1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Sommerøl 2015

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av Aasbrygg, 31 Mar 2015.

  1. Aasbrygg

    Aasbrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Følling
    Noen som vil dele sin oppskrift på årets sommerøl? Her er min:

    74% Maris Otter Pale Malt
    10% Vienna
    10% Hvete
    6% Cara Pils

    Summit til target IBU @ 60 min
    1.21 g/l Hersbrucker @ 15 min
    0.3 g/l Nelson Sauvin @ 15 min
    1.21 g/l Hersbrucker @ 2 min
    0.3 g/l Nelson Sauvin @ 2 min

    Safale US-05
    Gjæring 15 grader i 5 dager, 20 grader i 9 dager.

    OG 1042
    FG 1008
    IBU 24
    BU/GU 0.57
    EBC 6
     
  2. dagwayne

    dagwayne
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Belgisk sommer pale ale.


    · 25 Liter batch.

    · 3 kg Pale malt

    · 2 kg Pils Malt

    · 1 kg Munchener Malt

    · 1.2 kg Hvetemalt

    · 500g Havregryn

    · 500g CaraPils

    · 400g Cara Blond

    · 100g Special B

    · 250g hvitt sukker

    · 30g Amarillo 60 min

    · 40g Saaz 15 min

    · 50 g Tettnager 5 min

    Meskes I 65-66 grader I 60 min.

    Gjæres ved 18 grader, og økes til 21 grader dag 3.

    Kokes 90 min.

    Gjær: WLP 500 trappistgær eller annen trappistgjær.


    OG Ca 1.07
     
    Aasbrygg liker dette.
  3. BamsenEirik

    BamsenEirik
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Rennesøy
    - 21 liter batch
    - 3kg pale malt
    - 3kg pilsner malt
    - Chinook (13%) 10g boil 60, 10G Wirlpool
    - Nelson Sauvin 12% 10G boil 15, 10G Whirlpool
    - Simcoe (13%) 10G Boil 10, 10G whirlpool
    - Ahtanum (4,8) 21G boil 15 min
    -Safale American Us-05 2pkg
    - 3g Yeast nutrient
    - Halv Tabelett Whirlfloc

    Mash 65Grader i 60 min

    Koketid 90min

    Gjæres på 18 Grader.

    OG 1.063

    FG 1.012

    4,1 SRM Ifølge Beersmith
    44,5 IBUs Ifølge beersmith
     
    Aasbrygg liker dette.
  4. Forvirret

    Forvirret
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bømlo
    Sommerøl kan være så mangt det. Den som er på gang nå var slik,

    81% Maris Otter
    11% Cara Red
    4% Carapils
    3% Red Crystal
    Mesket på 71C i 30 min, ikke utmesk. OG 1.035 og IBU 58. Håper på ABV under 3%
    1.75g/l Centennial på 2min
    1g/l Centennial på 15min
    1g/l Cascade på 15min
    Summit på 60min til 58 IBU
    Danstar Nottingham, start ca 17C, 20C etter to-tre dager. (Gjæringsskapene var opptatt, flyttet kar mellom to rom)
    Tørrhumlet dag fem med 1g/l Amarillo og 1.25g/l Centennial.

    -Laget en nesten lik i fjor som jeg ble fornøyd med. Denne flaskes til helgen.
     
    Aasbrygg liker dette.
  5. Aasbrygg

    Aasbrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Følling
    Ja, sommerøl kan være så mangt, så et tilleggs spørsmål i denne tråden:
    - Hva er et godt sommerøl for deg?

    For meg er det ett friskt, lyst lettdrikkelig øl med høyt kullsyrenivå og relativ lav ABV så man kan slukke tørsten med flere flasker uten å bli noe særlig påvirket.
     
