Spm ang batch sparge

Har skjønt at batch sparge gir litt lavere effektivitet. Kan man kompensere dette ved å øke maltmengden? Hvor mye må man evt øke den med?
 
Sist redigert:
Har skjønt at batch sparge gir litt lavere effektivitet. Kan man kompensere dette ved å øke maltmengden? Hvor mye må man evt øke den med?
Det er litt vanskelig å gi et bestemt svar på da alle oppsett og bryggere er forskjellige, men det er ikke så mange prosentene. Her er det erfaring som gjelder. Noter ned "avviket" over et par batcher, og juster så oppskriftene dine.
 
Det gir en lavere effektivitet enn kontinuerlig skylling, om kontinuerlig skylling gjøres riktig.
 
Du kan kompensere ved å bruke mer malt ja, men først så må du vite om du trenger å kompensere noe ihht forventet effektivitet i oppskriftene du brygger.
 
Trur @PetterL hadde eit rekneark til batch sparte der ein fikk ut SG på avrenningane, så slepp ein å lure på kva effektivitet ein kjem til å få.
 
Har skjønt at batch sparge gir litt lavere effektivitet. Kan man kompensere dette ved å øke maltmengden? Hvor mye må man evt øke den med?
Du får antakelig 5-7% lavere effektivitet enn ved kontinuerlig skylling dersom du begrenser deg til 2 tappinger. Grunnen til at det er vanskelig å gi noe klart svar, er at du kan tøye skyllinga veldig langt når du driver med kontinuerlig skylling, samtidig som du kan øke utbyttet ved batch sparging noe ved å tappe tre ganger, også.

Jeg bruker nesten bare batch sparging (+ noe no sparge) - alltid bare to tappinger - og får 80-82% meskeeffektivitet når jeg brygger øl med normal styrke, dvs. +/- 5%. Da regner jeg et tap på 1 liter pr. kg malt + et tap på 2 liter til meskekjelen. Det stemmer som regel godt. Har du mindre eller større tap i ditt system, får du tilsvarende høyere eller lavere effektivitet.

Det er viktig for å få best mulig effektivitet ved batch sparging at du beregner vannbruken sånn at du tapper ut like mye i hver tapping. Det er enkelt: Du deler volum til kok på to (evt. på tre), og så legger du til det tapet du må beregne, for å få vannmengden i den første runden. I andre runde tilsetter du så bare det halve kokevolumet.

Eks.: Jeg skal ha 32 liter til kok. Jeg bruker 5 kg malt. Tapet blir da 5 + 2 liter = 7 liter, og til første runde bruker jeg dermed 16 + 7 liter = 23 liter. Jeg tapper ut 16 liter (mer får jeg ikke ut, om beregningene stemmer), og tilsetter nye 16 liter, som jeg så tapper ut igjen. (Mindre avvik påvirker effektiviteten lite, men det er greit å sikte seg inn på halparten i hver tapping.)

(Vær obs på at alle vannmengder må regnes ut fra volum ved 20 grader. Volumet er ca. 4% større ved 100 grader.)
 
Sist redigert:
Samme som @Finn Berger , ligger på drøyt 80% på .050 øl. og deretter taper det seg med 5% pr 010 i sg. Skulle jeg bygge en .070 øl hadde jeg lagt meg på 70% i meskeeffektivitet.
 
Skulle gjerne vist hvor jeg lå med opptimalt utstyr, men med 4 kg malt og en 14 liters kjele sier det seg selv jeg altid kommer litt short (65 -70%)
hadde vært artig å se hvor jeg havna med "no-squeeze" og litt mer skyllevann, tror jeg skal prøve det neste gang..
 
Skulle gjerne vist hvor jeg lå med opptimalt utstyr, men med 4 kg malt og en 14 liters kjele sier det seg selv jeg altid kommer litt short (65 -70%)
hadde vært artig å se hvor jeg havna med "no-squeeze" og litt mer skyllevann, tror jeg skal prøve det neste gang..
Hovedgrunnen til at du får lav effektivitet, er at du brygger så uanstendig sterkt øl :D. Du kan regne at effektiviteten synker med omtrent 2,5 prosent for hvert 0,005 poeng du øker OG med - som @-Tormod- sier, også. Dessuten vil antakelig tapet til meskekjelen - gitt at du ikke tar med rubbel og bit over til kok - utgjøre en noe større prosentdel enn i et større brygg.
 
