1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Stikkende lukt og forferdelig smak

En tråd i 'Brygging' startet av Kenneth Hårstad, 23 Aug 2017.

 1. Kenneth Hårstad

  Kenneth Hårstad
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Sliter veldig med ølbryggingen for tiden. Etter påske har vi brygget 3-4 batcher der resultatet har blitt dårlig. For det første er det en helt jævlig lukt som stikker i nesen etter noen dagers gjæring. Denne blir værre utover i gjæringsprosessen. Ølet smaker kjemikaler/fusel. Vi har vært veldig nøye med gjæringstempen. Passet på at den har ligget stabilt på 19-20 grader. Har testet flere typer øl. Brown Ale, Saison og kolsch. Trodde først det var noe feil med vannet men samme resultat med Olden-vann. Den eneste forskjellen før og etter påske er at vi skaffet ei Beer Brew sirkulasjonspumpe. Men kan ikke forstå at den skal være problemet? Ellers er vi veldig nøye med rengjøring og desinfisering. Noen som har tips hva dette kan være? Bryggeriet er Beer Brew 60.
   
 2. bjartenataas

  bjartenataas
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Hvilken gjær? Starter? Gjærnæring? Temperaturkontroll og variasjon?
   
 3. Kenneth Hårstad

  Kenneth Hårstad
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Californian Lager Yeast M54. Vi har prøvd forskjellig type gjær også. Både med og uten starter. Samt gjærnæring. Har hatt god kontroll på tempen. Rundt 19-20 grader. Den stinkende lukta og den fæle smaken kommer veldig fort etter at gjæringa har starta. Vi har fått tips på facebook-gruppa: For oss som brygger selv om å bytte ut gjærkara, samt sjekke krana på Beer Brew 60.
   
 4. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Plukk fra hverandre krana. Første gangen jeg gjorde det, fikk jeg et lite sjokk. Og husk å kjøre kokende vørter gjennom den en stund før dere tapper.

  Samme med sirkulasjonspumpa, hvis den brukes etter at kjølingen har begynt. (Skader uansett ikke å reingjøre.)

  Når dere har hatt infeksjon i det karet, ville jeg egentlig si at dere skal hive det, uansett - hvis det da ikke er helt nytt, og dere vet at dere ikke har vært nedi der med noe som kan ripe det - som f.eks. en svamp med skureflate på. Og dere ikke er i stand til å finne riper i det.

  Hva bruker dere til vask og desinfeksjon?
   
 5. Kenneth Hårstad

  Kenneth Hårstad
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Fikk tips om å rengjøre krana på Beer Brew 60. Åpna den nå og inne der var det en jungel av sopp/bakterier. Kanskje vi har funnet synderen?
   
 6. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Det virker sannsynlig.

  Men reingjør gjæringskaret deres ekstremt godt, også, for det har vært infisert øl i det. Hvis det er riper i det, må dere bare kassere det, for dere kommer ikke til det som skjuler seg i ripene.

  Det samme med alt annet som har vært i kontakt med den infiserte vørteren/det infiserte ølet.
   
 7. Kenneth Hårstad

  Kenneth Hårstad
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Plukket fra krana og det var helt jævlig inne der. Den skal rengjøres og desinfiseres. Skal kjøre kokende vørter gjennom neste gang også. Vi har gamle gjærkar som har stått opp i hverandre. Det er sikkert ikke noe særlig. Kan være mye riper og sånt. Vi bruker Sterkrens fra Petit.
   
 8. Arnemann

  Arnemann
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Trondheim
  Som Finn Berger sier, det er nok lurest å erstatte disse plastikkbøttene helt. Dersom det er utenfor budsjettet å erstatte dem kan du prøve å vaske dem. Kan sterkt anbefale:
  1. Vask med lut, PBW, eller til og med Zalo. Viktig å vaske både innsiden og utsiden, og ikke minst lokket.
  2. Skyll godt
  3. Fyll bøtta med kaldt vann og en god skvett klorin. Om dette er vanlige plastikkbøtter kan du bøye lokket litt og få hele lokket ned i bøtta. La dette stå en time eller to. Du kan med fordel legge andre plastikkdeler i bøtta mens den står, f.eks. demonterte heverter osv.
  4. Skyll godt, og la stå med lokket på.
  5. Spray innsiden med korrekt utblandet Star San før bruk (Sterkrens er vel lignende, så vidt jeg vet?).
  Jeg kjører denne rutinen på alt jeg har hatt brettanomyces eller bakterier i og har enda ikke fått en infeksjon, til tross for at jeg ikke har noen som helst separasjon mellom utstyr til "ville" øl og vanlige øl. Det fine er at alle vaskemidlene er å finne på dagligvarebutikken.
  Som en bonus så bleker også klorin bort alt av misfarging i slanger og slikt.

