"Ser oppskriften min grei ut?" -Spør her.

Finn Berger

Moderator
Tenkte å fylle tre 20-litere, men kan vel redusere batch størrelsen litt for å gjøre alt mye enklere. Gå for 2x 20L og 1x 12L kanskje. Går en del ekstra tid ved å makse kapasiteten. Forrige erfaring med Verdant ble og relativt "eksplosiv" så kanskje det er lurt å ikke fylle helt opp til gjæring igjen...
Kanskje jeg var litt kjapp. Mosaic er jo en datter av Simcoe (og Nugget), og har en oljeprofil som ser nokså lik ut som Simcoes:

Nå sier vel ikke de profilene der alt om ei humle, men noe kan en nok lese ut av dem.
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Det var det jeg og fant ut (teoretisk), men hvordan det vil bli i praksis er upløyd mark for meg. Har lite erfaring med Mosaic foreløpig.
Jeg syns ikke de er i nærheten av hverandre, Simcoe er passe dank, toner av jord og grapefrukt. Mosaic er frisk, syrlig og med en helt distinkt smak jeg ikke helt vet hva jeg skal sammenligne med. Forøvrig er jeg såpass glad i Mosaic at jeg opptil flere ganger har gjort APA'en min med kun den :)
 

Cascade

Norbrygg-medlem
Har manglet Simcoe selv og hatt Mosaic da leste jeg disse brukererfaringene på annet forum:

John Mallet of Bell's Brewery described Hopslam (dry hopped with Simcoe) as a beer that "smells like your cat ate your weed and pissed in the Christmas tree".

Simcoe isn't my thing. To me, a lot of Simco comes across like cat piss. A little Simco can be quite refreshing.

Mosaic isn't bad. I like it better than Simco.

Mosaic is closer to Citra than Simcoe. It tastes most like a mix of citrus, berries, and stone fruit. It has a more mellow flavor than Citra, but still just as flavorful.
 

Mc.

Norbrygg-medlem
Hvilken brown er det du har da. Jeg har brukt TF. Ser produsentene varierer fra 125 (Crisp) til 175-200 (TF) til 400 EBC (Simpsons).
Fikk litt dårlig utgjæring med s-04 på porteren. Fra 1060 til 1020 synes jeg er i minste laget.
Mesket på 67 grader og gjæret på 20 grader.
Det blir en utgjæring på 67 %.
Noen som har opplevd det samme?
Brukte 2 pk. dehydrert og gjæringen kom fort igang.
Merket selvfølgelig ikke at jeg hadde dårlig utgjæring før jeg hadde overført til fat.
Slengte oppi 10 munton drops og satte fatet på 23 grader i håp om at gjæra skal komme igang og dra fg lenger ned.
Har liten tro på at det virker, men er vel verdt et forsøk. Ølet skal jo karboneres uansett.
 

Steinar Huneide

Norbrygg-medlem
Fikk litt dårlig utgjæring med s-04 på porteren. Fra 1060 til 1020 synes jeg er i minste laget.
Har stort sett gode resultater. Strør gjæra over skummet etter tapping og lar stå. Ingen ekstra O2 eller noe gjærnæring. De tre siste med denne har hatt 78-83% utgjæring. En ESB, Porter med 12% brown og røstet rug, og en klone av Rødskjegg.
 
Sist redigert:
04 virker som, etter egne erfaringer kombiner med det jeg har lest, at kan være en chugger eller en som bailer tidlig. Lurer på om den er veldig kresen på hva slags sukkerarter den har å jobbe med? Uansett er det stort sprik med hva folk melder inn av utgjæring.
 

Mc.

Norbrygg-medlem
Merkelige greier.
2 pk. med OG 1060 og 24 liter til gjæring skulle være nok. Mulig jeg skulle kjørt opp temperaturen mer ?
 

Mc.

Norbrygg-medlem
10 drops? Hva var poenget med det, ville heller hivd oppi no spennende sukker
Vis vedlegget 60513
Det var vel mer for å kanskje få i gang gjæringen på en litt høyere temperatur og krysse fingrene for at den kan dra fg litt ned.
10 drops er ikke nok for å karbonere nei.
Hydrometeret er vel rett.
Kjøpt på brewshop til en ikke billig penge.
Kunne kanskje strø ned i litt annen tørrgjær. Har safbrew London ale liggende.
Edit.
Ser den har lavere utgjæring enn s-04.
Prøve Verdant IPA kanskje?
 
Sist redigert:

Mc.

Norbrygg-medlem
Det var vel mer for å kanskje få i gang gjæringen på en litt høyere temperatur og krysse fingrene for at den kan dra fg litt ned.
10 drops er ikke nok for å karbonere nei.
Hydrometeret er vel rett.
Kjøpt på brewshop til en ikke billig penge.
Kunne kanskje strø ned i litt annen tørrgjær. Har safbrew London ale liggende.
Edit.
Ser den har lavere utgjæring enn s-04.
Prøve Verdant IPA kanskje?
Laget et likedann sett til en kompis.
Han fikk litt dårlig effektivitet på skyllinga så OG ble 1050 mot min på 1060.
FG ble 1018 på hans øl.
Samme dårlige utgjæringen der også.
 

Finn Berger

Moderator
Blir en engelsk golden ale i morra. Ca. butikkstyrke. Har masse frisk Fuller's-gjær fra best bitter. Gristen er streit og grei, men jeg har ikke helt bestemt meg for humla. Trur det blir Target aleine, som det står.

Malt til 33 liter før tapping
2,85 kg Maris Otter
2,75 kg Pilsnermalt
0,30 kg Victory
0,20 kg syremalt
Humle
50 gr Target @ 30
50 gr Target @ 2 + wp10/80
Gjær
Imperial A09 Pub
 

Finn Berger

Moderator
Jeg sitter og funderer på ei oppskrift på en belgisk dubbel. Og mens jeg gjør det, drikker jeg et glass av min versjon av NØs påskeøl, som er en slags tjukk sterk gyllen belgisk. Gristen er 50/50 lyst münchner og hvetemalt. Og så er det Chinook som bitterhumle, 90 gr Cascade @ 5, og 150 gr Saaz @ wp. Egentlig ei helt sjuk oppskrift, men det er kjempegodt.

Og så tenker jeg at hva om jeg bare legger et mørkt lag oppå dette? Tåpelig ide? Det blir ikke ei typisk dubbel-oppskrift, men ... ?

Siden jeg er en enkel sjel, har jeg et beger mørk sirup fra butikken som jeg har tenkt å bruke i stedet for eksklusiv belgisk sirup. Men hva mer?
 

Finn Berger

Moderator
Flaska en saison i går, og tenkte å være smart: For å slippe å vaske gjæringskaret heiv jeg en liter vørter oppi for å friske opp gjæren litt, og nå sitter jeg og lurer på om det ikke hadde vært en ide å brygge noe amerikansk på den - eller kanskje mexikansk, siden jeg har 200 gram Zappa liggende. Spontaninnhandla i et svakt øyeblikk, men den har liksom aldri helt passa inn.

Ideen er å gi passe med bitterhet med ett eller annet, og så fordele Zappa på wp og tørrhumling. Og siden det er saison-gjær, skulle jeg slippe å bekymre meg om hop creep. Den gir meg jo den effekten uansett:).

Gjæren er Imperials Rustique, fra Blaugies. Den ga 93% utgjæring i det brygget jeg flaska nå. Ikke av det mest ekstreme, men solid diastaticus-jobbing.

Det jeg lurer på, er egentlig om det generelt er en dårlig idé å ipaifisere/neipaifisere saison.
 
Topp