Skulle gjerne vist hvor jeg lå med opptimalt utstyr, men med 4 kg malt og en 14 liters kjele sier det seg selv jeg altid kommer litt short (65 -70%)
hadde vært artig å se hvor jeg havna med "no-squeeze" og litt mer skyllevann, tror jeg skal prøve det neste gang..
Prøv å tyne det litt. Når du er ferdig med å meske og gjør det vanlige, ikke kast maltet, la det renne av seg, evt skyll litt mer oppi gjæringbøtta, mens du koker, og så legger til det til koken når du har fått ut litt til.
 
Du får antakelig 5-7% lavere effektivitet enn ved kontinuerlig skylling dersom du begrenser deg til 2 tappinger. Grunnen til at det er vanskelig å gi noe klart svar, er at du kan tøye skyllinga veldig langt når du driver med kontinuerlig skylling, samtidig som du kan øke utbyttet ved batch sparging noe ved å tappe tre ganger, også.

Jeg bruker nesten bare batch sparging (+ noe no sparge) - alltid bare to tappinger - og får 80-82% meskeeffektivitet når jeg brygger øl med normal styrke, dvs. +/- 5%. Da regner jeg et tap på 1 liter pr. kg malt + et tap på 2 liter til meskekjelen. Det stemmer som regel godt. Har du mindre eller større tap i ditt system, får du tilsvarende høyere eller lavere effektivitet.

Det er viktig for å få best mulig effektivitet ved batch sparging at du beregner vannbruken sånn at du tapper ut like mye i hver tapping. Det er enkelt: Du deler volum til kok på to (evt. på tre), og så legger du til det tapet du må beregne, for å få vannmengden i den første runden. I andre runde tilsetter du så bare det halve kokevolumet.

Eks.: Jeg skal ha 32 liter til kok. Jeg bruker 5 kg malt. Tapet blir da 5 + 2 liter = 7 liter, og til første runde bruker jeg dermed 16 + 7 liter = 23 liter. Jeg tapper ut 16 liter (mer får jeg ikke ut, om beregningene stemmer), og tilsetter nye 16 liter, som jeg så tapper ut igjen. (Mindre avvik påvirker effektiviteten lite, men det er greit å sikte seg inn på halparten i hver tapping.)

(Vær obs på at alle vannmengder må regnes ut fra volum ved 20 grader. Volumet er ca. 4% større ved 100 grader.)
Men hvorfor er det viktig å tappe ut like mye på begge tappinger?
 
Men hvorfor er det viktig å tappe ut like mye på begge tappinger?
Fordi du renser ut mest mulig av sukkeret på den måten. Som sagt, du skal ha en del ubalanse før det blir virkelig merkbart, men om du ikke har noen god grunn for ikke å fordele det du tar ut 50/50 (eller eventuelt med en tredel i hver av tre tappinger), er det jo like greit å sikte mot det.

En grundig behandling av temaet finner du her: https://braukaiser.com/wiki/index.php/Batch_Sparging_Analysis
 
Fordi du renser ut mest mulig av sukkeret på den måten. Som sagt, du skal ha en del ubalanse før det blir virkelig merkbart, men om du ikke har noen god grunn for ikke å fordele det du tar ut 50/50 (eller eventuelt med en tredel i hver av tre tappinger), er det jo like greit å sikte mot det.

En grundig behandling av temaet finner du her: https://braukaiser.com/wiki/index.php/Batch_Sparging_Analysis
Skjønner...
Jeg mesker i automatisk brygger. Kan jeg regne alt som ikke kommer ut av krana som tap, eller kan jeg sette det til 0 hvis jeg tar med alt ved å helle det ut. Siste skvett inneholder jo mye grums, bør dette uansett kastes?
 
Skjønner...
Jeg mesker i automatisk brygger. Kan jeg regne alt som ikke kommer ut av krana som tap, eller kan jeg sette det til 0 hvis jeg tar med alt ved å helle det ut. Siste skvett inneholder jo mye grums, bør dette uansett kastes?
Ja, det som ikke blir med til kok, er tap. Du kan, som du sier, redusere tapet ved å ta med grumset, og noen gjør det. Jeg er ikke overbevist om at det gjør noen merkbar forskjell, men jeg tar det ikke med. Du kan jo prøve, og se om du synes det blir bra.
 
Tilbake
Topp