Sommer IPA - hva tror dere om denne lette IPAen?

/mtv

Norbrygg-medlem
Summer Ale

Style: American Pale Ale OG: 1.040
Type: All Grain FG: 1.010
Rating: 0.0 ABV: 3.90 %
Calories: 129.57 IBU's: 32.05
Efficiency: 70.00 % Boil Size: 31.90 L
Color: 7.9 SRM Batch Size: 25.00 L
Preboil OG: 1.035 Boil Time: 60 minutes

Grains & Adjuncts
Amount Percentage Name Time Gravity
4.60 kg 92.00 % Fawcett Maris Otter Pale Male
400.00 g 8.00 % Weyermann Caramunich I 60 mins

Hops
Amount IBU's Name Time AA %
50.00 g 32.05 Cascade First Wort 5.50
50.00 g 0.00 Citra 0 mins 13.20
15.00 g 0.00 Cascade 4 days 5.50
10.00 g 0.00 Citra 4 days 13.20
10.00 g 0.00 Cascade 10 days 5.50
15.00 g 0.00 Citra 10 days 13.20

1 dry pkgs Safale US-05 Fermentis US-05
1.00 tsp Irish Moss 15 mins Boil
Mash @64

Alle tips og tilbakemeldinger er hjertelig velkomne.
 
Jeg syntes man skal slutte å kalle en Pale Ale for IPA
og heller en vellhumlet Pale Ale
men det blir sikkert godt i sommer varmen
 
Det er mer humle enn jeg har brukt tidligere... Derfor skrev jeg IPA uten egentlig å sjekke style guide for hva som er korrekt. Var mer opptatt av at det skulle være en sommerlig øl med masse humlearoma og smak.

Hva synes dere om humle skjemaet, IBU vs ABV og evt maltsammensettningen? Blir det en lettdrikkelig god sommerøl?
 
Sagt på en annen måte, det blir ikke udrikkeligt, m.m. du forventer en pils, faciten får du i juni, da spiller det ingen rolle hva vi andre synes, peis på og rapporter. :)
 
Med såpass lav OG og alkohol er det smart av deg å velje Marris Otter som vil gi ein brukbar fylde / god ryggrad i seg sjølv. Likevel ville eg nok ha brukt 2-3 % kveite for skumstabilitet. Kanskje også 3-4 % av ein annan "karaktermalt" type München, men berre kanskje. 8 % krystallmalt er nok heilt fint.
N.d.g. humle så er nok det ein flott kombo. Kanskje litt smakshumle på 10 min kok?
 
Lervig kaller sin johnny low med 2,5% alkohol for IPA, så da kan vel du også gjøre det. Selv om det nok er en APA  ;)
 
FrodeSy: godt poeng med hvete, legger inn 2% av det.

Jeg lurte på å flytte Citra på 0 min til 5 min, men det ga 13,3 IBU ekstra, og da totalen på 44 IBU. Blir ikke det veldig bittert i en øl som har så lav ABV og lite restsødme?
 
Jeg brygga en såkalt "Tiny the Elder" for noen uker siden.
OG: 1,030
FG: 1,006
ABV: 3,1 %
IBU: 44

Ble absolutt et godt sommerøl. Kjør på.
 
Takk, da gjør jeg det.

Prøvde å søke på forumet, men fant ikke oppskrift til "Tiny the Elder". Har du en link, eller oppskrift å dele?
 
