1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Skylle med kaldt vann...

En tråd i 'Speidel Braumeister' startet av urkis, 18 Sep 2014.

  1. urkis

    urkis
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Porsgrunn
    Har lest på forum.braumeisters.net at flere nå skyller med kaldt vann siden braumeisteren har fått ut nok av godteriet i maltet. Noen her som har erfaring med dette? Vil jo forenkle bryggeprosessen enda litt.
    Et av forum-medlemmene har til og med fått en bekreftelse fra Speidel at de selv bruker kaldt vann når de skyller.

    Les hele tråden her: https://forum.braumeisters.net/viewtopic.php?f=8&t=282

    Hilsen Øivind
     
  2. Sjakkt

    Sjakkt
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Vøyenenga
    Hmm, interessant o_O Nå har ikke skyllingen vært noe problem for min del da jeg har en enkel løsning for å holde det vannet på 78 grader, men om jeg får like greit resultat med romtemperert vann så gjør det jo jobben *enda* litt enklere...

    Artig om noen har erfaring med dette, eller så blir det definitivt å prøve ved første anledning!
     
  3. Andreas Habel

    Andreas Habel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Det kalde skyllevannet vil jo nedsette vørterens temperatur, slik at det vil ta lengre tid å varme opp vørteren til kokepunktet.
     
  4. Sjakkt

    Sjakkt
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Vøyenenga
    Temperaturfallet var visstnok minimalt iflg. de som har testet.
     
  5. C@O

    C@O
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Fredrikstad
    Er det ingen som har erfaringer med dette? Hadde forenklet min bryggedag ganske mye faktisk.
    Ett spørsmål angående skylling med BM: opplever at bunnen av maltrøret er nedsenket i vørter under skyllingen, er dette noe problem, eller er det bare å slappe av?
     
  6. Ingemarh

    Ingemarh
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Oslo
    dette er definitivt interessant! Brygger i kjelleren og må opp i huset for å varme skyllevann.. turen opp og ned trappene med 15-20 liter kokende vann skulle jeg gjerne vært foruten...


    Sent from my iPad using Tapatalk
     
    Stig Aa. og C@O liker dette.
  7. Kristian Andreassen

    Kristian Andreassen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Du ser kanten på røret hvor risten ligger, det er ikke problematisk at vørteren går opp til den. Jeg skyller gjerne litt mer og tapper av vørter som jeg heller i en kjele og setter til oppvarming mens skyllingen pågår. Setter også på speidelen til kok under skylling og ønsker da ikke at maltet blir liggende i 80+ grader vørter.
     
    Harry h liker dette.
  8. Easybrew

    Easybrew
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Testet kaldvatn skylling i helgen, sparte mye tid. OG ble litt under forventning men det kan ha andre grunner da jeg ikke har lært utstyret å kjenne enda. Testet etter å lest denne tråden. Speidelen koker opp mens jeg skyller

    50 l speidel med ca 14 l vann til skylling

    Easybrew
     
  9. Skare

    Skare
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Ålesund
    Skyll med vann rett fra varmtvannstanken, vi har en gammel tank som holder ca 70 grader. Kan stikke slangen som kommer fra krana i bunn av maltet og dra den sakte opp, da går det mest på gefyllen hvor mye vann du har skylt med. Jeg bruker en 10L deggekanne.
     
  10. GrimFandango

    GrimFandango
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Heisann!

    Har en 50 l Speidel som ankommer om et par dager og har også et spørsmål ang. skylling som jeg kanskje like gjerne kan ta her: man må altså varme opp vann i en ekstern kasserolle/kjele e.l. når man skal skylle? Ikke noe innebygd opplegg såvidt jeg har forstått?
     
  11. Andreas Habel

    Andreas Habel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    ja

    nei

    Vi skyller vanligvis med ca. 1 l vann @ ~80 °C per kg malt . Vannet varmes opp i en 10-l-gryte på komfyren. Ved f.eks. 12 kg malt skyller vi da med 2x 6 l vann.
     
  12. GrimFandango

    GrimFandango
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Alright - takk for svar :)
     

Del denne siden