  PS.
  Vær varsom med klorin og blanding med andre vaskemidler. Skyll godt før og etter bruk.
  Vær også varsom med å bruke klorin på stål. Jeg er ingen kjemiker, men jeg leser fra flere kilder at det kan skade stål om det eksponeres for klorin over lang tid.
   
  JonAn og Finn Berger liker dette.
 9. Kenneth Hårstad

  Kenneth Hårstad
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Skal rengjøre kokeren inkl kranen samt kjøpe nye gjærkar. Så får dere høre hvordan det blir. Takk for tips så langt.
   
  RETBergen, Arnemann og bjartenataas liker dette.
 10. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Kjør klorin + eddik i stedet for klorin, som ikke er særlig effektivt. 5 ml eddik + 5 ml klorin til 3 liter vann (eller gang det opp til den mengden du vil ha). Dette er ekstremt mye mer effektivt. Du trenger bare 30 sekunders kontakttid, og du trenger heller ikke skylle det bort. Kilde: Charlie Talley fra 5Star Chemicals, mannen som fant opp StarSan. (Gå inn på 10,30 i denne podcasten for å høre et intervju med ham der han snakker om dette.)
   
 11. Ekornskurken

  Ekornskurken
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Stavanger
  @Finn Berger Vet du om man kan ferdigblandet det blandingsforholdet med klorin & eddik og la det stå? Slik at man benytter litt og litt når det trengs?
   
 12. Arnemann

  Arnemann
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Trondheim
  Dette ville jeg vært svært forsiktig med å anbefale andre å gjøre, med mindre du er kjemiker og 100% sikker på hva du driver med. Jeg er ikke kjemiker jeg heller, men jeg kommer fra en familie der både far og bror er og de har advart mot å blande nettopp eddik og klorin da jeg utforsket dette alternativet. På lik linje med blanding av amoniakk og klorin frigjøres klorgass som er veldig giftig. Jeg gjorde et kjapt søk på det nettopp, og fant følgende på emnet:

  Wikipedia nevner eddik spesifikt som noe som er farlig å blande med klorin: https://en.wikipedia.org/wiki/Bleach#Chlorine-based_bleaches

  Følgende kilde kjenner jeg ikke til, så vurder den selv: https://www.thoughtco.com/mixing-bleach-and-vinegar-609281

  Jeg tror egentlig klorin er en ting som generelt ikke bør blandes med noe som helst med mindre man er ekspert på emnet og vet hva man driver med. Om noen finner på å prøvde dette, gjør det i det minste i et godt ventilert sted; utendørs, et rom med gjennomtrekk eller lignende. Da taper man i hvert fall litt mindre om man tar feil!

  Tilføyelse;

  Lest mer på emnet på wikipedia: Årsaken til at klor + eddik er veldig effektivt til rengjøring er at det lages kloreddiksyre (google translate fra fra chloroacetic acid) som også er ekstremt giftig.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Chloroacetic_acid#Safety

  La meg ta med et lite sitat for ekstra avskrekkende virkning:
  "Chloroacetic acid easily penetrates skin and mucous membranes and interferes with cellular energy production. Initial dermal exposure to high concentrations (e.g., 80% solution) may not appear very damaging at first, however systemic poisoning may present within hours. Exposure can be fatal if greater than 6% body surface area is exposed to chloroacetic acid."
   
  #12 Arnemann, 24 Aug 2017
  Sist redigert: 24 Aug 2017
  gustavf liker dette.
 13. kvolden

  kvolden
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Buvika
  Jeg har ikke grunnlag for å mene noe om farligheten av en slik blanding generelt, men det er verdt å påpeke at eksempelet fra Wikipedia bruker en løsning på 80%, mens @Finn Berger sin oppskrift gir en løsning på 0,3%. Uansett er det jo greit å vite at sterke blandinger er farlige, slik at om man nå skal bruke dette så passer man på å ikke blande klor og eddik direkte, men heller hver for seg rett i løsningen, slik at man aldri oppnår sterke konsentrasjoner.
   
 14. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Jeg vet ikke, men jeg tar ikke sjansen på det. Jeg har spurt en kollega som underviser i kjemi (og altså er kjemi-utdannet), og hun sa at det i alle fall er aktivt i mange timer. Det var det jeg spurte om.

