1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Silkemyk stout med deilig munnfølelse?

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av Svend Morten, 24 Nov 2018.

  1. Svend Morten

    Svend Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hei.

    Skal brygge min første stout ( legger kanskje lista litt høyt)
    Hvordan går jeg frem for å få den silkemyke gode munnfølelsen, slik som big ass money feks?
    Noen som kan hjelpe med oppskrift, helst med vanilje og kaffesmak?

    Brygger forøvrig på en Camurri cb50maxi
     
  2. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Big ass money stouten er på 16% og har OG på 1.166.. Ville nok droppa denne tanken på den første stouten, hehe :)
     
  3. Botnen

    Botnen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Vel, har du plass til all malten å har kontroll på gjæringstemp så hadde jeg kjørt på! Det værste som skjer er at du lærer noe av det.
     
  4. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Silkemykere enn O'Hara's Leann Folláin på 6,1% blir det ikke. Oppskriften under er Gordon Strong's klone på basis av info han greide å lure ut av bryggmesteren på bryggeriet. (Ingen garanti for at det
    ikke var Strong som ble lurt, men ølet blir ganske likt:).) Masse valset bygg, og en megadose mørkt sjokomalt.

    OG 1.060, FG 1.014, ABV 6,1%, IBU 40. Meske på 64 + 72 + utmesk. (Mengdene i oppskiften under er beregnet for en meskeeffektivitet på 82%. Beregnet utgjæring er 77%.)

    Malt til 25 liter ferdig øl
    4,4 kg Maris Otter
    1,1 kg Valset bygg
    0,3 kg Torrefied wheat (Du kan vel egentlig bruke hva som helst så lenge det er hvete)
    1,0 kg Dark Chocolate
    0,3 kg Brown malt
    Humle
    15 gr Magnum @60 (Eller Target eller Challenger eller Pilgrim.)
    35 gr Fuggles @30
    20 gr Fuggles @5
    Gjær
    WLP004 Irish Ale Yeast / Wyeast 1084 / Imperial A10 (Annen engelsk gjær går sikkert også bra, men det er nå denne som er irsk stout, da. ) Kjøper du ei pakke Imperial A10 trenger du ikke sette en starter, siden den inneholder 200 milliarder celler.
     
    Svend Morten, Steinar Huneide og CEB liker dette.
  5. RealGone

    RealGone
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hordaland
    Dette med hvete i, gir det samme skum/fylde som havre.
    Vel, selvfølgelig gjør det ikkje det, hvete og havre er to ulike kornslag...:p
    Men, ser f.eks. Nøgne Ø bruker hvete i Porteren og andre mørke. Hva gir denne?
    Skal sette sammen en stout selv og vurderer å ha litt hvete i, istede for havre (alltid fint med litt havre, om ikkje for annet så skummet).
    Bør eg vurdere poppet hvete? Hva gjør den?

    Sorry om eg er for off-topic. (Selv om hvete/havre er et av innslagene som gjør den myk).
     
  6. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Dollarsedler og grandis, kan bli dyrt
     
  7. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Denne noteres i Brewfather og skal brygges en gang i overskuelig framtid.
     
  8. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Men i dag blir det en klone av Kate the Great. Den har rundt 12% og sikter på noe rundtom der. Etter noen år lagring skal den bli fantastisk. Oppskrifta på denne ligger i Birger Eriksen tråden.
     
    erikraude liker dette.
  9. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg har brukt noe poppet hvete - i "the Stig" (white APA), tror jeg - og har vel ikke kjent noe spesielt. Det påstås av noen at det gir en egen smak (noe i retning av mais?), men i et så mørkt øl som dette, tror jeg det skal blli vanskelig å merke noe.

    Hveten gir godt skum, og litt "kornsmak". (Det er nå det de sier. Jeg er ikke veldig god på å kjenne alle de smakene som det påstås at finnes i dette og hint:).)
     
    RealGone liker dette.
  10. Svend Morten

    Svend Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Takker for gode svar:)
    Hvor er det dere finner de beste oppskriftene, nettside?
     
  11. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Research på et øl du har smakt selv og likte, eller tja..ratingside for øl..for å så finne ut av hvordan det er bygget opp. Men oppskrift er omtrent bare halvparten. Et godt øl for en person trenger heller ikke være en højdare for en annen.

    Det er mange veier til rom, betaglukaner, lang koketid etc. Stikkordet er vel viskositet.
     
    #11 Miguel, 25 Nov 2018
    Sist redigert: 25 Nov 2018
    loebrygg liker dette.
  12. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    men fra spøk til alvor, jeg tror cellulose og frossenpizza kan bidra med noe
     
  13. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Det er nok mest hvis du er ute etter oppmerksomhet.
     
  14. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    men tenk på munnfølelse da man
    var det ikke det ts var ute etter
     
  15. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Jo det var det, men jeg tviler på at en grandis og en tohundrelapp (var det det?) har noe å si for et øl med OG på 1.116, i en stor tank attpåtil.

    Men det kan jo selvsagt hende at det runder av akkurat helt perfekt i kantene. Kanskje det er osten fra grandisen? Klemme inn litt fett i ølet liksom.
     
    loebrygg liker dette.
  16. Botnen

    Botnen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    + litt kokain rester på 200lappen?
     
  17. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    37.5 °P = SG: 1.166
    Med mindre overgangstabellen jeg fant lurer meg.
     
  18. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Nei det var det jeg mente å skrive, egentlig bare kopiert fra ditt tall du oppga lengre opp i tråden.
     

Del denne siden