1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Søker hjemmebryggere i Bergen & omegn som brygger engelske ølstiler!

En tråd i 'Bergen hjemmebryggerlaug' startet av kokkenrolv, 4 Apr 2016.

  1. kokkenrolv

    kokkenrolv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Podcasten Vestkast jobber for tiden med en egen episode om å brygge engelske ølstiler. Vi tenker å dypdykke i en del litt undervurderte stiler, som bitter, ESB, mild, etc.
    I den forbindelse er vi på jakt etter hjemmerbryggere som brygger/har brygget engelsk, og som gjerne har noen eksempler. Vi tenker å prate litt med en eller to kjente norske proffbryggere på telefon eller Skype, men vil gjerne ha en hjemmebrygger med oss i studio.
    I kjent Vestkast-stil blir det avslappet, uformelt og passe nerdete....

    Ta gjerne kontakt med meg på pm, eller mail til vestkast@gmail.com

    Mvh
    Rolv Bergesen
    Vestkast
     
    Hannaas, Robert W, SvErD og 5 andre liker dette.
  2. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Vil gjerne få applaudere temavalget:)! Hvis dere kan få lirket inn et lite språkhjørne synes jeg dere burde få sagt noe om det dypt tragiske i at "pale ale" ikke lenger kan forstås som betegnelse på engelsk pale ale;).
     
  3. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Fylkesleder Oslo
    Fylkesstyre

    ... som den standhaftige tinnsoldat :)
     
    Jo-Helge liker dette.
  4. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    "Forøvrig mener jeg at ... pale ale bør gis tilbake til hjemlandet!":p
     
    msevland liker dette.
  5. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Og hva skal de leve av i statene da?
    eller her i nord
     
    Finn Berger liker dette.
  6. Oberstbräu

    Oberstbräu
    Expand Collapse
    Fylkesstyre

    Sånne diskusjoner hvor den ene siden bruker det generelle uttrykket om sin greie, finner du mange steder. Det er f.eks. en del pedalfantaster som opererer med uttrykkene 'sykkel' og 'motorsykkel', mens de egentlig sikter til 'tråsykkel' og 'sykkel'. Du kommer aldri til å vinne diskusjonen, men sørg for all del for å holde den ved like! :)
     
    Staro liker dette.
  7. kokkenrolv

    kokkenrolv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Det er notert! Du er selvsagt velkommen til å ta det opp selv... :)
     
  8. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Hadde jeg vært bergenser og mestret veltalenheten på bergensk vis ... *tenker tanken: en 10 minutter lang monolog spekket med skarring og indignasjon!*

    @Oberstbräu: Slenger meg gjerne på i kampen mot misbruk av ordet "sykkel", også. En sykkel har ikke motor! Altså er følgende setning ikke til å misforstå: "Da jeg hadde parkert sykkelen etter dagens tur, unte jeg meg en iskald pale ale". (Hvilket jeg faktisk gjorde, også!)

    @loebrygg: Hva de skal leve av i Statene og her hjemme? De skal brygge American Pale Ale, selvfølgelig - hvis det er det folk vil ha. Og det er det jo åpenbart. (Vil minne på tråden der det avsløres at folk med hang til svært bitre smaker er psykopater:rolleyes:.)

    Men dette blir veldig off topic. Hvor er de engelskbryggende bergenserne?!
     
    #8 Finn Berger, 4 Apr 2016
    Sist redigert: 4 Apr 2016
  9. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Fylkesleder Oslo
    Fylkesstyre

    ... jeg kjører sykkel... ikke til å missforstå (beklager å dra tråden i helt feil retning)
     
    Finn Berger liker dette.
  10. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Engelske øl er gode, og et bra tema for podcast. Men en observasjon jeg har gjort er at kreativiteten blant hjemmebryggere og småbryggere blir ofret til fordel for en overdreven respekt for tradisjon. Og når man ser nærmere på historien ser man at engelske bryggerier har brukt amerikansk humle siden tidlig på 1800-tallet. Men neida, idag skal vi være rigide og bruke kun Marris Otter, Thomas Fawcett krystallmalt, EKG og London ale-gjær.

    (Sånn er det forøvrig også med tyske øl, og blanding av engelske og tyske stiler finner man omtrent ikke)

    Drew Beechum, som skrev Experimental Homebrewing, laget en pale oat mild, som jeg kunne tenkt meg å lage en variant av:

    Pale Oat Mild
    Oat Malt AK Mild
    For 5.5 gallons at 1.038 OG, 9 IBUs, 6.7 SRM, 3.9% ABV 68% efficiency

    Malt Bill
    6.0 lbs Maris Otter
    2.0 lbs Thomas Fawcett Malted Oats
    0.6 lbs Simpsons Medium Crystal

    Mash Schedule
    Rest at 152-154F for 60 minutes

    Hops
    0.125 oz Target 11%AA 60 minutes
    0.25 oz Challenger 6.5%AA 30 minutes

    WY1275/WLP022


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    Finn Berger, msevland og kokkenrolv liker dette.
  11. Oberstbräu

    Oberstbräu
    Expand Collapse
    Fylkesstyre

    Litt av problemet nå er at det knapt er engelsk humle i bryggebutikkene. BS superduperstore på Hasle er utsolgt for alt annet enn Pilgrim, og EKG og Fuggles er ikke på lista en gang! I nettbutikken har de bare Challenger i tillegg. BL har Goldings - faktisk på lager, så de er vel best i klassen. Er engelsk humle så sært at vi må importere selv? Er dette del av konspirasjonen fra dem som har tatt bort A'en i APA?
     
