Hei
Jeg (tror) jeg har skjønt at ved tilsetning av rent sukker så gjærer det 100% ut. Dette vil si at har man en batch med OG 1060 og en utgæring på 75% vil man få en FG på 1015. Tilsetter man sukker i denne vil man da oppnå en høyere OG og FG vil forbli på 1015.
Spørsmålet mitt lyder da: Stemmer dette eller vil sukkeret også være med på å "øke trivselen" til gjæren slik at utgjæringsprosenten for det "opprinnelige" sukkeret også øker og FG blir enda lavere???
Grunnen til at jeg lurer på dette er at jeg alltid har ligget på en effektivitet på 72-75% med Safale s-05, men med tilsatt sukker i en imeperial IPA oppnådde jeg 84% eller dvs 81% om vi ser bort fra det tilsatte sukkeret.
Jeg blir uansett ikke helt klok på dette og mistenker at jeg må ha gjort en feilmåling et eller annet sted på veien..
Jeg (tror) jeg har skjønt at ved tilsetning av rent sukker så gjærer det 100% ut. Dette vil si at har man en batch med OG 1060 og en utgæring på 75% vil man få en FG på 1015. Tilsetter man sukker i denne vil man da oppnå en høyere OG og FG vil forbli på 1015.
Spørsmålet mitt lyder da: Stemmer dette eller vil sukkeret også være med på å "øke trivselen" til gjæren slik at utgjæringsprosenten for det "opprinnelige" sukkeret også øker og FG blir enda lavere???
Grunnen til at jeg lurer på dette er at jeg alltid har ligget på en effektivitet på 72-75% med Safale s-05, men med tilsatt sukker i en imeperial IPA oppnådde jeg 84% eller dvs 81% om vi ser bort fra det tilsatte sukkeret.
Jeg blir uansett ikke helt klok på dette og mistenker at jeg må ha gjort en feilmåling et eller annet sted på veien..