Selvsagt. Det jeg lagde, var kanskje mer enn blandings av disse to, med de humlene jeg hadde tilgjengelig:

www.themadfermentationist.com/2011/08/micro-ipa-with-nelson-sauvin.html
www.popmedium.com/2012/10/tiny-the-elder-low-gravity-ipa-homebrew-recipe

Boil Size: 47,60 l
Post Boil Volume: 41,60 l
Batch Size (fermenter): 40,00 l 
Bottling Volume: 40,00 l
Estimated OG: 1,031 SG
Estimated Color: 7,4 EBC
Estimated IBU: 43,5 IBUs
Brewhouse Efficiency: 70,00 %
Est Mash Efficiency: 70,0 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt                  Name                                                      Type          #        %/IBU       
3,58 kg              Wheat Malt, Ger (3,9 EBC)                        Grain        1        63,5 %       
1,79 kg              Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC)                Grain        2        31,7 %       
0,27 kg              Caravienne Malt (43,3 EBC)                      Grain        3        4,8 %       
15,00 g              Summit [15,80 %] - First Wort 60,0 min    Hop          4        20,4 IBUs   
2,11 tsp              Yeast Nutrient (Boil 15,0 mins)                  Other        5        -           
25,00 g              Summit [15,80 %] - Boil 10,0 min              Hop          6        11,2 IBUs   
15,00 g              Amarillo Gold [11,90 %] - Boil 10,0 min      Hop          7        5,1 IBUs     
52,00 g              Amarillo Gold [11,90 %] - Boil 2,0 min        Hop          8        4,1 IBUs     
25,00 g              Summit [15,80 %] - Boil 2,0 min                Hop          9        2,6 IBUs     
2,0 pkg              Safale American  (DCL/Fermentis #US-05)  Yeast        10      -           
 
Hvorfor bruker du gjærnæring på en øl med så lav OG? Jeg trodde man bare brukte det på øl med høy OG/ABV? Jeg har aldri brukt det selv, ei heller brygget så mange batcher da.. :)
 
Hva ble det til? :)

Jeg har brygget oppskriften under 3 ganger med særdeles godt resultat. Enkel å brygge og klar til å drikkes på under 3 uker. Om jeg ikke husker feil så brukte jeg også "Tiny the elder" som utgangspunkt. Varierer humleskjema noe basert på hva jeg har liggende. Sist gang heiv jeg oppi 20g Ahtanum på flameoff i tillegg. Neste gang prøver jeg sikkert noe nytt :)

Ca 25L og 70% effektivitet
OG: ~1.035
FG: ~1.012
IBU: 30
ABV: 3%
Mesketemp: ~70 C i 60 min

3.0kg (76%) Maris Otter
0.5kg (12%) Munich
0.3kg (7%) Crystal 150
0.1kg (2%) Hvetemalt

20g (20m) Cascade (7.4aa)
30g (10m) Citra (10aa)
30g (10m) Cascade
30g (0m) Citra
30g (0m) Cascade
50g (3 dager) Cascade

US5 gjær uten rehydrering eller starter
 
Den står å gjærer nå faktisk. Første tørrhumling er unnagjort, og neste blir gjort imorgen. Så regner jeg med å flaske/kegge tirsdag kveld neste uke. (Det er jo langhelg som hindrer "kegging" før den tid.)

Hørte på en "Brew Strong" podcast om session øl, og jeg mesket nok på for lav temperatur. Så jeg bare håper at ølet ikke blir alt for tynt.
 
Smakte den igår faktisk. Ble ganske fornøyd med den. OG ble 1 punkt lavere og FG 2 høyere, så litt lavere ABV enn beregnet. Mye smak og aroma, og veldig lettdrikkelig så godt sommerøl.

I tillegg så er det bare min andre gang å bruke fat.. Så litt lite karbonert enda.



/mtv
 
Hvis du vil ha bobler i den med en gang kan du rulle fatet tilkoblet co2, bare sørg for at co2fatet står høyere enn fatet du ruller for å ikke få øl inn i regulatoren.
 
Jeg er og helt fersk med fat. Har gjort dette to ganger nå. Første gangen overkarbonerte jeg så det holdt. Ristet da bare på dunken og slapp ut gassen noen ganger og satte på gass for å drive ølen ut og sjekke, og det var ikke så vanskelig.

Idag gjorde jeg 3bar i ca 3 minutter, kanskje noe lengre, men det var akkurat passe.
 
Tilbake
Topp