Sil bunn - hvorfor løs?

Hei.
Er det noen grunn til/ fordel med at silbunnen er løs på GF og ikke sveiset fast som f.eks på Beer brew silkaret?

Mvh Kent.
 
Kan ikke se at det utgjør noen stor fordel med tanke på renhold, større risiko for lekkasje ved at silikon pakningen rundt kanten sklir ut ved røring etc.
Vurderer også å få sveiset fast bunnen.
 
Kan ikkje hjelpe deg, men spør vidare:
Kva er poenget med sila på topp, og kva er røyret i senter til?
 
Kan ikkje hjelpe deg, men spør vidare:
Kva er poenget med sila på topp, og kva er røyret i senter til?

Grainfather pumpar væske frå botn til toppen av silkaret. Når ein gjer det slik er det ei fare for at om mesken går tett (eller for tett for pumpehastigheten) og det vil kunna føra til at mesken vil kunna renna over kanten av silkaret.

Silen på toppen heldt maltet på plass i meskekaret. Så er det eit rør i midten der eventuell overskytande væske vil renna ned under maltkorga (røret ser ut til å vera teleskopisk slik at det kan tilpassast mengda med malt).

Ikke så dumt system det der.
 
Men er den konstruert spesielt sidan den har desse tinga? Andre liknande system har vel ikkje slikt? Speidelen har jo rist i toppen men den sirkulerar jo andre vegen.

Skulle tru det var like greit at justerar flow for å unngå tett mesk enn at vørteren renn i overløp. Potensielt kan ein då meske heile stasen med tett mesk utan å eigentleg merke det om ein ikkje føl med skikkeleg.

Fårstår ikkje heilt poenget. Virkar som ein overkomplisert løysing på eit problem som eigentleg ikkje er eit problem, men eit faktum ein må forholde seg til i alle bryggesystem.

Eller kansje det er noko eg ikkje har oppfatta... :)
 
Du er utvilsomt inne på noko der. Den praktiske anvendelsen er vel for kortvarig fråvær frå bryggjeprosessen - naturen krev jo sitt i ny og ne (og då kunne ein jo alternativt stoppa pumpa).

Og for å ikkje berre avspora:

Det kan vel tenkjast at grunnen til at den nedre silbotnen er laus er at det kanskje er rimelegare å laga det slik? Levera den med 2 like silbotnar der den eine har pakning rundt? Er det krevjande å sveisa botnen fast i ein sikkert tynn silkarvegg? Kanskje den perforerte plata kjem frå annan leverandør?
 
Jeg har litt erfaring med å brygge på en Bratberg kompaktbrygger og mine store frustrasjon, bar hvordan strupe pumpa slik at det ikke rant over om man ikke var oppmerksom.
Dette er løst på en veldig god og enkel måte.
Har første versjon av grainfather som dukket opp i Norge, der et den perforerte plata så trang at det ikke var tenkt å bruke silikonpakning. Savner muligheten til å ta ut bunnrista, så bytter gjerne meskerøret med noen som har versjonen med løs bunn og topp.
 
Angående den løse silbunnen kan jo dette også være for å gjøre det enklere å få ut malten kontrollert i små mengder når røret skal tømmes, f.eks. opp i en pose, fremfor at alt kommer samtidig i rasende fart og fører til en masse søl når man snur hele røret opp ned for å å ut malten?
Angående overflomsrøret i midten så synes jeg det er en veldig god ide da det sikrer konstant jevn temperatur både over og under malten uten fare for oversvømmelse eller at pumpen går tørr. Det sikrer også jevn gjennomstrømning med passe og konstant trykk over malten.
 
Ikke minst, så sikrer det at ikke elementet blir liggende å varme tørt, for da fungerer termostaten veldig dårlig. Brukeren av apparatet står helt klart fritt til selv å justere flow på pumpa, så det ikke renner over i overløpet.
 
Tilbake
Topp