1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Sukkerbiter vs Karboneringsrops.

En tråd i 'Råvarer' startet av Jovialsen, 10 Jul 2019.

  1. Jovialsen

    Jovialsen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hei.

    I blandt hender det jeg flasker en batch, og den siste tiden har jeg gått bort i fra sukkerlake og gått over til drops fra Muntons av rent praktiske årsaker. Jeg ergrer meg riktignok over prisen på disse dropsene, og det er alt for få i en pose. I tillegg gir det ikke ønsket karboneringsnivå. Gjerne litt under.

    Hva er erfaringen deres med å bruke sukkerbiter? Infeksjonsfare? Karboneringsnivå? Går de ned i halsen på en 0,5 flaske? Prisen tatt i betraktning så er det fristende å prøve.
     
    #1 Jovialsen, 10 Jul 2019
    Sist redigert: 10 Jul 2019
  2. Kalvatn

    Kalvatn
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ørsta
    Har brukt eldorado sukkerbitar, går nedi halsen ja. Meiner på dei veg ca 2 gram pr stk. 2 stk gir litt høg karbonering (8g/l)
    Har ikkje opplevd infeksjon med dei, bruker engangshansker og tek dei rett ifrå boksa.
     
  3. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Infeksjonsfare? Nupp

    Karboneringsnivå? 2 g per halvliter, litt lite, men jeg syntes det er helt greit på IPA og stout.
    På belgisk bruker jeg da to

    Går de ned i halsen på en 0,5 flaske? Jepp
     
  4. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Jeg er livredd for både sånne drops og sukkerbiter. Har fått trøbbel med drops. Anbefaler en sprøyte og sukkerlake. Du slipper omstikk, og det er nesten like raskt (15min kok, 5min avkjøling) og det er garantert helt safe.
     
    Finn Berger og Jovialsen liker dette.
  5. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Hva slags trøbbel da?
     
    #5 loebrygg, 10 Jul 2019
    Sist redigert: 10 Jul 2019
  6. Amarillo

    Amarillo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppdal
    På 0,33 flasker vil 1 sukkerbit være passe da?
     
  7. Amarillo

    Amarillo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppdal
    Har prøvd det jeg også, men det er litt vanskelig å vite hvor mye som skal tilsettes, pga at en del av vannet fordamper.
    Måler du SG? Finnes det en kalkulator til å beregne mengde sukkerlake ut fra flaskestørrelse og SG?
     
  8. Ole Mørkved

    Ole Mørkved
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Trondheim
    Det finnes sukkerbiter som er hhv. 2,1-2,2 gram, og 2,6 gram stykket. Har det på Coop Extra i hvert fall.
     
  9. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    Jeg veier før og etter kok og regner ut rett mengde.
     
    Amarillo liker dette.
  10. Jovialsen

    Jovialsen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Så hvordan gjøres dette sukkerlake og sprøyte-opplegget i praksis?
    Og hvor får du sprøyter? Apotek? Det er kanskje den rimeligste måten, og da er jeg lett å få på kroken med en gang.
     
    cjohansen liker dette.
  11. Bård Fosse

    Bård Fosse
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Har brukt drops som jeg var svært misfornøyd med, måtte ha i mange flere enn anbefalt for å få noenlunde karbonering.

    Så lagde jeg lake som gav ujevne flasker noen hold på å eksplodere andre lite. Så da måtte en kalibrere slik temperaturen var lik på kar og lake samt hevert fra gjæringspann til tappespann med okygeneringsrisiko så sluttet jeg med det.

    Så prøvde jeg sukkerbiter, helt perfekt hver gang, må trykkes gjennom hullet men det er null problem. Noen mente dette gav risiko for infeksjon...

    Så da prøvde jeg med lake og sprøyte en stund som jeg synes ble et stort klissete søl og slett ikke så jevnt som sukkerbiter.

    Dermed gikk jeg tilbake til sukkerbiter og etter dette har jeg aldri sett tilbake, aner ikke hvor mange flasker men det har blitt massevis etter hvert har jeg hatt nøyaktig NULL infeksjoner med sukkerbiter, NULL flaskebomber, NULL problemer.

    Så når jeg flasker bruker jeg sukkerbiter, aldri mer drops, aldri mer lake, aldri mer sprøyter (som du kjøper på apoteket forresten).
     
  12. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Jeg har også prøvd sukkerlake en gang, bare surr og kliss. Når jeg går tom for drops må jeg bruke sukkerbiter.
    Merker ingen forskjell, så nå vurderer jeg å gå tilbake til kun sukkerbiter slik jeg gjorde før.
     
  13. cjohansen

    cjohansen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppegård
    For å unngå å totalt spore av denne diskusjonen flyttet jeg beskrivelsen av mitt alternativ til en egen tråd.
     
    #13 cjohansen, 10 Jul 2019
    Sist redigert: 11 Jul 2019
    Finn Berger og Jovialsen liker dette.
  14. Jovialsen

    Jovialsen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Kult, Jeg skal teste dette. Bruker du sprøyten om igjen eller er det engangs? Og er det virkelig nødvendig med så tynn løsning? Tror drikke det klarer seg med halve vannmengden?
     
    #14 Jovialsen, 10 Jul 2019
    Sist redigert: 10 Jul 2019
  15. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Neste gang forslår jeg at dere splitter opp og karbonerer noen flasker med lake, biter og drops.
    Se om dere merker noen forskjell.
     
  16. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Fylkesleder Oslo
    Fylkesstyre

    Kan ikke se at noen har brukt smak som argument...
    Forskjellen er en ekstra trygghet ved kok, og selve prosessen. Hvorvidt det er verd det, har jeg ingen formening om.
    En periode fikk jeg infeksjon ved bruk av drops. Det er lenge siden jeg flasket
     
  17. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    En infeksjon smaker man etterhvert


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  18. Amarillo

    Amarillo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppdal
    Er det ikke bedre å måle hvor mange ml du har etter kok? Du vet at du har 60g sukker i laken, og den skal fordeles på 20 flasker.

    Da er det vel bare å dele antall ml på 20, så finner du hvor mange ml det blir pr. flaske. Da har det ikke noe å si om noe vann fordamper under kok heller, det er volumet etter kok som teller.
     
    Jørgen O liker dette.
  19. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Trengs et ganske nøyaktig "liter"-mål iallefall. Men det er vel det enkleste vil jeg tro. Men målet må kunne måle hele mengden av lake, nøyaktig.
     
  20. Amarillo

    Amarillo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oppdal
    Tja, det behøver ikke å være supernøyaktig. En liten erlenmeyerkolbe er delt inn i 50 ml, da er det mulig å se hver10 ml. Delt på 20 så blir det nøyaktig nok.

    Og så kan jo laken kokes i samme beholder.

    11940-Erlenmeyerkolbe smal hals.jpg
     

Del denne siden