1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Skal vi legge dette under bryggertabber

En tråd i 'Brygging' startet av Tessa, 22 Mai 2013.

  1. Tessa

    Tessa
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Min siste sommer IPA har gjæret i 7 dager på 17 grader. Idag tørrhumla jeg og skrudde opp til 20 grader. Termostaten kobla ikke ut så når jeg kom tilbake etter 2 timer var batchen på 39 grader :rasende: :bank2:
    HMMM? Er gjæren nå død? Jeg bruker safale 05. Batchen er nå nede i 20 grader igjen og jeg lurte på om jeg skulle helle på litt tørrgjær igjen for å redde batchen.

    Hva tror en ekspert om dette?
     
  2. oyroy

    oyroy
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Kjelsås, Oslo
    7 dager på US-05 så er den mest sannsynlig ferdiggjæret allerede, om kanskje ikke helt ferdig med all oppryddingen.
     
  3. Tessa

    Tessa
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    ja så din anbefaling er .................?
     
  4. oyroy

    oyroy
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Kjelsås, Oslo
    Uten at jeg har gjort noe stort studie av bryggegjær, siden jeg er relativt fersk, så vil jeg ikke tro at gjæren er død. Normal gjær brukt til baking skal helst aktiveres på ca 35 grader, og Saison skal jo gjerne fullføre gjæringen sin rundt der også.
    Mulig det har kommet noe bismaker av varmeutviklingen, mulig ikke. Vanskelig å si, samt å gjøre så mye med. Antagelig hadde jeg kjørt stilen som mange andre, RDWHAHB. Jeg ville antagelig latt den stå noen dager til, og så fatet/flasket greia. Om det virker som den ikke er gjæret ferdig, prøv å pitche litt mer, men sannsynligvis går det bra :)
     
  5. Runar Stock

    Runar Stock
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Alta
    2t er heller ikke lenge nok til å varme opp ølen så mye at det er noen fare, forutsatt at du har en 20-25L.
     
  6. Tessa

    Tessa
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    den målte 39 grader i selve vørteren men uansett jeg putter i litt safale 05
     
  7. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    ta en FG måling da
     
  8. Tessa

    Tessa
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    . Jeg er ganske sikker på at fg ligger rundt 1010. Jeg ønsker at det er liv oppi der slik at gjæren jobber fortsatt i 2 uker og til carboneringen.
     
  9. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Da høres jo det ganske greit ut for en IPA(men det er også greit å vite OG)
    Du vil ihvertfall ikke trenge no mer gjær
     
  10. Fredrik J

    Fredrik J
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Gjæren har nok kost seg med høyre temperatur. Det er evt bismaker som kan være problemet. Men siden få tester det temperatur hoppet får du bare vente og se :)

    Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk 2
     

Del denne siden