Skylling med BB 60

BjarteM

Norbrygg-medlem
Helt fersk på ølbrygging, så lurer vel på det aller meste.

Vi har en BB60 v3, og denne har en (løs) rist som mesken ligger oppå. Tappekranen er under risten.
Jeg tilsetter 5 liter pluss 2 liter vann pr kilo malt. Så langt er alt bra.

Når jeg skal skylle sier manualen at jeg skal tilføre vann samtidig som jeg tapper ut, og at dette skal ta opp til 90 minutter. Jeg skal passe på at det hele tiden ligger litt vann over mesken, untatt til slutt.

Problemet er at jeg ikke er helt sikker på når "helt til slutt" er. Noen spørsmål:
  1. Skal jeg alltid skylle med en fast menge vann? Ellers skal jeg skylle med nok vann til å fylle karet med 25l vørter? (Det er et 25L sett)
  2. I karet under tappekranen ligger det flere liter med ordentlig grumsete vørter. Skal denne være med, slik at jeg må holde opp med å skylle med vann litt før?
  3. På det første koket glemte jeg å sjekke OG. På kok nummer to (APA) fikk jeg 1040 (preboil 54 grader) og 1050 (after boil 20 grader). Mulig dette er litt lavt. I så fall, hva gjør jeg neste gang for å styre mot bedre verdier?
Hvis noen kunne tatt seg bryet med å forklare dette med skylling slik at en førsteklassing kan forstå det så hadde det vært fint :)
 
Hei.

1)
Temmelig fersk jeg også men jeg har gjort meg noen erfaringer. Vi brygger BIAB, som i essens er det samme du gjør på en BB60. Vi løfter opp sekken og lar denne renne av i et minutt eller to. Så løfter vi den over i en 30l bøtte som har en greie liggende i bånn (bestikkholderen fra oppvaskmaskinen bruker vi) slik at malten ligger klar av den vørteren som renner av. Så skyller vi med 78 grader varmt vann som blir liggende i bunnen av bøtta og som pumpes (evt. helles) over i kokekaret (i ditt tilfelle BB60). Vi sikter på å ha rundt 30-32 liter vann til koking slik at vi ender med 25 liter i gjæringskaret.
2)
Vi filtrerer vørteren før den går i karet slik at vi får ut mesteparten av humla og proteinene som er dannet. Hvis det er en øltype som har gått av å være ordentlig klar så heller vi ut de siste literne med vørter fremfor å mase masse med det. En gang lot vi 5l ligge igjen og i stedet for å helle det ut satt vi det på et eget gjæringskar (5l imsdal-burk).

3) Vår effekt er med dette blitt rimelig bra og vi treffer OG temmelig greit nå. Skylling er relativt viktig for å gå høy effektivitet.

Slik ser det ut: https://www.dropbox.com/s/0p8v6ti3dr28cz1/Screenshot 2014-08-25 10.37.33.png?dl=0
 
1. Typisk mesker du med 2.5 - 3 ganger volumet av malt. dvs 5 kg malt = 12.5 - 15 liter vann. Skyll til du har ønsket volum i gjæringsbøtta. Husk det fordamper endel under kok, opptil 10 prosent.
2. Du kan ta det med, eller du kan skylle til du har ønsket volum i bøtta. Kast resten.

Barebrygg om mengder vann

3. Ifølge Per Inge kan hvor lenge du mesker spille inn. Prøv å mesk 90 minutter neste gang. Ellers er forumet full av tråder om emnen, søk ivei!
 
Tilbake
Topp