    Finn Berger og loebrygg liker dette.
  12. Stig Aa.

    Stig Aa.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Gleder meg stort til podkasten. Britisk øl har vært en liten kjepphest for meg. Mer britisk øl til folket! (og til polet/butikkene/utestedene....)

    Når det gjelder dette med for stor respekt til britisk øl, som @bjartenataas nevner, så tenker jeg dette:
    Amerikansk bryggetradisjon er vel tuftet på det å leke med stilartene, å pumpe opp alkohol og IBU og å leke seg med humle og annet snask. Ta enhver ølstil og pøs på med humle/alkohol og du har en amerikansk versjon (for å si det enkelt). Det er vel noe av det som har gjort den amerikanske bryggetradisjonen berømt/beryktet. Denne tradisjonen er (vel) de fleste hjemmebryggere influert av, det som er mest populært (se Ratebeer) og som kanskje er gøyest å brygge (?). Opplever at det er større handlingsrom når jeg brygger amerikanske øl. Når jeg skal brygge britisk øl, opplever jeg at det er et trangere nåløye - jeg har mindre referanser og erfaringer, og tenker at jeg må holde meg på den smale sti for at det skal kunne kalles britisk øl (Amerikansk humle? DET går vel ikke! etc) De britiske ølene jeg har brygget har alle vært stilrene. Men det er selvsagt ikke noen grunn til at det må være slik.

    Høyst ukvalifiserte betrakninger fra en byråkrat, som egentlig burde gjort noe jobbrelatert, og ikke drodle på bryggeforumet i arbeidstiden.
     
    Finn Berger, kokkenrolv, Haugis og 2 andre liker dette.
  13. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Her er et eksempel på at man kan gå utenfor BJCP og likevel ta utgangspunkt i tradisjon. Riktignok eksperimentell humle, men det fantes tidligere sterkere versjoner av mild ale, navnet viste mer til lav bitterhet enn lav alkohol. Respekt for tradisjon vil også være å se til hva som ble laget før første verdenskrig og andre ting førte til endringer. http://www.summitbrewing.com/blog/union-series-4-3x-mild-ale https://en.m.wikipedia.org/wiki/Mild_ale også artig: http://barclayperkins.blogspot.no/2015/05/lets-brew-wednesday-1871-carlsberg-mild.html?m=1 http://barclayperkins.blogspot.no/2015/10/lets-brew-wednesday-1909-barclay.html?m=1


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  14. Haugis

    Haugis
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Grimstad
    For en tid tilbake var jeg på en sosial tilstelning med mange trivelige folk. Deriblandt en ikke navngitt brygger på et ikke navngitt bryggeri her i området. Vi kom i snakk om øl av alle ting... Jeg begynte å hinte litt om at det finnes mye godt øl som ikke er fulle av mange "apekatter" og en IBU som likner fartsgrense på en firefelts motorvei. Så jeg spurte rett ut om når de skal brygge noe erkebritisk som mild eller ESB, eller kikke over bukta til Irland og prøve seg på en red ale. Svaret var kjapt at det var så kjedelig øl det kom mest sannsynlig til ikke å skje.

    Så det er vel markedet som bestemmer dessverre, siden det er vi som forbrukere ønsker oss sterkøl med mye humle. Håper at det snart kan begynne å snu seg slik at vi får større utvalg av britisk øl i butikk og på polet og mer britiskinspirert øl fra de norske bryggeriene.
     
  15. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Jeg hadde faktisk tenkt meg på en Engelsk IPA neste gang,
    men når jeg så på utvalget ombestemte jeg meg
     
  16. Oberstbräu

    Oberstbräu
    Expand Collapse
    Fylkesstyre

    Humle.se har godt utvalg, rask levering og fraktpris omtrent som fra norske butikker. Får litt humle under momsgrensa. Ikke la deg styre av konspirasjonen! ;)

    Edit: sjekk her: http://shop.humle.se/humle/england/
     
    #16 Oberstbräu, 5 Apr 2016
    Sist redigert: 5 Apr 2016
    kokkenrolv og Jo-Helge liker dette.
  17. okran

    okran
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Engelsk pale ale kom først, og har førsteretten til benevnelsen. Amerikansk pale ale startet som etterligninger, og har siden skåret ut i retning sitrushumlerusbrus. Slik er det med den saken.:p
    Selv har jeg med et par unntak knapt brygget noe annet enn engelsk, og har vel en amerikansk humle i fryseren, tror jeg...
    På høy tid at engelsk øl løftes fram.
     
    Finn Berger og kokkenrolv liker dette.
  18. kokkenrolv

    kokkenrolv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Fossdal, Oberstbräu og Stig Aa. liker dette.
  19. okran

    okran
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    100 % med deg på alle punkt her, bortsett fra:
    "... unte jeg meg en iskald pale ale".

    Du hadde da fortjent bedre etter en sikkert slitsom sykkeltur. En passe kjølig, kjellerkald pale ale, for eksempel.
     
    Finn Berger liker dette.
  20. bjartenataas

    bjartenataas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Synd om at det ikke blir laget irsk rød eller mild fordi man antar at folk oppfatter det som kjedelig. For meg er det kjedeligere med komboen karamellmalt og sitrushumle. Tviler på om denne her fra Boulevard er kjedeligere enn gjennomsnittet, f.eks.:
     

Del denne siden