  6. Sjakkt

    Sjakkt
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Vøyenenga
    Driver og fikler på en oppskrift til et kompromiss - noe lyst og lett som både fruen og jeg kan sette pris på, men klarer ikke å bli enig med meg selv på humleskjema... foreløpig utkast:

    STATS:
    Original Gravity: 1.047
    Final Gravity: 1.010
    ABV (standard): 4.82%
    IBU (tinseth): 22.12
    SRM (ebcmorey): 6.36

    FERMENTABLES:
    5 kg - German - Pilsner (90.9%)
    0.2 kg - German - Wheat Malt (3.6%)
    0.3 kg - German - Vienna (5.5%)

    HOPS:
    10 g - Magnum, Type: Pellet, AA: 13.4, Use: Boil for 60 min, IBU: 14.56
    25 g - Hallertau Hersbrucker, Type: Pellet, AA: 4, Use: Boil for 15 min, IBU: 5.39
    25 g - Hallertau Hersbrucker, Type: Pellet, AA: 4, Use: Boil for 5 min, IBU: 2.17

    MASH GUIDELINES:
    1) Temperature, Temp: 55 C, Time: 15 min
    2) Temperature, Temp: 65 C, Time: 30 min
    3) Temperature, Temp: 72 C, Time: 30 min
    4) Temperature, Temp: 78 C, Time: 5 min, Utmesk
    5) Sparge, Temp: 78 C, Amount: 10 L

    YEAST:
    White Labs - Mexican Lager Yeast WLP940

    Har gjort om på humleskjemaet et dusin ganger nå, fra kun bitterhumle til diverse variasjoner med Saaz, Hersbrucker, Magnum, Mittelfrüh, og så videre... satser på at jeg på et eller annet tidspunkt blir enig med meg selv.

    Er strengt tatt sent ute allerede, men satser på at den har lagret seg god nok mot slutten av sommeren!
     
    Aasbrygg liker dette.
  7. Kjell Anker Worren

    Kjell Anker Worren
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Denne ser spennende ut, og skal brygge min versjon av den i morgen. Hva slags ølgruppe tilhører denne?

     
  8. Aasbrygg

    Aasbrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Følling
    Litt usikker der, men satte min i gruppen Engelsk Golden Ale. Uannsjett er ikke dette så viktig for meg bare det blir som jeg ønsker. Jeg justerte litt på oppskriften før den ble brygget, gikk for 80% pale, 10% hvete og 10% vienna. Står nå til coldcrash. Gjæret ut til 1008 som planlagt og smaker meget rent og fint allerede.
     
  9. johanw

    johanw
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Kanskje noe off topic men har naiv som jeg er prøvd å sette sammen en sommerøl selv, inspirert av Aasbrygg sin som ser knall ut, men vil prøve med kun Nelson Sauvin. Håper på en tørr lager med ganske mye humle og noe maltpreg. Har jeg gjort noen store tabber her?

    74% Vienna Malt
    17% Hvete Malt
    10% Caramel/Crystal Malt - 10L

    0,6g/l Nelson Sauvin - 60,0 min
    0,6g/l Nelson Sauvin - 10,0 min
    0,6g/l Nelson Sauvin - Whirlpool Hop

    Mesk 65grader i 60 min
    Mash Out 76grader i 7 min

    Mexican Lager (White Labs #WLP940)

    Primærgjæring: 4dager på 12grader
    Sekundær: 10 dager på 12grader
    Diacetylrast: 3 dager på 17grader
    Flaskekarbonering: 6gr/l, 14 dager på 22grader
    Lagring: 4 uker på 2grader

    I følge Beersmith:
    Estimated OG: 1,047 SG
    Estimated FG: 1,009 SG
    Estimated Color: 10,4 EBC
    Estimated IBU: 22,9 IBUs
    Estimated ABV: 5,0%
     
    Aasbrygg liker dette.
  10. Aasbrygg

    Aasbrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Følling
    Jeg synes den ser meget bra ut, ville kanskje økt IBU litt, og uten tvil mer sukker til karbonering, jeg liker litt høyere kullsyrenivå i så lyst og friskt øl. Og når du vil ha ganske mye humle, hadde jeg økt de sene humletilsettningene også. Men det er såklart min mening.
     
  11. Forvirret

    Forvirret
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bømlo
    Årets "sommerøl" ble ok det. Men kanskje feil å kalle det sommerøl. En IPA light er kanskje mer korrekt.
    Passer bra som erstatning for sur melk til "lubbesild".
     
