Stressing av øl-gjær

Mitt første innlegg her;
Hva er ulempene man får om man stresser gjæren i en gjærkultur ved å gi den for sterk vørt?

Bør man unngå å bruke en gjær om-igjen ?

Er det noen som har sett disse tilsvarende spørsmålene på den gamle norbrygg-lista (epostbasert),  ?

Håper på smarte svar.
 
Jeg vet ikke så mye om stressing av gjær, men jeg vet at dersom man bruker samme gjær flere ganger så blir den tregere og tregere for å gjære ut dersom man bruker den på sterke øl. Stresser man den for mye så er det mulig den dør.. Selv lager jeg starter av 8 dl vann og 80 Dried malt (lys DME). Dette holder fint til 20-30 liter vørt...

Sikkert noen som vet hva som skjer bedre enn meg, men jeg gjenbruker gjæren min sjelden. Hadde en gjær som jeg gjenbrukte totalt 3 ganger og det gikk fint.

Richard
 
Har ikke det med osmose å gjøre, med at gjæren plutslig utsettes for en helt annen omgivelse ved å tilsette for sterk vørter? Foreslår vørter på 1.020 - 1.040 til gjærpropagering.
 
Tilbake
Topp