Har oppnådd riktig OG ved skylling, men mangler ca 4 liter væske til kok. Skylle mer, eller bare koke med de 24 literne jeg har??
SG før kok mener jeg selvfølgelig... Mesket med 19 liter, har skylt med 10. Er en Newcastle Brown ale fra Brewolution. Har skylt en gang.OG, eller før kok-SG? Hvis du har oppnådd riktig OG (Etter kok) så ligger du ganske lavt iom at du også mangler 4L vørter.
Spørs hvor mye du allerede har skylt, og hva slags øl det er om du vil skylle mer, om du har bommet på meskevann eller hva.. more info needed..
SG før kok mener jeg selvfølgelig... Mesket med 19 liter, har skylt med 10. Er en Newcastle Brown ale fra Brewolution. Har skylt en gang.
Har oppnådd riktig OG ved skylling, men mangler ca 4 liter væske til kok. Skylle mer, eller bare koke med de 24 literne jeg har??
SG før kok mener jeg selvfølgelig... Mesket med 19 liter, har skylt med 10. Er en Newcastle Brown ale fra Brewolution. Har skylt en gang.
Det ble 19 liter til gjæring, med en OG på 2 poeng høyere det som var oppgitt i oppskriften...Batch sparging med tre tappinger, altså. Da trenger du ikke være redd for tanniner, og du kan velge å skylle en gang til, og så koke tilsvarende lenger, som skissert i forrige post. Da får du litt mer øl.
Jeg ville likevel ikke gjort det. Du har beregnet for lite malt i forhold til effektiviteten din, og det å tyne malten, går ut over kvaliteten.
Det ble 19 liter til gjæring, med en OG på 2 poeng høyere det som var oppgitt i oppskriften...
Dette med effektivitet, hvordan kan man jobbe for å treffe mer nøyaktig på oppskriften? Vil jo gjerne ende opp med det antall liter i gjæringskaret og riktig OG som oppskriften opererer med...? [emoji848][emoji848][emoji848]
Jeg bruker kun ferdige alle grain sett.
Det ble 19 liter til gjæring, med en OG på 2 poeng høyere det som var oppgitt i oppskriften...
Dette med effektivitet, hvordan kan man jobbe for å treffe mer nøyaktig på oppskriften? Vil jo gjerne ende opp med det antall liter i gjæringskaret og riktig OG som oppskriften opererer med...? [emoji848][emoji848][emoji848]
Jeg bruker kun ferdige alle grain sett.
Enda enklere enn å lage egne oppskrifter er å måle SG underveis, f eks med refraktometer, og så justere vannmengde til skylling ut fra dette. Det går jo også an å spe på med litt spraymalt hvis en havner for lav før kok. Min erfaring med dette er at en treffer sånn noenlunde. Etter hvert kan du prøve å meske tykkere eller tynnere for å se om det øker effektiviteten.
Jeg måler SG underveis. Ofte får jeg riktig SG, men mangler volum. Er det da så enkelt som å fylle på med vann og spraymalt til SG og volum er korrekt?Enda enklere enn å lage egne oppskrifter er å måle SG underveis, f eks med refraktometer, og så justere vannmengde til skylling ut fra dette. Det går jo også an å spe på med litt spraymalt hvis en havner for lav før kok. Min erfaring med dette er at en treffer sånn noenlunde. Etter hvert kan du prøve å meske tykkere eller tynnere for å se om det øker effektiviteten.
Jeg måler SG underveis. Ofte får jeg riktig SG, men mangler volum. Er det da så enkelt som å fylle på med vann og spraymalt til SG og volum er korrekt?
Jeg brygger med maskin fra netthandelen, den med pumpe. Kan det være at jeg mesker for kort tid? Jeg mesker i 60 minutter, som regel med 10 minutters utmesk. Sirkulerer kontinuerlig. Som regel bruker jeg å gange maltvekt med tre for å finne mengde meskevann. Skyllevann blir resterende opp til kokevolum. Tar høyde for det som mesken binder opp. Vørteren tapper jeg i et kar mens jeg skyller mesken i bryggeren. Jeg fyller da på skyllevann og lar det stå i 20 minutter med kontinuerlig sirkulering. Rører innimellom. SG i følge oppskrift har jeg enda ikke truffet de ganger jeg har fylt kjelen til riktig kokevolum.Ett ferdig sett er basert på en gitt effektivitet.