    Aasbrygg liker dette.
  12. TTL

    TTL
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Moss
    Etter hukommelsen....

    77l-batch,
    15kg pilsnermalt
    1kg carapils
    0,5kg acid-malt
    kok 90minutter
    60min magnum bitterhumle =30 ibu
    30, 10, 0 minutter saaz likt fordelt =12ibu
    danish lager 2. generasjon

    OG 55, FG 14

    Åpnet første flaske i går, etter to uker på flaske. Den skal få stå kaldt litt og kose seg, men den blir jaggu fin i sommervarmen
     
    Nullni og Aasbrygg liker dette.
  13. johanw

    johanw
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Supert, takk for input! Tenker jeg går opp til 29 IBU, og 1+1g/l for 10min og whirlpool humlen. Ved nermere ettertanke har jeg også gått ned på Hveten og noe på Vienna og lagt til litt Lys Munich istedenfor slik at det ble 69% Vienna, 10,33% av de andre tre. Enig i karbonering, får justere opp noe.
     
    Aasbrygg liker dette.
  14. Aasbrygg

    Aasbrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Følling
    IPA light er jo et perfekt somnerøl :-D
     
  15. Aasbrygg

    Aasbrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Følling
    Tror denne blir meget bra. Tørrhumling er også noe som kanskje hadde passet seg på denne.
     
  16. TTL

    TTL
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Moss
    Ipa light=apa?
     
    Håvard Skjevling liker dette.
  17. Forvirret

    Forvirret
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bømlo
    Nei tror det blir mer feil. BU/GU på 1.6 kan vel ikke bli apa.
    Tenker det får gå som Lubbesildølet jeg :)
     
    Saison liker dette.
  18. urkis

    urkis
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Porsgrunn
    Denne ble en suksess i fjor. Oppskrift fra Radical Brewing av Randy Mosher:

    Summer Ale
    3,30 kgPale Malt, Maris Otter (5,9 EBC)Grain160,6 %
    1,10 kgPilsner (2 Row) UK (2,0 EBC)Grain220,2 %
    0,55 kgWheat Malt, Dark (17,7 EBC)Grain310,1 %
    0,50 kgDememera Sugar (3,9 EBC)Sugar49,2 %
    70,00 gFuggles [4,50 %] - Boil 60,0 minHop534,2 IBUs
    12,00 gGinger Root (Boil 5,0 mins)Herb6-
    65,00 gEast Kent Goldings (EKG) [5,00 %] - Boil 5,0 minHop77,0 IBUs
    7,00 gCoriander Seed (Boil 5,0 mins)Spice8-
    2,0 pkgWhitbread Ale Yeast (White Labs #WLP017)
    Meskes på 67 grader i 60 min.

    I årets versjon (#31)har jeg økt litt på ingefær og korianderfrø-mengden.
    Fjorårets etikett:
    summerale-l.jpg
    Hilsen Øivind
     
    Rorslett, BamsenEirik og Aasbrygg liker dette.
  19. DorMito

    DorMito
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Denne tenkte jeg å brygge neste uke:

    "Aestas Subolfacio" (sommerduft på latin)

    OG: 1.047
    FG: 1.010
    IBU: 25 (Tinseth)
    ABV: 5%

    48% Pilsner malt
    48% Vienna malt
    4% Hvete malt

    Mesk: 66*C @ 75min + 78*C @ 5min
    Kok: 90min

    Pacific Gem (15,8%), For å treffe IBU @ 60min
    Cascade (7%), 0,5g/l @ 15min
    Galaxy (14,5%), 0,5g/l @ 2min
    Tørrhumle etter 7 dager:
    Galaxy (14,5%), 0,75g/l
    Cascade (7%), 0,5g/l

    Gjær: US-05
     
    #19 DorMito, 29 Apr 2015
    Sist redigert: 29 Apr 2015
  20. Aasbrygg

    Aasbrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Følling
    Litt for bitter til å være APA ja kanskje.
     

Del denne siden