Størrelse på BIAB brygg

Hei.
Jeg skal forsøke meg på et BIAB brygg og har en 18 liters kjele.
Har lest på forumet her og forsøkt å finne ut hvor stor batch jeg kan brygge, men trenger nok litt ekstra hjelp her.
Jeg tenker da på vannmengden og maltmengde. Bør jeg skylle malten eller ikke? Og hvor mye vann bør jeg skylle med, kun det som malten "spiser" eller mer for å få en større batch?
Har lest at man kan regne ca 3 liter vann per kg malt, men har også lest at noen har hatt suksess med hele 6 liter vann pr kg malt.
Tar imot råd og tips med stor takk.
 
Hei.
Jeg driver selv med BIAB-brygging.
Har testet både med og uten skylling.
Jeg brygger i en 36L kjele og forrige no sparge brygget mitt tilsatte jeg like mye vann som preboil volume + vanntap fra malten. Og kjørte da en mash out på 77 grader. Endte da på 72%

Når jeg brygger med skylling skyller jeg med 10L rett og slett for det størrelsen på vannkjelen min. Og jeg brygger som oftest med 5-6kg malt så ca dobbel vannmengde av det malten tar opp. Da har jeg endt på litt over 80%.

Skal teste ut litt flere no sparge brygg for å se om jeg klarer å holde samme effektivitet. Hvis jeg gjør det, kommer jeg nok til å fortsette med no sparge brygging og heller kjøpe litt ekstra malt. Da jeg sparer noe tid på bryggedagen min.

Men ingen bryggesystem er likt, så du kan ende opp med helt andre tall. Jeg vil anbefale deg bare å prøve ut noen enkle brygg med og uten skylling for å se hva du får ut av ditt.
Når det gjelder skylling så kan du også prøve batch sparge. Det gjorde jeg i starten da jeg ikke hadde noen skylleanordning.
Ved enten å ha posen over i ett annet kar eller tappe vørteren fra meskekjelen, for deretter å tilsette skyllevannet i posen, røre rundt og la det stå 15min før nye tappe resterende vørter.
 
Hei.
Jeg driver selv med BIAB-brygging.
Har testet både med og uten skylling.
Jeg brygger i en 36L kjele og forrige no sparge brygget mitt tilsatte jeg like mye vann som preboil volume + vanntap fra malten. Og kjørte da en mash out på 77 grader. Endte da på 72%

Når jeg brygger med skylling skyller jeg med 10L rett og slett for det størrelsen på vannkjelen min. Og jeg brygger som oftest med 5-6kg malt så ca dobbel vannmengde av det malten tar opp. Da har jeg endt på litt over 80%.

Skal teste ut litt flere no sparge brygg for å se om jeg klarer å holde samme effektivitet. Hvis jeg gjør det, kommer jeg nok til å fortsette med no sparge brygging og heller kjøpe litt ekstra malt. Da jeg sparer noe tid på bryggedagen min.

Men ingen bryggesystem er likt, så du kan ende opp med helt andre tall. Jeg vil anbefale deg bare å prøve ut noen enkle brygg med og uten skylling for å se hva du får ut av ditt.
Når det gjelder skylling så kan du også prøve batch sparge. Det gjorde jeg i starten da jeg ikke hadde noen skylleanordning.
Ved enten å ha posen over i ett annet kar eller tappe vørteren fra meskekjelen, for deretter å tilsette skyllevannet i posen, røre rundt og la det stå 15min før nye tappe resterende vørter.
Bruker selv batch sparge, men føler det ikke er så effektivt. Hva slags skylleanordning bruker du i dit BIAB-oppsett?
 
Om din kjele på 18 liter er den du skal koke i, bør du ikke ha mer enn ca 14l i kjelen ved oppkok, litt fribord bør man ha. Etter kok har du mao 12,5l av dette er 1,5 l trub, så du sitter igjen med 11l vørter. Jeg ville prøvd med 3 kg malt og 12l vann i mesken og skylt med ca 5l vann(som jeg gjør det i tråden min). Om utbytte blir for dårlig får du øke mengden malt. Får du over 80% utbytte kan du nok minske mengden med malt.
En annen måte å gjøre det på er å tappe av søtvørteren og så helle skyllevannet over , la stå en stund og tappe dette av igjen, da ville jeg gått ned i meskevann og opp med skyllevann, ca 9 og 8.

For å finne ut hvor mye vann det er hensiktsmessig å skylle med, må man måle SG på det aller siste som drypper ut av posen. På ett eller annet punkt blir det som kommer ut for tynt til å øke effektiviteten. Jeg har 85 % utbytte og det siste som drypper ut som blir med til kok holder typisk 1020.
 
Sist redigert:
Om din kjele på 18 liter er den du skal koke i, bør du ikke ha mer enn ca 14l i kjelen ved oppkok, litt fribord bør man ha. Etter kok har du mao 12,5l av dette er 1,5 l trub, så du sitter igjen med 11l vørter. Jeg ville prøvd med 3 kg malt og 12l vann i mesken og skylt med ca 5l vann(som jeg gjør det i tråden min). Om utbytte blir for dårlig får du øke mengden malt. Får du over 80% utbytte kan du nok minske mengden med malt.
En annen måte å gjøre det på er å tappe av søtvørteren og så helle skyllevannet over , la stå en stund og tappe dette av igjen, da ville jeg gått ned i meskevann og opp med skyllevann, ca 9 og 8.

For å finne ut hvor mye vann det er hensiktsmessig å skylle med, må man måle SG på det aller siste som drypper ut av posen. På ett eller annet punkt blir det som kommer ut for tynt til å øke effektiviteten. Jeg har 85 % utbytte og det siste som drypper ut som blir med til kok holder typisk 1020.

Akkurat hva jeg trengte. Takker så meget!
 
Tilbake
Topp