  Jeg er klar over at dette i utgangspunktet er noe man ikke gjør. Men konsentrasjonen av stoffene er svært lav, og kjemiker-kollegaen min reagerte ikke på denne bruken.

  Talley er jo også kjemiker, og har jobbet med slike stoffer hele livet, så vidt jeg skjønner. Han er en av grunnleggerne av Five Star Chemicals, og oppfinneren av StarSan. Når han anbefaler det i en podcast i USA, der du kan saksøkes for den minste lille filleting om du på noen måte kan tillegges ansvar, så regner jeg med at det er harmløst.

  Men det er jo ikke noen grunn til å ta større sjanser enn nødvendig. Jeg sørger for ventilasjon når jeg bruker det. Og det er visst også tryggest å sørge for at klorinen er godt blandet ut før du har i eddiken.
   
  #14 Finn Berger, 24 Aug 2017
  Sist redigert: 24 Aug 2017
 15. Arnemann

  Arnemann
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Trondheim
  Det finnes helt sikkert "trygge" konsentrasjoner, "trygge" blandingsforhold og sikkerhetsutstyr som også gjør det "trygt". Jeg ser vi har mye motstridende informasjon her, og det sier meg egentlig igjen at dette ikke er noe vi bør anbefale andre å prøve selv om noen av oss kanskje gjør dette hjemme. Vi fikk jo et prakteksempel fra @Ekornskurken; Det første spørsmålet etter din anbefaling er om hvorvidt det går an å blande klorin og eddik ufortynnet (som samtlige kilder jeg finner sier er svært farlig). Nå er Ekornskurken heldigvis en fornuftig person som spør før han begir seg ut i ukjente territorier med kjemikalieflasker, men man kan ikke regne med at hver person som snubler over dette gjør det.

  På en annen side, ut i fra hva jeg leser på klorin.no står det at klorin "Dreper alle bakterier" med store bokstaver. Her er det selvsagt en liten stjerne som indikerer en fotnote hvor det står "Dreper over 99,999 % av alle bakterier og er desinfiserende i henhold til standardiserte tester.". Høres veldig lovende ut i mine ører, forutsatt at påstanden er sann.

  Nettstedet forskning.no har også en artikkel om klorin som sier litt om hvordan det fungerer:
  http://forskning.no/bakterier-hygiene-sykdommer/2008/11/klorinmysteriet-oppklart
  Interessant med gode referanser.

  Alt tyder på at vanlig klorin i vann er en svært effektiv måte å definfisere på, og med klorin tilgjengelig i dagligvarebutikken er jo dette et flott alternativ for oss hjemmebryggere.
   
  #15 Arnemann, 24 Aug 2017
  Sist redigert: 24 Aug 2017
 16. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  OJ, hvis det var det @Ekornskurken mente, misforstod jeg. Jeg gikk uten videre ut fra at han mente å spørre om det gikk an å oppbevare ferdig oppløsning - slik det gjør med Starsan.

  Har du hørt på intervjuet med Talley? Det kunne være interessant å høre hva du har å si om det.
   
 17. kvolden

  kvolden
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Buvika
  Her må jeg rette på meg selv. Det ville selvsagt vært 0,3% om ikke Klorin og eddik allerede var uttynnet, men siden begge er uttynnet til ca 5% snakker vi om en ferdig løsning på ca 0,017%. Sånn for ordens skyld.
   
 18. Ekornskurken

  Ekornskurken
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Stavanger
  Det var det jeg prøvde å spørre om ja :)
   
 19. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Konsentrasjonen av den aktive klorforbindelsen er 80 ppm (parts per million), i følge Talley. Det sier ikke meg noe - men eventuelle kjemikyndige kan kanskje si noe om det

  Om man googler litt, finner man en del folk som rapporterer at de har brukt denne oppløsningen uten problemer. Og jeg har ikke klart å finne noe som rapporterer om ubehag.

  Det er imidlertid veldig viktig - og det bør kanskje understrekes - å holde seg til oppskriften. Mer er definitivt ikke bedre, det er farlig!
   
 20. john petter

  john petter
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo - Holmlia
  I mitt korte liv som brygger har jeg erfart at plastkranene som følger med de fleste plastgjæringsbøttene også kan huse uhumskheter hvis de ikke rengjøres og desinfiseres godt nok. Man kan presse den røde hendelen som åpner og lukker helt ut slik at all innvendig overflate lettere kan rengjøres.

  Klor er nok et effektivt desinfiseringsmiddel, -for ikke å snakke om den mer skumle blandingen med eddik og klor, men er ikke Starsan i korrekt utblanding godt nok? Og ikke minst ufarlig?
   

Del denne siden