1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Solbær-øl

En tråd i 'Øltyper og øl generelt' startet av sevrin, 23 Mar 2016.

  1. sevrin

    sevrin
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hei.
    Jeg har fått i oppdrag å forske litt på solbær-øl.
    I forskningsfasen tenker jeg små batcher - maks 5 liter/batch.

    Jeg har aldri brukt frukt/bær i øl før., så da er de store spørsmålene : Hva og hvordan... :)

    Del 1- Hva.
    Preliminær liste etter 10 minutters googling:
    Hveteøl med solbær. Google sier at en hvete+bringebær er en vanlig kombo, så da er kanskje hvete+solbær en grei sak å teste.
    Belgisk etellerannet med solbær. Nøgne ø har laget en belgisk tripple med solbær (Cassis Tripple), denne har fått god kritikk.
    Cider?
    Porter/Stout med solbær?

    Noen andre gode forslag? (Har inntil videre ønske om å holde meg unna brett og andre "uhumskheter"..)

    Del 2 - hvordan .
    Jeg får tilgang på store mengder, både i hel og presset form. Presset er kanskje enklest?
    Jeg bør ha litt kontroll på alkoholprosent i de ferdige bryggene- det taler vel også for juice/saft, da jeg kan måle SG på det jeg tilsetter av frukt.

    Mengder? Internett (norbrygg) sier at 200-250gram frukt pr liter øl er ganske standard.
    Ser kanskje for meg at det skal være mer solbær i en hvete-øl enn i en belgisk etellerannet og i en porter/stout.
    Pasteurisering/oppkok først? Tilsette sammen med gjær eller etter stormgjæring?
     
  2. janh

    janh
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Skien
    Hei.
    Jeg tror det fungerer best med en belgisk eller kanskje engelsk gjær og solbær. Jeg har også prøvd med WLP001, den fungerte ikke så bra etter min mening. Jeg har brukt en tilnærmet Wit-oppskrift og WLP 400. Jeg brukte råsaft av solbær, og ca 0,4 L saft pr 5 L øl i etter primærgjæring. dette er samme saft som NØ brukte, Mustvedt i Skien, presset hos Askim og jeg har betraktet den som steril.
    Bare ta kontakt hvis du vil ha mer info.
     
    jrstrengen og loebrygg liker dette.
  3. steinmb

    steinmb
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    For å gjøre deg kjent med mengde og smake hadde jeg ville holdt meg unna de store mørke ølene. Hveteøl eller en Saison vil være en fin plass å begynne. Om du setter 5L varianter kan du jo teste med forskjellige mengder bær. Kommer litt ann på hva du ønsker av den. En bærbombe eller en som enda smaker "øl" men har en hint av bær og fruktighet. Du kan godt bruke de 200g/L som noen på forumet bruker eller du kan bruke mye mindre. Jeg, personlig bruker mindre bær enn dette i mine øl (60-100g/L) men det kommer litt ann på hvilke bær du bruker og hva du liker. Bruk gjærne hele bær rett i gjæringskarret etter 3-4 dager etter pitch av gjær. Jeg hadde ikke bekymret meg over alkoholnivået, ikke allverden mye sterkere med bær.
     
    Kjetil Andre Tofte liker dette.
  4. Mortenpip

    Mortenpip
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Lier
    Jeg har laget en cherry saison engang. Den ble konge. Brygget bare en enkel saison. Gjæret ferdig, tappet på 19 liter fat sammen med 7 dl råsaft fra kirsebær.
     
  5. Hannaas

    Hannaas
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Hvis du ønsker å virkelig kjenne fruktsmaken kan en surøl, for eksempel en enkel berliner weisse, anbefales. Synes bitterhet av og til kan krasje med frukt, så en øl der sødmen balanseres av syre i stedet for humlebitterhet kan være veldig mottakelig for mye forskjellig frukt.
     
  6. D:H:E

    D:H:E
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    hei
    solbær brukes i Belgia kalles "cassis"blandes i lambic eller wit og alltid son sirup
     

Del denne siden