Dersom du har en annen effektivitet i ditt oppsett vil du enten ende opp med en annen OG eller et annet volum enn oppskriften operer med.
Litt detaljer om oppskrift og utstyret du brygger på hadde gjort det lettere å komme med mer detaljerte tips.
Dersom du ender opp med rett preboil SG, men "for lite" volum, har du lavere meske-effektivitet enn det oppskriften forutsetter.
Det er ikke nødvendigvis noe feil med det du gjør, du har bare en lavere effektivitet på oppsettet ditt slik du brygger med det, enn det oppskriften er laget for.
Det kan være flere grunner til det.
Har du mye volum i meskekjele/slanger/pumpe du ikke får tappet av?
Mesker du lenge nok?
Dersom du har stort avvik i pH fra det som er optimalt kan du få dårligere uttrekk av sukkerstoffer?
Og så videre, og så videre...
Løsningen er enten å godta at du får et mindre volum, men dette påvirker jo balansen med humletilsetningene.
Eller så må du skylle til du får det volumet du skal ha, men da blir jo OG lavere (og igjen kan balansen med humletilsetninger bli off).
Dersom du finner ut at du over tid IKKE klarer å få den effektiviteten settene operer med har du mulighet til enten å bruke mer malt, men det er jo vanskelig når du brygger ferdige sett, eller så kan til tilsette maltekstrakt til vørteren slik at du får rett preboil SG.
det er en slik med maltrør, slik at når det har rent av seg etter skylling så er all væske med til kok?Jeg brygger med maskin fra netthandelen, den med pumpe. Kan det være at jeg mesker for kort tid? Jeg mesker i 60 minutter, som regel med 10 minutters utmesk. Sirkulerer kontinuerlig. Som regel bruker jeg å gange maltvekt med tre for å finne mengde meskevann. Skyllevann blir resterende opp til kokevolum. Tar høyde for det som mesken binder opp. Vørteren tapper jeg i et kar mens jeg skyller mesken i bryggeren. Jeg fyller da på skyllevann og lar det stå i 20 minutter med kontinuerlig sirkulering. Rører innimellom. SG i følge oppskrift har jeg enda ikke truffet de ganger jeg har fylt kjelen til riktig kokevolum.
Ja. Noen vil innvende at spraymalt ikke er like bra som "vanlig" malt. Gitt at en har noenlunde lik spraymalttype som det en hovedsaklig bruker i mesken, er dette innafor etter min mening.Jeg måler SG underveis. Ofte får jeg riktig SG, men mangler volum. Er det da så enkelt som å fylle på med vann og spraymalt til SG og volum er korrekt?
Har nettopp begynt med Grainfather, og erfarer at det lønner seg å bruke lang tid på innmesk. Var litt slumsete med dette på de to første bryggene, og endte opp med lite volum til kok. Men etter at jeg brukte bortimot ti minutter med ganske intens røring før jeg startet sirkulering, gikk effektiviteten opp.Jeg brygger med maskin fra netthandelen, den med pumpe. Kan det være at jeg mesker for kort tid? Jeg mesker i 60 minutter, som regel med 10 minutters utmesk. Sirkulerer kontinuerlig. Som regel bruker jeg å gange maltvekt med tre for å finne mengde meskevann. Skyllevann blir resterende opp til kokevolum. Tar høyde for det som mesken binder opp. Vørteren tapper jeg i et kar mens jeg skyller mesken i bryggeren. Jeg fyller da på skyllevann og lar det stå i 20 minutter med kontinuerlig sirkulering. Rører innimellom. SG i følge oppskrift har jeg enda ikke truffet de ganger jeg har fylt kjelen til riktig kokevolum.
Ender ofte på for lav SG, ja. Har vel truffet rimelig bra en gang, tror jeg. Har bare 5 brygg bak meg så langt...det er en slik med maltrør, slik at når det har rent av seg etter skylling så er all væske med til kok?
Ender du konsekvent opp med for lav SG?
Gikk inn på netthandelen for å titte på hvilken maskin du bruker.Jeg brygger med maskin fra netthandelen, den med pumpe.