SG og vannmengde

Hei fra en nybegynner.
Jeg lurer på et par ting. Hvordan finner man ut hva riktig SG skal være før koking?
Sliter også litt med å finne riktig vannmengde i skylling. Forrige gang brygga jeg en Weiss fra Bryggselv. Den indikerte 18 + 18 liter der man skulle ende opp med 25. Jeg endte med 25, men fikk veldig lav OG. Kan hende jeg utnytta meskinga og/eller skyllinga alt for dårlig, så klart. Noen som har noen tips til å kalkulere vannmengde i skylling for å ende opp med riktig OG? Regner med det handler om å måle SG før koking, men jeg skjønner ikke helt hvordan det henger sammen.
Takk!
 
Hei fra en nybegynner.
Jeg lurer på et par ting. Hvordan finner man ut hva riktig SG skal være før koking?
Sliter også litt med å finne riktig vannmengde i skylling. Forrige gang brygga jeg en Weiss fra Bryggselv. Den indikerte 18 + 18 liter der man skulle ende opp med 25. Jeg endte med 25, men fikk veldig lav OG. Kan hende jeg utnytta meskinga og/eller skyllinga alt for dårlig, så klart. Noen som har noen tips til å kalkulere vannmengde i skylling for å ende opp med riktig OG? Regner med det handler om å måle SG før koking, men jeg skjønner ikke helt hvordan det henger sammen.
Takk!
Du må ha en idé om hvor høy effektivitet (målt i %) du får ut av meskinga. Før du har noen brygg bak deg er det selvsagt håpløst. Fram til du har erfaring må du bare gjette og så justere til seinere. Si du satser på 70 % meskeeffektivitet, da kan du legge det inn i en bryggekalkulator, og så får du et tall på hvilken OG en gitt mengde malt bør gi med en gitt mengde vann. Hvis du så oppdager at du ikke traff veit du at du må justere siktepunkt til neste gang.
 
Det med skylling og SG kan være litt forvirrende, da det er avhengig av hvor mye det skylles med. Ett triks for sånn passe stabil SG med forskjellige griststørrelser er å bruke det samme forholdet mellom meskevann og skyllevann, så langt det går da før kjelen renner over.
 
Det med skylling og SG kan være litt forvirrende, da det er avhengig av hvor mye det skylles med. Ett triks for sånn passe stabil SG med forskjellige griststørrelser er å bruke det samme forholdet mellom meskevann og skyllevann, så langt det går da før kjelen renner over.
Er det ikke fare for lavere OG om man bruker for mye skyllevann?
 
Tilbake
Topp