Starter eller ikke?

Morten Jensen

Norbrygg-medlem
Hei! Etter å ha lest meg en del opp på hvordan folk bruker gjærstartere har jeg et par spørsmål.

Jeg brygger i så liten mengde at jeg ikke orker å høste eller gjenbruke gjær. Som regel er det rehydrert US-04 eller US-05 til det meste og enkelte andre gjærtyper som det byr seg.

Vil jeg oppleve noe stor forbedring i ølet av å bruke en starter? Har i grunn høvelig gode resultater fra ordinær rehydrering av gjær. Jeg vet jo at startere har en funksjon til spesielle tilfeller, men er det vits for meg å sette en starter hver gang jeg skal brygge?
 
Hei! Etter å ha lest meg en del opp på hvordan folk bruker gjærstartere har jeg et par spørsmål.

Jeg brygger i så liten mengde at jeg ikke orker å høste eller gjenbruke gjær. Som regel er det rehydrert US-04 eller US-05 til det meste og enkelte andre gjærtyper som det byr seg.

Vil jeg oppleve noe stor forbedring i ølet av å bruke en starter? Har i grunn høvelig gode resultater fra ordinær rehydrering av gjær. Jeg vet jo at startere har en funksjon til spesielle tilfeller, men er det vits for meg å sette en starter hver gang jeg skal brygge?
Nå broker jeg sjelden tørrgjær, men såvidt meg bekjent er det ikke vanlig å lage starter av tørrgjær. Men rehydrering er anbefalt. Hvis du går over til våtgjær stiller det seg annerledes.
 
Nå broker jeg sjelden tørrgjær, men såvidt meg bekjent er det ikke vanlig å lage starter av tørrgjær. Men rehydrering er anbefalt. Hvis du går over til våtgjær stiller det seg annerledes.

Det er liksom det da. Vil jeg oppleve noe stor forskjell ved å bytte over til våtgjær? Føler jeg får veldig god utgjæring slik jeg har det nå, men man ønsker jo stadig å forbedre prosessen.
 
Hva er liten mengde? Jeg brygger typisk 13-15 liters batcher. Bruker våtgjær og startere jeg :) Bruker kalkulstor og tar unna på en starter så jeg har til neste gang.
 
Hva er liten mengde? Jeg brygger typisk 13-15 liters batcher. Bruker våtgjær og startere jeg :) Bruker kalkulstor og tar unna på en starter så jeg har til neste gang.

Jeg brygger 25L batcher. Det jeg mente var at jeg kanskje brygger 10-12 batcher i året maks.
 
Det er liksom det da. Vil jeg oppleve noe stor forskjell ved å bytte over til våtgjær? Føler jeg får veldig god utgjæring slik jeg har det nå, men man ønsker jo stadig å forbedre prosessen.
Tørrgjærene du får kjøpt er veldig gode, så ville ikke vært redd for å bruke dem. Det er jo bryggerier som broker tørrgjær. Men det er begrenset hvor mange forskjellige typer gjær du får tak i som tørrgjær. Det er når du vil eksperimentere med annen gjær at du trenger å gå over til våtgjær.
 
Tørrgjærene du får kjøpt er veldig gode, så ville ikke vært redd for å bruke dem. Det er jo bryggerier som broker tørrgjær. Men det er begrenset hvor mange forskjellige typer gjær du får tak i som tørrgjær. Det er når du vil eksperimentere med annen gjær at du trenger å gå over til våtgjær.

Skjønner. Jeg vet at man får våtgjær som f.eks Wyeast 1056 som tørrgjær (US-05) eller hvertfall samme stamme, men jeg kan skjønne at det er flere alternativer som våtgjær. Takk for svar!
 
Og brygger du 25 liters batcher og skal bruke våtgjær bør du vel absolutt bruke en starter. Du får masse freshe celler. 2-4 pakker våtgjær avhengig av GU blir veldig dyrt... Og det er mengden per batch som betyr noe, ikke hvor mange ganger du brygger i året :)
 
Alle som har brygget en stund kommer vel til et punkt der dette spørsmålet kommer opp.

En magnetrører og en kolbe koster ikke stort på ebay, så prisen er ikke så mye å tenke på. Om man bor i en mindre leilighet, kan lyden av røreren være et problem for sensitive samboerører. Og så bør man ha plass i kjøleskap for dekantering.

Bortsett fra dette er det bare fordeler, etter mitt syn. Ikke minst er det lærerikt.

Men om du lurer på om det er en kjempefordel med starter i forhold til rehydrert tørrgjær, vil jeg tenke at den er minimal.
 
Alle som har brygget en stund kommer vel til et punkt der dette spørsmålet kommer opp.

En magnetrører og en kolbe koster ikke stort på ebay, så prisen er ikke så mye å tenke på. Om man bor i en mindre leilighet, kan lyden av røreren være et problem for sensitive samboerører. Og så bør man ha plass i kjøleskap for dekantering.

Bortsett fra dette er det bare fordeler, etter mitt syn. Ikke minst er det lærerikt.

Men om du lurer på om det er en kjempefordel med starter i forhold til rehydrert tørrgjær, vil jeg tenke at den er minimal.

Dersom man har en sensitiv bedre halvdel man deler hus med ville jeg vært ydderst restriktiv vedrørende dekantering i kjøleskapet. [emoji6][emoji14]

Sent via Tapatalk
 
Dersom man har en sensitiv bedre halvdel man deler hus med ville jeg vært ydderst restriktiv vedrørende dekantering i kjøleskapet. [emoji6][emoji14]

Sent via Tapatalk
Da må man kjøpe ennå et kjøleskap å ha i kjelleren. Blir en del etterhvert.
 
Da må man kjøpe ennå et kjøleskap å ha i kjelleren. Blir en del etterhvert.

Poenget var vel at man ikke dekanterer i kjøleskapet men kaldkræsjer starteren der for å bunnfelle gjæren. Forhåpentligvis så dekanterer man i et annet målebeger, i vasken eller lignende. Å dekantere i kjøleskapet blir søl :p
 
Et kjølerom til dekantering blir det neste, eller blir det litt for dekadent? :) Kanskje man risikerer å forbli i skapet og aldri komme ut?
 
Tilbake
Topp