg?
For lav FG?
For høy EBC?
Alle innspill varmt velkommne!
Amerikansk pale malt? Får du tak i det her? Jeg ville kanskje brukt pilsnermalt i stedet.
Jeg veit jo ikke hva slags vann du har, men om du har vanlig norsk bløtt vann (skummer det godt i oppvaskkummen med et par dråper Zalo?), så trenger du litt syre for å få ned pH'en. 2-3 prosent syremalt (acidulated malt) bør gjøre jobben.
Humla er vesentlig her. Jeg ville samla all Citra'en (bortsett fra den du har som bitterhumle) og hevet den oppi litt før kokeslutt (@ 2). De to andre ville jeg hatt oppi i WP. Stopp kjølinga ved 80-82 grader i 15-20 minutter (rør litt med jevne mellomrom). (Jeg har ingen erfaring med de to, så om andre som kjenner dem godt har andre råd, ville jeg hørt på dem.) Gjør du på denne måten, må du justere mengden bitterhumle litt opp.
Poenget med å gjøre sånn, er å ta vare på flyktige aromaoljer. De mest flyktige er stort sett borte etter et kvarters koking. Samtidig er litt koking av Citra en god ide, har jeg funnet ut. Og den er rik på oljer som tåler varme litt bedre.
Du har ikke veldig mye humle til såpass stort brygg, så du kan godt øke mengden om du vil ha skikkelig effekt.
Hvis du har 60 liter til kok, får du ikke 55 liter til gjæring - med mindre du hiver alt oppi gjæringskaret, da. (Et evig diskusjonstema, det der. Jeg mener det er en dårlig ide å gjøre det, så jeg stopper tappinga i det det begynner å komme grums.)