1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.

Speidel 50 - skylleordning

En tråd i 'Speidel Braumeister' startet av frevev, 18 Jun 2017.

  1. frevev

    frevev
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Trondheim
    Sitter og funderer på en ordning til skylling med speidel, det er jo ikke optimalt når maltrøret som oftest ender opp med å stikke ned i vørteren mens en driver med skyllingen.

    Tok en råsjans i dag og satt maltrøret på en ren ovnsrist på kjelen, fungerer greit akkurat nå, men disse er jo pinglete!

    Noen tips om noe flott å bruke her? :) ser mange har vinsj løsninger og div med stativ ordning, tenkte å kjøre enklere løsning da jeg enda makter å løfte maltrøret selv. :rolleyes:
     
  2. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Jørgen O liker dette.
  3. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Er utfordringen plasseringen av maltrøret eller selve skyllingen? Så vidt jeg husker tok aldri maltrøret nedi vørter når jeg satte den på de laveste niplene? Ellers var jeg rask med å installere "vinsj" selv. Da låste jeg bare på den høyden jeg ville ha.
     
  4. 357m

    357m
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

  5. Grainnvargen

    Grainnvargen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ørland
    Bruker noe lignende selv, men det jeg så at den klipper pakningen på maltrøret når du setter nedpå tynne rør/stenger . Et tips er å fjerne pakningen før du setter den nedpå. Det ble hull i vår med påfølgende mugg innvendig i pakningen.
     
    frevev liker dette.
  6. Harald

    Harald
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det må da være optimalt at maltrøret ender nede i vørteren?
    Det gir mindre innblanding av oksygen i varm vørter. -Og gir vel også en langsommere og mer effektiv utvasking av sukkeret fra mesken?
     
  7. frevev

    frevev
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Trondheim
  8. frevev

    frevev
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Trondheim
    Er dette synsing uten å ha brukt en speidel?
     
  9. Harald

    Harald
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Dette var bare et vennlig råd! Jeg har hatt Speidel i 5 år nå, og har prøvd litt forskjellig når det gjelder skyllemetoder -uten å ha funnet den ideelle. For tiden bruker jeg Speidelen kun til mesking og skylling, vørteren tapper jeg av etterhvert og koker i en separat kjele. Litt tungvint, men etter noen år med brygging i industrilokale og vinsj er jeg tilbake som hjemmebrygger uten festekrok i taket...

    Jeg har også smakt oksydert øl, og det meste -eller kanskje alt ølet jeg har stående som er mer enn 2 år gammelt har kraftige sherry-toner. Jeg har en mistanke om at dette skyldes lufting av varm vørter. Jeg har stort sett kjørt med 10 minutter utmesk på 80 grader, og det kan hende dette har like stor negativ effekt. Men dette med oksydasjon er, som du antyder, bare synsing og spekulasjoner.

    Den viktigste grunnen til at jeg fraråder å buksere meskesylinderen til å balansere på toppen av bryggekjelen er rett og slett at jeg også har erfaring med temmelig store 2. gradsforbrenninger på begge lår og føtter!

    For å spare tid er det jo fristende å fyre opp og begynne kokingen før mesken har dryppet helt fra seg. Når man står på en krakk på bordet ved siden av bryggeapperatet og skal flytte litt på et tungt, varmt og glatt maltrør er det lett å få litt overbalanse. Det skvulper ganske bra med varm vørter når maltrøret raser ned i gryta, og olabukser og joggesko gir liten beskyttelse når tsunamien når deg.
    Episoden hendte for flere år siden, ikke med Speidel men et 75 liters terassebryggeri. Men prinsippet skulle være det samme.
     

Del denne siden